• Business

    Τράπεζες: Ραντεβού στο Λονδίνο για τα road shows


    Ραντεβού στο Λονδίνο με ξένους επενδυτές δίνουν οι ελληνικές τράπεζες το Σεπτέμβριο καθώς στη βρετανική πρωτεύουσα θα πραγματοποιηθούν τρία road shows μέσα στον επόμενο μήνα.

    Οι τράπεζες σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε ομολογιακές εκδόσεις και τα ραντεβού που θα έχουν τα στελέχη τους στο Λονδίνο με ξένους επενδυτές κρίνονται σημαντικά για την επιτυχία των εκδόσεων. Συγκεκριμένα στις 4-6 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο της HSBC, στις 20 με 22 Σεπτεμβρίου θα ακολουθήσει το συνέδριο του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και στις 26 με 27 Σεπτεμβρίου θα λάβει χώρα το συνέδριο της Βank of America.

    Σε κάθε περίπτωση οι τράπεζες έχουν να διαχειριστούν το μείζον πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων και τις αυξημένες προβλέψεις που αυτά συνεπάγονται. Βέβαια το θετικό είναι οι αναθεωρημένες προς το βέλτιστο προβλέψεις για την ελληνική οικονομία που θέλουν το 2017 να κλείνει με ρυθμό ανάπτυξης 1,5%. Ο αντίκτυπος συνεπώς θα είναι θετικός τόσο για τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών, αλλά και σε επίπεδο ενεχύρων που σημαίνει χαμηλότερες προβλέψεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ενώ θετική θα είναι η επίπτωση τόσο για τα αποτελέσματα των τραπεζών στο σύνολο του έτους, όσο και για τα stress tests που θα διενεργηθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

    Να σημειωθεί ότι λίγες μέρες πριν από τα road shows οι ελληνικές τράπεζες θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα 6μηνου 2017, στις 30 Αυγούστου η Eurobank και η Πειραιώς και στις 31 Αυγούστου οι τράπεζες Alpha και Εθνική. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τα αποτελέσματα θα είναι σαφώς καλύτερα από αυτά του πρώτου τριμήνου, καθώς έχει περιοριστεί η εξάρτηση από τον ELA,έχουν προχωρήσει πωλήσεις στοιχείων ενεργητικού, και οι καταθέσεις -παρά τις αντιξοότητες- εμφανίζουν αύξηση. Έτσι οι ξένοι επενδυτές θα έχουν μία ξεκάθαρη εικόνα για τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών.

    Παράλληλα οι τράπεζες ετοιμάζονται να «υποδεχθούν» την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κα Κριστίν Λαγκάρντ στις 29 Σεπτεμβρίου. Όπως είναι γνωστό το ΔΝΤ επιμένει –παρά την αντίθετη γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας- να υποβληθούν σε έλεγχο ποιότητας ενεργητικού οι ευρωπαϊκές τράπεζες που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί. Οι τραπεζίτες λοιπόν ετοιμάζουν τις προτάσεις τους για το θέμα τις οποίες θα καταθέσουν τις επόμενες μέρες στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και οι οποίες θα ενισχύσουν την επιχειρηματολογία της ελληνικής πλευράς σε ότι αφορά τις επικείμενες ασκήσεις αντοχής.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Tράπεζες: Στην αφετηρία deals 10 δισ. ευρώ – Η ακτινογραφία των ενδιαφερόμενων funds

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τράπεζα Πειραιώς: Γιατί πουλά χαρτοφυλάκιο ακινήτων 1 δισ. ευρώ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Eurobank: Πόσο κόστισε στην οικονομία η πολιτική αβεβαιότητα



    ΣΧΟΛΙΑ