• Business

    Σε συναλλακτική «άπνοια» το ΧΑ: Απελπιστικά χαμηλά ο τζίρος

    • NewsRoom


    Δεν κατόρθωσε να διατηρήσει το θετικό κλίμα που υπήρχε στις αρχές της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) στη σημερινή συνεδρίαση, την οποία και έκλεισε με απώλειες, λόγω των πιέσεων από αρκετούς δεικτοβαρείς τίτλους, χωρίς παράλληλα να καταφέρει να προκαλέσει κινητοποίηση σε χαρτοφυλάκια που εξακολουθούν να μην έχουν επιστρέψει στα desk.

    Πιο αναλυτικά, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,43% στις 829,16 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 827,96 μονάδων (-0,58%) και 835,75 μον. (+0,36%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 26,9 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 17,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 722 χιλ. τεμάχια.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,52%, στις 2.178,66 μονάδες, ενώ στο -0,14% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.134,78 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,94% στις 1.070,51 μονάδες.

    Επιπλέον, ο τζίρος της σημερινής συνεδρίασης κινήθηκε σε υπερβολικά χαμηλά επίπεδα και δεν κατάφερε να ξεπεράσει ούτε τα 27 εκατ. ευρώ, με την αγορά να προσπαθεί να ισορροπήσει σε ένα περιβάλλον συναλλακτικής «άπνοιας», το μέγεθος της οποίας δείχνει να ξεπερνά ακόμη και την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου.

    Σύμφωνα με την ψηφιακή πλατφόρμα του mononews.gr, που καταγράφει καθημερινά την αυξομείωση της περιουσίας των επιχειρηματιών που έχουν μετοχές εισηγμένες στο ΧΑ, κερδισμένος της ημέρας ήταν ο πρόεδρος της Τιτάν, Ανδρέας Κανελλόπουλος, ο οποίος κατάφερε να βγει κερδισμένος κατά 1,7 εκατ. ευρώ, ενώ ο χαμένος της ημέρας ήταν ο επικεφαλής της Paulson & Co, John Paulson, ο οποίος είδε τις μετοχές του να χάνουν 3,7 εκατ. ευρώ.

    Μάλιστα, σήμερα παρατηρήθηκαν συναλλαγές μερικών χιλιάδων τεμαχίων ακόμη και σε τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η διακύμανση των οποίων έλαβε περισσότερο διαδικαστικό, παρά ουσιαστικό, χαρακτήρα. Άλλωστε, σήμερα, αρκετές μετοχές, αν και έκαναν πράξεις, δεν κατάφεραν να επιλέξουν πρόσημο κατά τη διάρκεια της 7ωρης (παρά κάτι) συνεδρίασης, κλείνοντας χωρίς μεταβολή.

    Στο ταμπλό τώρα, το -1,37% της Εθνικής, το -1,20% της Aegean και το -1,05% του ΟΠΑΠ άσκησαν πιέσεις στον γενικό δείκτη, ενώ πτωτικά, με απώλειες χαμηλότερες του 1%, έκλεισαν οι Eurobank, ΑΔΜΗΕ, Alpha Bank, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ, ΕΕΕ, Πειραιώς, ΟΤΕ, Βιοχαλκο, ΓΕΚ Τέρνα και Λάμδα.

    Μάλιστα, η Alpha Bank, περί τα μέσα της συνεδρίασης δέχτηκε ισχυρότατες πιέσεις, που την έφεραν ακόμη και στο -2,27%, καθώς αν και η Fitch αναβάθμισε την αξιολόγηση των καλυμμένων ομολογιών της, εντούτοις άφησε το outlook σταθερό, αντανακλώντας το γεγονός ότι η κατά 5,26% επιπλέον κάλυψη που διαθέτει η τράπεζα δεν θεωρείται επαρκής για να αναπληρώσει πλήρως τις πιστωτικές απώλειες που θα συνόδευαν μια υποβάθμιση.

    Στον αντίποδα, η Τιτάν, ο ΟΛΠ, η Grivalia, η Folli Follie, η Motor Oil και ο Σαράντης ήταν οι μόνες μετοχές του FTSE 25 που έκλεισαν σε θετικά εδάφη, χωρίς όμως το ποσοστό ανόδου να ξεπεράσει το 0,8%, ενώ χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Φουρλής, Jumbo, ΔΕΗ, Attica Bank και Ελληνικά Πετρέλαια.



    ΣΧΟΛΙΑ