• Business

    Οι ιταλικές τράπεζες προκαλούν πονοκέφαλο και στην Ελλάδα!!!

    Ντανιέλ Νουί SSM

    Η επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί


    Σε «κόκκινο συναγερμό» βρίσκονται οι ιταλικές τράπεζες, καθώς οι νέες αυξημένες κατά 100% προβλέψεις που ζητά ο SSM για τα δάνεια σε καθυστέρηση, απειλούν να τινάξουν το σύστημα στον αέρα….

    Η αύξηση των προβλέψεων που θα τεθεί σε ισχύ με τη νέα χρονιά έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και την παρέμβαση του Ευρωκοινοβουλίου.

    Οι τράπεζες που βρίσκονται κάτω από την εποπτεία του SSM και οι οποίες είναι «φορτωμένες» με 800 δισ. ευρώ «κόκκινα» δάνεια (το συνολικό ποσό των καθυστερούμενων δανείων που βαρύνει συστημικές και μη συστημικές ευρωτράπεζες είναι σχεδόν 1 τρισ. ευρώ) θα πρέπει να παίρνουν πρόβλεψη στο 100% της αξίας των δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση για δύο χρόνια όταν δεν έχουν εξασφαλίσεις και επτά χρόνια για τα δάνεια με εξασφαλίσεις.

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και η Ομοσπονδία των Ευρωπαϊκών Τραπεζών πήραν θέση και απορρίπτουν τις προτάσεις του SSM . Μάλιστα ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, ο Ιταλός Αντόνιο Ταγιάνι, ζήτησε η μείωση των κόκκινων δανείων να γίνει ισορροπημένα ώστε να μην υπάρξουν κλυδωνισμοί στις χορηγήσεις.

    Οι νέοι κανόνες έχουν θορυβήσει, όλες οι τράπεζες της ευρωζώνης και δη τις ιταλικές οι οποίες έχουν 300δισ ευρώ «κόκκινα». Οι ελληνικές επίσης βαρύνονται με καθυστερούμενα δάνεια ύψους 100δισ ευρώ.

    Η Ομοσπονδία των Ευρωπαϊκών Τραπεζών με επιστολή της προς τον Μηχανισμό Εποπτείας και την ΕΚΤ επισημαίνει ότι:

    • οι νέοι κανόνες βγάζουν εκτός ανταγωνισμού τις ευρωτράπεζες καθώς είναι σε μειονεκτική θέση για τις εκτός Ευρώπης δραστηριότητές τους.
    • οι επικείμενες αλλαγές θα δημιουργήσουν προβλήματα στους ισολογισμούς τους
    • δεν συνάδουν με τις προβλέψεις του κανονιστικού πλαισίου της Βασιλείας ΙΙΙ.

    Η επικεφαλής του SSM κα Ντανιέλ Νουί μετά τις καθολικές αντιδράσεις, αναγκάστηκε να τα μαζέψει σε ότι αφορά το χρόνο εφαρμογής των νέων κανόνων.

    Όμως παρότι είναι πρόθυμη να πάει σε καθυστέρηση την εφαρμογή των μέτρων, μιλώντας στην Επιτροπή Νομισματικών Υποθέσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπογράμμισε ότι οι νέοι κανόνες είναι απαραίτητοι για τη θωράκιση του τραπεζικού συστήματος και την τραπεζική ολοκλήρωση. Όπως είπε στόχος είναι η δημιουργία έγκαιρων προβλέψεων για τα νέα «κόκκινα» δάνεια από το 2018 και μετά, όπως και η αποφυγή νέας αύξησης των καθυστερούμενων δανείων στο μέλλον.

    «Είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να εστιάσουμε στα υφιστάμενα NPLs, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα αποτραπεί η δημιουργία νέων στο μέλλον. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να γίνει αυτό το επιπλέον βήμα που έχουμε πολύ ευνοϊκές συνθήκες στην Ευρώπη.
    Πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτό το momentum προχωρώντας σε ενέργειες που αποβλέπουν στο μέλλον», τόνισε η επικεφαλής του 
    SSM.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Προειδοποίηση Καραμούζη: Πλήγμα για τις τράπεζες η καθυστέρηση των πλειστηριασμών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Paradise Papers: Ο ρόλος τραπεζιτών και δικηγόρων στην αποψίλωση δασών της Ινδονησίας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ξένα Funds: Σε ανοιχτή γραμμή με τις τράπεζες για τις μικρομεσαίες



    ΣΧΟΛΙΑ