• Business

    Eurobank: Το επενδυτικό κενό οδηγεί σε μείωση του ΑΕΠ

    Eurobank

    Eurobank


    Το επενδυτικό κενό της ελληνικής οικονομίας οδηγεί σε πτώση του φυσικού κεφαλαίου και μακροπρόθεσμα σε μείωση του δυνητικού ΑΕΠ, τονίζει η Eurobank στην έκδοση «7 Ημέρες Οικονομία». Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της ελληνικής «μεγάλης οικονομικής ύφεσης» ήταν η μεγάλη πτώση του ακαθάριστου σχηματισμού πάγιου κεφαλαίου (από 61,6 δισ. σε πραγματικούς όρους το 2007, σε 21,1 δισ. ευρώ το 2016).

    Ο κύριος λόγος της ήταν ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις διαμόρφωσαν προσδοκίες για συρρίκνωση της παρούσας αξίας των μελλοντικών κερδών τους (π.χ. λόγω της μειούμενης ζήτησης και της αυξανόμενης φορολογίας), τα τελευταία δεν κάλυπταν το κόστος των επενδύσεων, και παράλληλα με την ενίσχυση του κλίματος αβεβαιότητας δημιουργήθηκαν ισχυρά κίνητρα για μείωση των δαπανών σε κεφαλαιουχικά αγαθά.

    Από το 2011 μέχρι σήμερα οι επενδύσεις παγίων βρίσκονται σε χαμηλότερο επίπεδο από τις αντίστοιχες αποσβέσεις και ως εκ τούτου το φυσικό κεφάλαιο της οικονομίας μειώνεται. H εν λόγω εξέλιξη, μακροπρόθεσμα, δύναται να οδηγήσει σε συρρίκνωση του δυνητικού ρυθμού μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας. Ως γνωστόν, η τιμή που λαμβάνει η τελευταία μεταβλητή αποτελεί μια εκ των βασικών παραμέτρων στις ασκήσεις βιωσιμότητας του ελληνικού -και όχι μόνο- δημοσίου χρέους, επισημαίνουν οι οικονομολόγοι.

    Ο κλάδος με την υψηλότερη αρνητική συνεισφορά στο επενδυτικό κενό του 2015 ήταν αυτός της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (real estate activities). Πιο αναλυτικά, οι επενδύσεις στο συγκεκριμένο κλάδο διαμορφώθηκαν στα 4,8 δισ. ευρώ και οι αποσβέσεις στα 10,3 δισ. ευρώ. Ως εκ τούτου το επενδυτικό κενό ήταν -5,5 δισ. ευρώ ποσό ίσο με την ετήσια μείωση του φυσικού κεφαλαίου του εν λόγω κλάδου το 2016.

    Ακολούθησαν με αρκετά μικρότερη αρνητική συνεισφορά οι παρακάτω κλάδοι: δημόσια διοίκηση και άμυνα & υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση (-954,3 εκατ.), μεταφορά και αποθήκευση (-853,2 εκατ.), ενημέρωση και επικοινωνία (-830,1 εκατ.), ορυχεία και λατομεία (-762,8 εκατ.), κατασκευές (-682,4 εκατ.), διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες (-633,5 εκατ.), χονδρικό και λιανικό εμπόριο, επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών (-609,5 εκατ.), επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες (-530,3 εκατ.), δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης (-437,3 εκατ.), τέχνες, διασκέδαση και ψυχαγωγία (-320,6 εκατ.), παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού (-299,9 εκατ.), εκπαίδευση (-298,5 εκατ.), γεωργία, δασοκομία και αλιεία (-220,9 εκατ.), παροχή νερού, επεξεργασία λυμάτων, διαχείριση αποβλήτων και δραστηριότητες εξυγίανσης (-175,5 εκατ.), δραστηριότητες ανθρώπινης υγείας και κοινωνικής μέριμνας (-172,8 εκατ.), χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες (-127,1 εκατ.) και μεταποίηση (-56,5 εκατ.).

    Τέλος, ο μόνος κλάδος με θετική συνεισφορά ήταν αυτός των άλλων δραστηριοτήτων παροχής υπηρεσιών (+839,3 εκατ.). Αξίζει να σημειώσουμε ότι το σωρευτικό επενδυτικό κενό των ετών 2011-2015 ανήλθε στα -53,7 δισ. (ισοδύναμο με τη σωρευτική μείωση του πραγματικού φυσικού κεφαλαίου την περίοδο 2012- 2016) με τους κλάδους της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (-19,2 δισ.), της δημόσιας διοίκησης και άμυνας & υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης (-7,4 δισ.), της μεταφοράς και της αποθήκευσης (-€5,1 δισ.) και του χονδρικού και λιανικό εμπορίου, επισκευής μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών (-4,8 δισ.ευρώ) να εμφανίζουν τα υψηλότερα επενδυτικά κενά σωρευτικά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Alpha Bank: Eξασθενεί η φοροδοτική ικανότητα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΚΤ: Δεν κυκλοφορούν πλέον πλαστά χαρτονομίσματα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΔΝΤ: Οι ελληνικές τράπεζες ίσως χρειαστούν πάνω από 10 δισ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