• Business

    Πώς οι traders μπορούν να χτυπήσουν τζακ-ποτ κυνηγώντας το «έξυπνο χρήμα»

    Αϊνστάιν


    Για να επωφεληθείτε από το χρηματιστήριο, πρέπει να ακολουθήσετε τη διαδρομή του «έξυπνου χρήματος». Ο τρόπος για να πετύχετε κάτι τέτοιο είναι να καταλάβετε πού και πώς επενδύουν τα hedge funds και στη συνέχεια να κάνετε το ίδιο.

    Πρόκειται για μια στρατηγική που θα είχε λειτουργήσει και φέτος εάν είχε εκτελεστεί σωστά, καθώς οι μετοχές που κατέχουν τα funds έχουν καταγράψει υψηλότερες αποδόσεις από το μέσο όρο της αγοράς.

    Ευτυχώς για όλους τους επίδοξους έξυπνους επενδυτές, η Goldman Sachs διατηρεί ένα χαρτοφυλάκιο μετοχών στις οποίες, ορισμένα hedge funds έχουν μεγάλη έκθεση – με άλλα λόγια, σε μετοχές εταιρειών που έχουν μεγαλύτερη σημασία για τους θεσμικούς επενδυτές.

    Αξίζει να σημειωθεί πως το Goldman Hedge Fund VIP έχει καταγράψει άνοδο της τάξεως του 10% περίπου φέτος, ξεπερνώντας τον S&P 500 κατά σχεδόν 4 ποσοστιαίες μονάδες. Με τοποθετήσεις σε μετοχές όπως αυτές των Facebook, Amazon, Alphabet και Apple -ανάμεσα στα άλλα- το fund έχει δρέψει πολλούς καρπούς χάρη σε μια χρηματαγορά που αντάμειβε τους επενδυτές διπλασιάζοντας τους τις αποδόσεις.

    Goldman VIP basket

    Η προθυμία των hedge funds να συνεχίσουν να αγοράζουν τις ίδιες μετοχές που υπεραποδίδουν, έχει ωθήσει τη μακροχρόνια έκθεση των επιχειρήσεων στα υψηλότερα επίπεδα από το 2013, σύμφωνα με τη Goldman Sachs. Επιπλέον, η ακαθάριστη μόχλευση, έχει αγγίξει τα υψηλότερα επίπεδα από την αρχή της οικονομικής κρίσης.

    Με μια πρώτη ματιά, τέτοιας δυναμικής επενδύσεις μπορεί να ακούγονται σαν την τέλεια συνταγή για την καταστροφή. Στη συνέχεια ωστόσο, οι τοποθετήσεις αυτές  συνήθως εκτυλίσσονται με γρήγορο και ανελέητο ρυθμό, γεγονός που υποδηλώνει σημαντικό κίνδυνο ζημιών σε περίπτωση που εκδηλωθεί ένα απροσδόκητο σοκ στην αγορά. Αυτό ακριβώς συνέβη στις αρχές του 2016, όταν οι τεχνολογικές μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης οδήγησαν τους επενδυτές σε προσωρινό sell-off.

    Δε θέλει βιασύνη όμως, λέει η Goldman Sachs, που επισημαίνει ότι η υψηλή μόχλευση από μόνη της δεν έχει «απειλήσει» ιστορικά την δυναμική. Το αντίθετο, υπήρχαν άλλοι εξωτερικοί παράγοντες που οδήγησαν στην αδυναμία της αγοράς το 2016, οι οποίοι τώρα δεν υφίστανται, όπως για παράδειγμα τα κέρδη.

    Ενώ τότε δέχονταν πιέσεις για πέντε συνεχόμενα τρίμηνα, πλέον οι εταιρείες του S&P 500 βιώνουν την μεγαλύτερη ανάκαμψη στην κερδοφορία τους από το 2011. Η Goldman Sachs σημειώνει επίσης ότι το crowding στα hedge funds είναι πια λιγότερο έντονο από ό, τι πριν από ένα χρόνο.

    Goldman hedge fund crowding

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πάγος από ΔΝΤ: Μη επαρκή έκρινε το Ταμείο τη 15ετη επιμήκυνση του χρέους – Παραμένουν τα Capital Controls

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Τέλος» στα ελληνικά ομόλογα για ένα από τα μεγαλύτερα funds του κόσμου – «Η Ελλάδα δεν είναι πια ελκυστική»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τράπεζα Πειραιώς: Αυτά είναι τα τρία νέα πρόσωπα που στελεχώνουν τον όμιλο



    ΣΧΟΛΙΑ