• Business

    X. Δαυίδ: Το Mea culpa, οι τράπεζες και η στήριξη στην Frigoglass

    Frigoglass

    Χάρης Δαυίδ


    Μια άλλη Frigoglass, με πολύ λιγότερα και πιο παραγωγικά εργοστάσια, χαμηλότερο κόστος λειτουργίας και διαφορετική προσέγγιση της αγοράς βρίσκεται στα σκαριά, ως αποτέλεσμα του σχεδίου αναδιάρθρωσης που συμφώνησε η εταιρεία με τους πιστωτές της (τράπεζες και ομολογιούχους).

    Ενάμιση χρόνο μετά την κατάρρευση της συμφωνίας πώλησης του κλάδου υαλουργίας, η εταιρεία της οικογένειας Δαυίδ δεν έχει καταφέρει ακόμη να ξεφύγει από τη “διακεκαυμένη ζώνη” και εξακολουθεί να βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση.

    Σύμφωνα με την διοίκηση της εταιρείας δρομολογούνται δραστικές περικοπές, οι οποίες αφορούν στο κλείσιμο εργοστασίων και στην κατάργηση μοντέλων που δεν αποδίδουν και επιβαρύνουν την παραγωγή.

    Ήδη, έχουν κλείσει εργοστάσια που υστερούσαν σε ανταγωνιστικότητα μεταξύ των οποίων και αυτό στην Κίνα και η έμφαση δίδεται στα μεγαλύτερα και πιο αποδοτικά.

    “Είμαστε σε μια φάση που κλείνουμε εργοστάσια… μαζεύουμε τα έξοδά μας… μαζεύουμε ότι μπορούμε. Όπου κρίνουμε ότι δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης λόγω συρρίκνωσης της αγοράς αποχωρούμε”, είπε ο επικεφαλής της εταιρείας, Χάρης Δαυίδ στο πλαίσιο της χθεσινής γενικής συνέλευσης των μετόχων.

    “Είχαμε φθάσει να έχουμε 11 εργοστάσια όταν οι ανταγωνιστές μας είχαν μόλις ένα και πουλούσαν σε όλο τον κόσμο από αυτό”, συμπλήρωσε ο ίδιος.

    Η αλλαγή στρατηγικής κρίθηκε επιβεβλημένη καθώς έχουν αλλάξει άρδην οι συνθήκες στην αγορά σε σχέση με τα χρόνια της ραγδαίας ανάπτυξης.

    Υπολογίζεται η αγορά της επαγγελματικής ψύξης έχει χάσει περίπου χάσει 30% με 40% της αξίας της σε σχέση με οκτώ χρόνια πριν!

    Εκτός από την μείωση του κόστους, η εταιρεία για πρώτη φορά στην ιστορία της μπαίνει στην κατηγορία των οικονομικών ψυγείων που έχουν λιγότερες προδιαγραφές και μικρότερο κόστος ενώ επεκτάθηκε και στα ανταλλακτικά ψυγείων, ένας τομέας που έχει σημαντικά περιθώρια.

    Παράλληλα με τις ενέργειες για τη μείωση του κόστους, το σχέδιο αναδιάρθρωσης προβλέπει γενναία αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) ύψους 137 εκατ. ευρώ, στην οποία θα συμμετάσχει με περίπου 60 εκατ. ευρώ, πόσο που αντιστοιχεί στο ποσοστό που κατέχει στην εταιρεία.

    Σύμφωνα με τον κ. Δαυίδ, η κίνηση αυτή αποδεικνύει έμπρακτα την εμπιστοσύνη που έχει ο βασικός μέτοχος στις προοπτικές και τις δυνατότητες της Frigoglass, παρά την άσχημη θέση που έχει περιέλθει.

    Η απόφαση για ΑΜΚ πάντως δεν λήφθηκε χθες, αλλά μετατέθηκε για την πρώτη επαναληπτική γενική συνέλευση, καθώς δεν συγκεντρώθηκε η απαραίτητη πλειοψηφία (για το συγκεκριμένο θέμα απαιτούνταν αυξημένη πλειοψηφία πάνω από 66%).

    Έγκριση από βρετανικό δικαστήριο

    Το σχέδιο αναδιάρθρωσης αναμένεται να επικυρωθεί από βρετανικό δικαστήριο (!), το οποίο εξειδικεύεται σε τέτοιου είδους ζητήματα.

