• Business

    Γιατί όλα τα Hedge funds αγοράζουν ευρώ. Οι ελπίδες , οι προοπτικές και τα κέρδη 

    • Contributor


    “Είναι καθαρή αυτοκτονία να είναι κάνεις short στο ευρώ”, σημειώνει ο Ulf Lindahl, διευθύνων σύμβουλος της Bisset Associates. Όπως εκτιμά, το ευρωπαϊκό νόμισμα θα αγγίξει τα 1,30 δολάρια έως το τέλος του έτους ενώ πιθανολογεί ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει και νωρίτερα.

    H φράση αυτή του επικεφαλής της Bisset Associates αντανακλά όπως φαίνεται εκατοντάδες hedge funds, Κεντρικές Τράπεζες και asset managers οι οποίοι αγοράζουν τώρα το ευρώ, ύστερα από τρία χρόνια… απουσίας, παρόλο που το ενιαίο νόμισμα αποτελεί τον απόλυτο πρωταγωνιστή των κερδών από τις αρχές του 2017.

    Μετά τη βουτιά σε χαμηλά 14 ετών τον Ιανουάριο, το ευρω έκανε ένα εντυπωσιακό comeback αγγίζοντας στις 2 Αυγούστου το 1,1910, επίπεδο που δεν έχει δει από τον Ιανουάριο του 2015.

    Κι όμως αγοράζουν

    Κι όμως αγοράζουν, με τους αναλυτές, παρά τη μικρή υποχώρηση της περασμένης εβδομάδας λόγω και των γεωπολιτικών αναταραχών που προκάλεσε η έντονη ρητορική ΗΠΑ-Νοτίου Κορέας, να εκτιμούν ότι το ράλι έχει ακόμη δρόμο.

    “Αναμένουμε ότι το ευρώ θα έχει καλύτερες επιδόσεις, σίγουρα έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες μας. Η στροφή προς το ευρώ και η προσδοκία ότι θα υπάρξει tapering από την ΕΚΤ είναι σίγουρα ένας μεγάλος παράγοντας”, όπως σημειώνει η Jane Foley, στρατηγική αναλύτρια στη Rabobank.

    “Η μπάλα βρίσκεται ξεκάθαρα στο γήπεδο της ΕΚΤ τώρα σχετικά με την αποστολή μηνυμάτων που θα μπορούσαν να κινήσουν το νόμισμα”, όπως προσθέτει.

    Σύμφωνα και με τη Morgan Stanley, όσο η ΕΚΤ δεν… αντιδρά, η άνοδος του ευρώ δείχνει ασταμάτητη και ίσως το νόμισμα να μην έχει ακόμη καν αγγίξει την κορυφή του. Σύμφωνα μάλιστα με τους στρατηγικούς αναλυτές της αγοράς νομισμάτων της τράπεζας, η εκτόξευση του ευρώ στο 1,28 έναντι του δολαρίου φαίνεται ολοένα και πιο πιθανή, ακόμη και μετά τα ισχυρά στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ.

    Στο 1,20 με 1,25

    Τα hedge funds έχασαν αρχικά το ράλι διατηρώντας bearish θέσεις απέναντι στο ευρώ έως τον Μάιο, πριν αποφασίσουν να μπουν δυναμικά στο νόμισμα, σύμφωνα και με την επιτροπή συναλλαγών, Commodity Futures Trading Commission, των ΗΠΑ.

    Σύμφωνα με τον James Kwok, επικεφαλής νομισμάτων της Amundi, ο οποίος εκτιμά ότι το ευρώ θα κινηθεί στο 1,20 με 1,25 έναντι του δολαρίου έως το τέλος του έτους, οι traders που βασίζονται σε στρατηγικές momentum και τάσεων, είχαν τοποθετηθεί κατάλληλα για να αδράξουν από την αρχή το ράλι. Τα hedge funds, όμως, έχασαν αρχικά το τρένο.

    Εκτός από τα hedge funds, το ευρώ έχει συμμάχους και τους επενδυτές των ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί επενδυτές στρέφονται όλο και περισσότερο εκτός των συνόρων για επενδυτικές ευκαιρίες, στρέφοντας τα κεφάλαιά τους σε επενδύσεις σε ευρώ.

    Υπέρ του ευρώ οι Αμερικανοί επενδυτές

    Όπως σημειώνει η OppenheimerFunds, η μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη σήμερα για τις επενδύσεις στην Ευρώπη είναι οι Αμερικανοί επενδυτές, οι οποίοι θα συνεχίζουν να στηρίζουν το ευρώ. Ο λόγος είναι ότι οι επενδυτές που έχουν βασικό νόμισμα το δολάριο θα πρέπει να αγοράσουν ευρώ για να εκκαθαρίσουν συναλλαγές μετοχών σε ευρώ.

