• Business

    ΔΝΤ-Ντράγκι: Σημειώστε 2;

    Ντράγκι

    Μάριο Ντράγκι


    Σε αναμέτρηση μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του ισχυρού άνδρα της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι αναδεικνύεται η εμμονή του ΔΝΤ να ζητά νέο AQR για τις ελληνικές τράπεζες. Σε συνεργασία με τον Γιάννη Στουρνάρα, η ΕΚΤ αντιστέκεται στις απαιτήσεις του Ταμείου που βάζουν τον κλάδο στο επίκεντρο μιας μάχης.

    Ο σύμμαχος των τραπεζών Μάριο Ντράγκι είναι ισχυρός αλλά αβέβαιο είναι πως θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Υπό τον υφιστάμενο συσχετισμό δυνάμεων, δεν θεωρείται πιθανός ένας νέος έλεγχος και μια νέα ανακεφαλαιοποίηση αλλά είναι ζητούμενο ακόμη εάν οι γερμανικές εκλογές θα αναδείξουν νέα πρόσωπα και ισορροπίες και πώς αυτές θα επηρεάσουν τη σχέση Ε.Ε.-ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

    Στο πλαίσιο αυτό, Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη δημιουργoύν γραμμή άμυνας για την περίπτωση που το ΔΝΤ παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα και επιμείνει στη θέση του για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Μια πρώτη γεύση της στάσης που θα κρατήσει το ΔΝΤ θα δοθεί από τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία θα επισκεφθεί την Αθήνα μόλις πέντε ημέρες μετά τις γερμανικές εκλογές, στις 29 Σεπτεμβρίου.

    Το εγχώριο τραπεζικό σύστημα εντείνει πάντως τις κινήσεις για τη μείωση των κόκκινων δανείων ώστε στο τέλος του έτους να έχει καταγραφεί σαφής πρόοδος και να καλυφθούν οι στόχοι. Το σύστημα βρίσκει τον κανονικό βηματισμό του και σε συνδυασμό με τη λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού ήδη και άμεσα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, θα επιτρέψει επιτάχυνση των κινήσεων, εκτιμούν οι τραπεζίτες.

    Ακόμη και στα αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου που θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα, κρίσιμο είναι όχι τόσο το τελικό μέγεθος -αναμένονται κέρδη της τάξης των 200 εκ.ευρώ για τους τέσσερις μεγάλους- αλλά κυρίως η πρόοδος στην μείωση των μη προβληματικών χαρτοφυλακίων.

    Tην ερχόμενη Τετάρτη 30 Αυγούστου ανακοινώνουν τα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου η Τράπεζα Πειραιώς και η Eurobank και την Πέμπτη 31 Αυγούστου η Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι στα αποτελέσματα που αναμένονται στο επίπεδο του πρώτου τριμήνου, θα αποτυπωθεί η δυσκολία να επιτευχθεί πρόοδος ταυτόχρονα και στα δύο μέτωπα των προβληματικών δανείων: οι τράπεζες μειώνουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, αλλά δεν καταφέρνουν ακόμη να ανακόψουν την τάση ανόδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

    Στο πρώτο τρίμηνο 2017 οι τράπεζες κατάφεραν να επιτύχουν τους στόχους για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 103,9 δισ. ευρώ ή κατά 1,4 δισ. ευρώ χαμηλότερα από το ποσό-στόχο. Παράλληλα, δεν πέτυχαν τον στόχο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία ανήλθαν στα 75,2 δισ. ευρώ ή περίπου 0,5 δισ. ευρώ υψηλότερα από τον στόχο. Και στο δεύτερο τρίμηνο πάντως αναμένεται να καταγραφεί διάσταση μεταξύ πορείας των NPEs και των NPLs.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τράπεζες: Σε πλήρη εξέλιξη οι έλεγχοι από τον SSM εν όψει των stress tests του 2018

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αttica Bank: Στρατηγικός επενδυτής με αύξηση κεφαλαίου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Oι προβλέψεις των επενδυτικών οίκων για μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα, νομίσματα



    ΣΧΟΛΙΑ