    Πηγές κοντά στη διοίκηση της εταιρείας ανέφεραν πως η επιλογή της Αγγλίας έγινε για λόγους που είχαν να κάνουν με την ευελιξία και την ταχύτητα των διαδικασιών.

    Τόνισαν επίσης πως πρόκειται για ένα ιδιαίτερο περίπλοκο εγχείρημα διάσωσης, πολύ μεγαλύτερο και απαιτητικό σε σχέση με όσα έχουν λάβει χώρα μέχρι σήμερα (βλ. Μαρινόπουλος) και υπογράμμισαν πως περιλαμβάνει και «κούρεμα» δανείων.

    Απέφυγαν πάντως να πουν ξεκάθαρα αν πρόκειται για ένταξη σε κάποιο άρθρο του πτωχευτικού κώδικα, που προβλέψει την εξυγίανση εταιρειών.

    Σε κάθε περίπτωση, η ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης σύμφωνα με τον κ. Δαυίδ δίνει ελπίδα για το μέλλον, καθώς συμβάλει στη δραστική μείωση του δανεισμού και των χρηματοοικονομικών εξόδων που επιβαρύνουν αυτή την στιγμή τον ισολογισμό της εταιρείας.

    Συγκεκριμένα, από περίπου στα 30 εκατ. ευρώ που πληρώνει σήμερα η Frigoglass σε τόκους τον χρόνο, υπολογίζεται ότι θα φθάσει να πληρώνει περίπου 13-14 εκατ. ευρώ μετά την υλοποίηση του σχεδίου. Η «ανάσα» που παίρνει η εταιρεία είναι σημαντική.

    “Οι τράπεζες μας τράβηξαν το χαλί”

    Ο κ. Δαυίδ απάντησε και στην κριτική που εξέφρασαν μικρομέτοχοι για τη χρονική στιγμή που επελέγη η ΑΜΚ, λέγοντας πως δεν έγινε νωρίτερα γιατί πολύ απλά δεν υπήρχε χρόνος.

    Προτεραιότητα όπως τόνισε ήταν να κρατηθεί ζωντανή η εταιρεία, μετά την κατάρρευση της συμφωνίας για την πώληση του κλάδου Υαλουργίας και αφ’ ότου οι τράπεζες αποφάσισαν να “μας τραβήξουν το χαλί”.

    “Το θέμα της ΑΜΚ δεν τέθηκε καν. Εκείνη τη στιγμή κατέρρεε η εταιρεία και δεν υπήρχε χρόνος… Και έτσι υπήρξε ένας δανεισμός από την Boval, που κράτησε την εταιρεία μέχρι να γίνει ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Δαυίδ δεν απέφυγε να σχολιάσει την ερώτηση για το δάνειο που έλαβε η εταιρεία με επιτόκιο 8,5%, λέγοντας πως την εποχή που ελήφθη η σχετική απόφαση όλα τα επιτόκια κινούνταν σε αυτά τα επίπεδα.

    Παραδέχτηκε πάντως πως ήταν μια λάθος κίνηση. “Εκ των υστέρων ήταν μεγάλο λάθος”, είπε ο ίδιος.

    Τέλος, σε ερώτηση μικρομετόχου γιατί η εταιρεία δεν προχωρά σε reverse split, ο διευθύνων σύμβουλος της Frigoglass είπε ότι δεν είναι μια απόφαση που μπορεί να λάβει το διοικητικό συμβούλιο από μόνο του, αλλά σε συνεννόηση με τις τράπεζες και τους ομολογιούχους λόγω της συμφωνίας που υπάρχει.

    Κλείνοντας, ο κ. Δαυίδ απευθυνόμενος στη γενική συνέλευσης υπογράμμισε πως το ζητούμενο δεν είναι τι έγινε στο παρελθόν, αλλά τι γίνεται από εδώ και πέρα και εάν η στρατηγική εξυγίανσης που ακολουθείται είναι η σωστή.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ :Μυτιληναίος: Αντίστροφη μέτρηση για την έκδοση του ομολόγου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χρήστος Μεγάλου: Πώς θα χρηματοδοτήσω τους υγιείς επιχειρηματίες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Προσοχή! Ποια πολιτικά γεγονότα και κίνδυνοι καραδοκούν



    ΣΧΟΛΙΑ