• Business

    Τράπεζα Πειραιώς: «Δοκιμάζει τα νερά» στην αγορά ακινήτων

    Χρήστος Μεγάλου. Διευθύνων σύμβουλος Τρ. Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου. Διευθύνων σύμβουλος Τρ. Πειραιώς


    «Δοκιμάζει τα νερά» στην αγορά ακινήτων η Τράπεζα Πειραιώς με την πρώτη ηλεκτρονική δημοπρασία που πραγματοποιεί την ερχόμενη Τρίτη.

    Η τράπεζα χρησιμοποιεί για πρώτη φορά την πλατφόρμα της properties4sale.gr για τη δημοπράτηση ιδιόκτητων ακινήτων της στο πλαίσιο ενεργότερης διαχείρισης του χαρτοφυλακίου. Ο στόχος είναι να μειώσει το υφιστάμενο στοκ ακινήτων και να απαλλαγεί από το κόστος διακράτησης και συντήρησής τους.

    Στην πρώτη δημοπρασία διατίθενται 60 περίπου ακίνητα, όλων των κατηγοριών και σε όλη την Ελλάδα και οι κινήσεις της τράπεζας θα είναι προσεκτικές καθώς η αγορά είναι πιεσμένη.

    Πάντως, η δυνατότητα που δίνεται για τη χρηματοδότηση της αγοράς του ακινήτου από την τράπεζα εκτιμάται ότι θα ενισχύσει την κινητικότητα. Η χρήση δε, της τεχνολογίας μπορεί να τονώσει την ανάπτυξή της αφού η ευρωπαϊκή εμπειρία σε αγορές με ανάλογη πτώση με την ελληνική δείχνει άνοδο των τιμών των ακινήτων κατά 15% ως και 40% σε μια τριετία. Ενδεικτικά, ανάλογη πλατφόρμα στις ΗΠΑ την τελευταία δεκαετία έχει πωλήσει περισσότερα από 200 χιλ. ακίνητα, αξίας 34 δισ. δολαρίων, προσελκύοντας αγοραστές από εκατό και πλέον χώρες.

    Η Πειραιώς διαθέτει περίπου 4.700 ακίνητα που αποκτήθηκαν την τελευταία τριετία μετά από τις συγχωνεύσεις της Αγροτικής, της Millennium και της Τράπεζας Κύπρου κατά κύριο λόγο. Πρόκειται για ακίνητα κυρίως οικιστικά αλλά και όλων των κατηγοριών που προήλθαν από ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων. Μέσω της πλατφόρμας properties4sale.gr εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να πωληθούν τουλάχιστον 800 εξ αυτών.

    Στην πρώτη δημοπρασία, που θα γίνει στις 27 και 28 Ιουνίου, η Τράπεζα Πειραιώς διαθέτει 58 ακίνητα. Τουλάχιστον έξι έχουν ήδη πωληθεί με τη διαδικασία της «άμεσης αγοράς», μιας ευχέρειας που δίνεται για προπώληση σε τιμή που καθορίζεται ως τιμή άμεσης πώλησης και δεν είναι διαπραγματεύσιμη.

    Γιατί συμφέρουν τα e–auctions

    Η διαδικασία που ακολουθείται «πατάει» στα διεθνή δεδομένα με χαρακτηριστικά τη διαφάνεια και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας. Μειώνει επίσης το κόστος αφού όλα τα έγγραφα που «συνοδεύουν» κάθε ακίνητο, ενδεικτικά τα νομικά έγγραφα, τα τοπογραφικά, τα πιστοποιητικά κτηματολογίου και ενεργειακής απόδοσης και το ιδιωτικό συμφωνητικό αγοράς που θα υπογραφεί με την τράπεζα, είναι αναρτημένα στον ιστότοπο.

    Η Τράπεζα Πειραιώς δίνει τη δυνατότητα χρηματοδότησης της αγοράς του ακινήτου έως και για το 70% της τιμής αγοράς υπό τις συνήθεις διαδικασίες ελέγχου της τράπεζας.

    Οι τράπεζες από παλαιότερες διαδικασίες πλειστηριασμών, καθώς τα τελευταία χρόνια είχαν «παγώσει», έχουν συνολικό χαρτοφυλάκιο που υπερβαίνει τα 15.000 ακίνητα και επωμίζονται ένα σημαντικό κόστος της τάξης του 3% με 5% ετησίως για να τα διατηρήσουν. Πλέον, οι πωλήσεις θα γίνουν με γοργότερο ρυθμό, πολλώ δε μάλλον που οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα φέρουν στους ομίλους ένα νέο στοκ ακινήτων.

    Ο κλάδος επιδιώκει την απελευθέρωση της ρευστότητας και ταυτόχρονα την αξιοποίηση των ακινήτων που σταδιακά απαξιώνονται. Θα επιχειρήσει δε να απεμπλακεί από τα ιδιότητα ακίνητα χωρίς να περιμένει την άνοδο των τιμών σε προ κρίσης επίπεδα, αφού το κόστος που βαραίνει τη διατήρησή τους είναι σημαντικό. Κάθε όμιλος, ανάλογα με τις τράπεζες που έχει ενσωματώσει, έχει 3 με 4 χιλιάδες ακίνητα, οικιστικά και άλλα, κατά κύριο λόγο σε αστικά κέντρα και οι σχετικές πρωτοβουλίες πώλησης θα ενταθούν στη διάρκεια του έτους και κυρίως από το 2018.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στην Τράπεζα Πειραιώς η Φωτεινή Ιωάννου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συμφωνία της Τράπεζας Πειραιώς για Συμβολαιακή Γεωργία με τον όμιλο εταιρειών « ΠΕΤΣΑΣ »

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τελεσίγραφο ESM σε Αθήνα: Πληρώστε τους ιδιώτες αν θέλετε να πάρετε τα χρήματα



    ΣΧΟΛΙΑ