    Επιπλέον, και οι κεντρικές τράπεζες έχουν ενισχύσει τις θέσεις τους σε ευρώ τα τελευταία τρίμηνα, μετά τη μείωση της έκθεσής τους στα χαρτοφυλάκιά τους το διάστημα 2014-2015 λόγω των ανησυχιών για την ελληνική κρίση.

    Καλό σημάδι για τις αγορές το αδύναμο δολάριο

    Οι χρηματιστηριακές αγορές των ΗΠΑ βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, με τον Dow Jones να σημειώνει διαδοχικά ρεκόρ, τον δείκτη S&P 500 να κερδίζει πάνω από 10% φέτος και τη μεταβλητότητα να βρίσκεται σε χαμηλά πολλών δεκαετιών.

    Ταυτόχρονα, το δολάριο έχει υποχωρήσει πάνω από 10% φέτος και στα χαμηλότερα επίπεδα 15 μηνών έναντι του καλαθιού των μεγαλύτερων διεθνών νομισμάτων.

    Με το δολάριο να αποτελεί το κυριότερο νόμισμα χρηματοδότησης στον κόσμο, οι επενδυτές ανησυχούσαν μέχρι πρόσφατα ότι οι δίδυμες δυνάμεις των αυξήσεων των επιτοκίων των ΗΠΑ και του ισχυρού δολαρίου θα εκτροχιάσουν το παγκόσμιο ράλι των μετοχών.

    Πριν από την πτώση του τρέχοντος έτους, ο δείκτης του δολαρίου είχε καταγράψει την καλύτερη τριετή απόδοσή της σε περισσότερα από τριάντα χρόνια.

    Αξίζει να σημειώσουμε πως ένα ισχυρότερο δολάριο δείχνει προς σύσφιξη των παγκόσμιων οικονομικών συνθηκών.

    Αντίθετα, όπως αναφέρει η Morgan Stanley, μια πτώση του δολαρίου κατά 2% ισοδυναμεί με περικοπή κατά 25 μονάδες βάσης στο επιτόκιο διατραπεζικού δανεισμού “overnight” στις ΗΠΑ για τα κεφάλαια των τραπεζών που είναι κατατεθειμένα στη Fed (γνωστό ως federal funds rate), όσον αφορά τον αντίκτυπο στις χρηματοοικονομικές συνθήκες.

    Η πτώση της τάξης του 8% που έχει σημειώσει το αμερικανικό νόμισμα από τον Απρίλιο συνέπεσε, επίσης, με μείωση των προσδοκιών για τις αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ, τροφοδοτώντας εκτεταμένο ράλι στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές.

    Τι λέει το ΔΝΤ

    Οι επενδυτές εκτιμούν ότι η υποχώρηση του δολαρίου αναμένεται να συνεχιστεί και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω άνοδο των παγκόσμιων αγορών.

    Μια έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που δημοσιεύθηκε πριν από μερικές ημέρες ανέφερε ότι το δολάριο παραμένει υπερτιμημένο κατά περισσότερο από 10% με 20%, με βάση τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη των ΗΠΑ.

    Ο δείκτης της J.P. Morgan που παρακολουθεί την αποτίμηση του δολαρίου έναντι ενός προσαρμοσμένου για τον πληθωρισμό “καλαθιού” βασικών νομισμάτων, βρίσκεται κοντά στον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του.

    Η πρόσφατη βουτιά του δολαρίου, παρά την ανάκαμψη λίγων… ωρών που έφεραν τα αισιόδοξα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, έρχεται επίσης σε μια στιγμή που οι οικονομικές προοπτικές πέρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αυξηθεί σημαντικά, ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη, ενθαρρύνοντας τους επενδυτές να στοιχηματίζουν στην περαιτέρω αδυναμία του αμερικανικού νομίσματος.

    Σύμφωνα με τον Derek Halpenny, επικεφαλής παγκόσμιων αγορών στην MUFG στο Λονδίνο, ο δείκτης μη αντισταθμισμένων και αντισταθμισμένων παθητικών εισροών σε ευρωπαϊκές μετοχές έχει αυξηθεί από τις γαλλικές προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές, υποδεικνύοντας ότι οι επενδυτές είναι πιο άνετοι στο να έχουν έκθεση στην αγορά νομισμάτων τη στιγμή που αγοράζουν assets όπως οι μετοχές.

    Αν και οι ροές αυτές έχουν μειωθεί από τα υψηλά επίπεδα που άγγιξαν φέτος, οι fund managers παραμένουν bullish όσον αφορά τις προοπτικές του ευρώ, συνδέοντάς το με μια βελτιωμένη οικονομία και την προοπτική μεταρρυθμίσεων υπέρ της ανάπτυξης.



    ΣΧΟΛΙΑ