• Business

    Eurobank: Σήμερα οι προσφορές για τη θυγατρική στη Ρουμανία

    Φωκίων Καραβίας

    Φωκίων Καραβίας. Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank


    Σήμερα Παρασκευή αναμένεται η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για την ρουμανική Bancpost, θυγατρική της Eurobank. Με την επιλογή του αγοραστή στις 29 Αυγούστου από το δ.σ. της τράπεζας ολοκληρώνεται η τελευταία μεγάλη αποεπένδυση του τραπεζικού κλάδου από διεθνείς εργασίες αφού οι υπόλοιπες κινήσεις αφορούν μικρότερες θυγατρικές τραπεζών.

    Αναμένεται ότι τουλάχιστον δύο τράπεζες και δύο funds θα υποβάλλουν προσφορά, ενώ η ουγγρική OTP που απέκτησε πρόσφατα την Banca Romaneasca από την Εθνική Τράπεζα φαίνεται ότι δεν θα μετάσχει.

    Από το 2012 οι ελληνικές τράπεζες έχουν προχωρήσει σε μεγάλης έκτασης κινήσεις αποεπένδυσης μειώνοντας δίκτυο και προσωπικό εκτός Ελλάδας κατά 64%.

    Στο τέλος του 2016 οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό αριθμούσαν 1.436 καταστήματα και είχαν προσωπικό 20.156 άτομα. Εντός του 2017, με τις πωλήσεις που έγιναν, το δίκτυο μειώθηκε στα 957 καταστήματα και το ανθρώπινο δυναμικό στους 13.900 εργαζομένους.

    Η αποεπένδυση ξεκίνησε από το 2012 όταν εκτός Ελλάδας με επίκεντρο τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, οι ελληνικές τράπεζες είχαν δίκτυο 2.591 καταστημάτων και απασχολούσαν 38.949 άτομα.

    H Εθνική, μετά την αποεπένδυσή της από Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία, πλέον επικεντρώνεται στην πώληση της θυγατρικής της στην Αλβανία ενώ εκκρεμεί η πώληση της Stopanska στα Σκόπια και της Eθνικής Τράπεζας Κύπρου.

    H τράπεζα έλαβε χθες τις επίσημες εγκρίσεις από τις αρχές της Νότιας Αφρικής για την πώληση της τοπικής θυγατρικής της, South African Bank of Athens, σε θυγατρική της AFGRI Holdings και της Fairfax Africa Investment. Η SABA ήταν από τις παλαιότερες θυγατρικές της Εθνικής με έτος ίδρυσης το 1947 και δραστηριότητα σε μεσαίες επιχειρήσεις ενώ η AFGRI είναι εταιρεία παροχής αγροτικών, χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και επεξεργασίας τροφίμων που δραστηριοποιείται στη Νότια Αφρική και σε άλλες 14 χώρες της Αφρικής.

    Η Εurobank θα παραμείνει στην Κύπρο, τη Βουλγαρία και τη Σερβία ενώ η Alpha πώλησε τις θυγατρικές σε Βουλγαρία και Σερβία, και παραμένει σε Ρουμανία και Κύπρο.

    H Τράπεζα Πειραιώς «τρέχει» με γοργό ρυθμό το σχέδιο αναδιάρθρωσης και θα προχωρήσει στην πώληση διεθνών δραατηριοτήτων με ενεργητικό 3,3 δισ. ευρώ. Τους τελευταίους 18 μήνες ο Όμιλος έχει πωλήσει δανειακά χαρτοφυλάκια συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, έχει αποεπενδύσει από τις θυγατρικές στην Αίγυπτο, στην Κύπρο και τη Marathon Bank στις ΗΠΑ, ενώ έχει πωλήσει σειρά θυγατρικών εταιρειών χρηματοδοτικής μίσθωσης στη ΝΑ Ευρώπη.

    Alpha Bank, Εurobank και Εθνική Τράπεζα βρίσκονται ένα βήμα από την πλήρη υλοποίηση των υποχρεώσεων που περιελάμβαναν πωλήσεις θυγατρικών εξωτερικού, αποεπένδυση από μη τραπεζικές δραστηριότητες, μείωση προσωπικού και καταστημάτων, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς έχει περισσότερες εκκρεμότητες λόγω μεγέθους και εύρους δραστηριοτήτων εντός του Ομίλου από την ενσωμάτωση σειράς τραπεζών.

    Οι τράπεζες βρίσκονται κοντά σε στόχους όπως η μείωση του κόστους χρηματοδότησης, ενώ ο περιορισμός του δείκτη δανείων προς καταθέσεις σε επίπεδο αρκετά κάτω από το 120% συναρτάται από το γενικότερο κλίμα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τράπεζα Πειραιώς: Υπηρεσίες για άτομα με εξειδικευμένες ανάγκες στα καταστήματα e-branch

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τράπεζες: Ραντεβού στο Λονδίνο για τα road shows

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εθνική Τράπεζα: Πρόσωπο έκπληξη αναλαμβάνει το Risk management. Έρχεται και ο Καραμούζης



    ΣΧΟΛΙΑ