• Business

    Tράπεζες: Mέσω Λονδίνου… έρχονται οι επενδυτές


    Προσδοκία για τοποθετήσεις σε ελληνικές τράπεζες δημιουργεί το ενδιαφέρον που καταγράφηκε χθες Τρίτη (16 Μαΐου) από funds αναδυόμενων αγορών στο conference της Morgan Stanley στο Λονδίνο.

    Σήμερα Τετάρτη (17 Μαΐου) οι παρουσιάσεις συνεχίζονται στην εκδήλωση της KBW και όπως επισημαίνουν στο mononews τραπεζίτες, τα μηνύματα που έχει λάβει ο κλάδος είναι ότι μέρος των επενδυτών θα αναμείνει το QE πιθανώς τον Ιούλιο για να κάνει κινήσεις, αλλά επίσης ένα άλλο μέρος κυρίως των επενδυτών που προέρχονται από αναδυόμενες αγορές θα κινηθεί άμεσα πριν ανέλθουν οι αποτιμήσεις.

    Ο καταλύτης της αξιολόγησης και των ειδήσεων που μπορεί να την συνοδεύσουν ήταν καίριος, όπως φάνηκε χθες στο Emerging Markets Conference της Morgan Stanley στο οποίο μετείχαν πέραν των τραπεζών, ο ΟΤΕ και ο ΟΠΑΠ. Ήταν έντονη η μεταστροφή του κλίματος και πλέον οι επενδυτές περιμένουν δέσμευση των Ευρωπαίων για το χρέος ώστε να ακολουθήσει η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και η ΕΚΤ με απόφαση για το QE τον Ιούλιο.

    Πρόκειται για την ευκταία πορεία των πραγμάτων, η οποία αναμένεται να πυροδοτήσει επενδυτικό ενδιαφέρον ειδικά από επενδυτές αναδυόμενων αγορών που έχουν ρευστότητα.

    Μάλιστα, εκτιμάται ότι μέρος του ενδιαφέροντος θα αποτυπωθεί πιο άμεσα γιατί οι αποτιμήσεις θα ανεβαίνουν όσο πιο κοντά σε μια απόφαση για QE θα βρίσκεται η οικονομία.

    Σήμερα, οι Έλληνες τραπεζίτες έχουν επαφές και παρουσιάσεις στο πλαίσιο του KBW European Financial Conference. Όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη, και οι εξωτερικοί παράγοντες φαίνεται να ευνοούν την εγχώρια αγορά αφού η άνοδος που καταγράφεται σε ξένες αγορές και κυρίως στις ευρωπαϊκές τράπεζες έχει ενισχύσει τις αποτιμήσεις των τελευταίων. Με λόγο τιμής προς λογιστική αξία στο επίπεδο του 0,80-1 για τον ευρωπαϊκό κλάδο, τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα κινούνται στο 0,30-0,40 παρά την πρόσφατη άνοδο ώστε και πάλι οι αποτιμήσεις είναι ευνοϊκές. Εάν δε, συνδυαστεί και η ρευστότητα που υπάρχει και κατευθύνεται σε αναδυόμενες αγορές, οι συνθήκες μπορεί να αποδειχθούν καλές για τον κλάδο.

    Oι συναντήσεις που είχαν από καιρό κλειστεί στις δύο εκδηλώσεις του Λονδίνου ήταν πολλές και με μεγάλα ονόματα και όπως επισημαίνουν τραπεζίτες, με το νομοσχέδιο των προαπαιτούμενων έτοιμο να ψηφιστεί και με ανοικτές προοπτικές για θετικές ειδήσεις σε QE και ελάφρυνση χρέους, υπάρχει ένα story ικανό να τραβήξει το ενδιαφέρον.

    Στις συναντήσεις με τους επενδυτές, τα στελέχη των τραπεζών αναφέρθηκαν εκτενώς στις μακροοικονομικές εξελίξεις και τις προοπτικές για την ελάφρυνση του χρέους και την ένταξη της χώρας στο QE. Όσον αφορά την τραπεζική ατζέντα, είναι εύλογο ότι τα «κόκκινα» δάνεια πρωτίστως και δευτερευόντως οι καταθέσεις και η ρευστότητα απασχόλησαν τους επενδυτές.

    Πρόκειται για δύο μέτωπα στα οποία οι τράπεζες παρουσιάζουν αδυναμίες. Όπως έχει διαπιστωθεί σε προηγούμενες επαφές με ξένους επενδυτές, αυτοί δεν θεωρούν επιτεύξιμους τους στόχους μείωσης των προβληματικών χαρτοφυλακίων ως το 2019 ενώ δεν έχουν δει πρόοδο και στο κομμάτι των καταθέσεων.

    Το γεγονός ότι μέσω των προαπαιτούμενων ολοκληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση θεωρείται θετικό ενώ από το Σεπτέμβριο οι επενδυτές θα αρχίσουν να βλέπουν από την οπτική των stress tests, δηλαδή κατά πόσο οι τράπεζες θα ανταποκριθούν χωρίς απώλειες.

    Οι ερωτήσεις όσο αφορά την διαχείριση των προβληματικών δανείων επικεντρώθηκαν στην εξέλιξη των νέων καθυστερήσεων, όπου το πρώτο τρίμηνο αποδείχθηκε κακό, την πρόοδο στην υλοποίηση των στόχων κατά τους πρώτους μήνες του 2017, τον ρεαλισμό των στόχων αυτών καθώς και το νομοθετικό πλαίσιο που πρόκειται να συμπληρωθεί με την ψήφιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και της νομικής ασυλίας που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.

    Όπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη, το επενδυτικό story μπορεί πάντως να αποδειχθεί διατηρήσιμο εάν η αξιολόγηση συνοδευτεί από μια επανεκκίνηση σε μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις προκειμένου το κλίμα να παραμείνει θετικό για τη χώρα. Είναι ενδεικτικό ότι και μόνο η προοπτική για την αποκατάσταση της κανονικότητας ενόψει κλεισίματος της αξιολόγησης, απέδωσε καρπούς έδωσε ώθηση στα ελληνικά ομόλογα που κινούνται με αποδόσεις καθοδικές ενώ σημαντική άνοδο κατέγραψαν οι τραπεζικές μετοχές.



    ΣΧΟΛΙΑ