• Business

    Στο στόχαστρο με νέο sell off οι ιταλικές τράπεζες


    Στην Ιταλία έχει επανέλθει στο προσκήνιο  το θέμα των τραπεζών, οδηγώντας σε sell-off τον κλάδο στη χώρα, και συνεχίζοντας τις πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

    Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης υποχωρεί 0,5% με τις ιταλικές τράπεζες να καταγράφουν πτώση έως και 3,9% καθώς οι ανησυχίες γύρω από το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησής τους παραμένουν.

    Συγχρόνως, έχει επανέλθει στη χώρα το θέμα των πρόωρων εκλογών, με τον κίνδυνο νίκης του κινήματος των Πέντε Αστέρων να είναι ορατός.

    Όσον αφορά στη μετοχή της Banco BPM σημειώνει απώλειες κατά 3,9%, η UBI Banca 2,7%, η Unicredit 2,6%, η Intesa Sanpaolo 2,3%, η Banca Pop Emilia Romana 2,1% και η Mediobanca 2%.

    Στο στόχαστρο παραμένουν λοιπόν οι ανησυχίες για την πολιτική κατάσταση στην Ιταλία καθώς και για τις προβληματικές περιφερειακές τράπεζες Banca Popolare di Vicenza και Veneto Banca SpA , ενώ ο υπουργός Οικονομίας της Ιταλίας προσπάθησε την Πέμπτη να ηρεμήσει τους επενδυτές για την περίπτωση διάσωσης των δύο τραπεζών.

    Η S&P πάντως τόνισε ότι «οποιαδήποτε διάσωση κάποιας ή κάποιων ιταλικών τραπεζών θα δημιουργήσει ένα φαύλο κύκλο εξάρτησης μεταξύ του κράτους και των τραπεζών και θα αυξήσει τον κίνδυνο ενός “doom loop”».

    Λόγω της μεγάλης δανειστικής δύναμης των ιταλικών τραπεζών προς το κράτος, με μερίδιο άνω του 20%, η πιθανή διάσωση ορισμένων δανειστών ενδέχεται να έχει κάποιες επιπτώσεις στο rating της Ιταλίας, εάν υπάρξει sell-off στα ιταλικά ομόλογα, όπως δήλωσε.

    “Εάν σημειωθεί sell-off και μετά υπάρξει και ανακοίνωση του tapering του QE, τότε το ιταλικό τραπεζικό σύστημα θα είναι εξαιρετικά εκτεθειμένο λόγω των ιταλικών κρατικών ομολόγων στον ισολογισμό τους”, όπως τόνισε.

    Σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου του ιταλικού ΥΠΟΙΚ την περασμένη εβδομάδα, η Banca Monte dei Paschi di Siena βρίσκεται κοντά στην σύναψη συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα αποφέρει την κρατική διάσωση.

    Το κοινοβούλιο της Ιταλίας, τον Δεκέμβριο, ενέκρινε σχέδιο 20 δισ. ευρώ για την υποστήριξη των ασθενέστερων τραπεζών της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Monte.

    “Το θέμα είναι πως τα προβλήματα των ιταλικών τραπεζών δεν είναι μεμονωμένα, αλλά ευρύτερα”, τονίζει η S&P. “Είναι αβέβαιο ότι θα είναι αρκετό το σχέδιο. Τα 20 δισ. Ευρώ – ακόμη και αν χρησιμοποιηθούν πλήρως – θα έχουν περιορισμένο αντίκτυπο στο συνολικό χρέος της Ιταλίας, το οποίο είναι κοντά στα 2 τρισεκατομμύρια ευρώ”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μαρινόπουλος: Περίεργες μεθοδεύσεις με διαρροή εκατομμυρίων ευρώ στο εξωτερικό

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: The Wise Man: Θα κατέβει ο Μαρινάκης στον διαγωνισμό για τον ΔΟΛ;

     



    ΣΧΟΛΙΑ