• Business

    Παράταση σύμβασης για το Hilton Athens: Τα επόμενα βήματα των Kωνσταντακόπουλου-Dogus 

    Συνεργασία ΤΕΜΕΣ - Marriott: Έρχονται στην Ελλάδα τα W Hotels – Το πρώτο στο Costa Navarino

    Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, επιχειρηματίας (Costa Navarino)


    Για το φθινόπωρο του 2018, μεταφέρονται τα σχέδια για τις αλλαγές του Hilton Athens από τους νέους ιδιοκτήτες του, μετά την παράταση, έως το τέλος του επόμενου έτους, της ισχύς της υφιστάμενης σύμβασης διαχείρισης του ξενοδοχείου από τη Hilton International, έπειτα από συμφωνία με την ιδιοκτήτρια του ακινήτου Home Holdings, την κοινοπραξία ΤΕΜΕΣ των ομίλων Κωνσταντακόπουλου και της τουρκικής Dogus.

    Η παράταση της υφιστάμενης σύμβασης που έληγε τον Μάρτιο του 2018 κρίθηκε επιβεβλημένη μέχρι τέλους του 2018, προκειμένου να βοηθηθεί η επιχειρησιακή λειτουργία του ξενοδοχείου. Mε τη λήξη της σύμβασης τον προσεχή Μάρτιο, το ξενοδοχείο δεν μπορούσε να προχωρήσει πέραν του Μαρτίου σε κρατήσεις και κυρίως να δεχθεί συνέδρια και άλλες εκδηλώσεις, με αρνητικές επιπτώσεις στα αποτελέσματά του.

    Τα επόμενα βήματα

    H νέα ιδιοκτησία σκοπεύει να μετατρέψει το κτίριο σε έναν πολυχώρο με ξενοδοχείο, πολυτελείς κατοικίες, εμπορικά καταστήματα και εστιατόρια. Η Home Holdings, που αγόρασε το Hilton Αθηνών από την Alpha Bank, προσβλέπει στην ανάπλαση του ακινήτου με την ποιοτική αναβάθμιση του ξενοδοχείου και ειδικότερα τη μετατροπή μέρους από την υπάρχουσα δομημένη επιφάνεια σε ιδιωτικές κατοικίες (condominia), στο πλαίσιο του νόμου 4276/2014, όπως ισχύει, για τα ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας. Επίσης τη μετατροπή μέρους των χώρων συμπληρωματικών χρήσεων, όπως κυρίως δημόσιους και συνεδριακούς, σε εμπορικούς χώρους (λιανικής) και εγκαταστάσεις εστίασης και αναψυχής και τη μερική ή ολική εκμετάλλευση του υπολοίπου συντελεστή δόμησης για παρόμοιες χρήσεις εφόσον υπάρχει σχετική δυνατότητα.

    Όπως επισημαίνεται στο πληροφοριακό δελτίο, στόχος του προτείνοντα είναι η περαιτέρω ανάπτυξη και επανατοποθέτηση στην αγορά του ακινήτου ως ένα εμπορικά αναγνωρίσιμο προορισμό που θα περιλαμβάνει κορυφαίας ποιότητας ξενοδοχειακές υπηρεσίες, πολυτελείς κατοικίες εξυπηρετούμενες από το ξενοδοχείο, εμβληματικούς γαστρονομικούς προορισμούς και αναβαθμισμένους εμπορικούς χώρους.

    «Το Hilton Αθηνών θεωρείται αρχιτεκτονικά ένα κτήριο ορόσημο του κέντρου των Αθηνών και ένα από τα πιο ενδιαφέροντα, μεγάλου μεγέθους και ποιοτικά κατασκευασμένα ξενοδοχεία της πόλης». Οι νέοι ιδιοκτήτες προσβλέπουν στην ανάπλαση του ακινήτου με την ποιοτική αναβάθμιση του ξενοδοχείου και τη μερική αλλαγή της χρήσης σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, και ειδικότερα:

    (α) τη μετατροπή μέρους από την υπάρχουσα δομημένη επιφάνεια σε ιδιωτικές κατοικίες (condominia), στο πλαίσιο του νόμου 4276/2014, όπως ισχύει, για τα ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας,

    (β) τη μετατροπή μέρους των χώρων συμπληρωματικών χρήσεων, όπως κυρίως δημόσιους και συνεδριακούς χώρους, σε εμπορικούς χώρους (λιανικής) και εγκαταστάσεις εστίασης και αναψυχής και (γ) τη μερική ή ολική εκμετάλλευση του υπολοίπου συντελεστή δόμησης για παρόμοιες χρήσεις εφόσον υπάρχει σχετική δυνατότητα.

    Όπως επισημαίνεται στο δελτίο, ο προτείνων δεν προτίθεται να μεταβάλει σημαντικά τις υφιστάμενες εργασιακές σχέσεις με τους εργαζομένους και τα στελέχη της εταιρείας ως προς τους όρους απασχόλησης ή τον αριθμό των θέσεων εργασίας ως απόρροια της δημόσιας πρότασης και μέχρι τη λήξη της σύμβασης διαχείρισης με τη Hilton Ελλάς, η οποία, όπως προαναφέρθηκε, λήγει την 31η Μαρτίου 2018, πλην αλλαγών εντός του πλαισίου της συνήθους δραστηριότητάς του και στο βαθμό που δεν θα επέλθουν σημαντικές μεταβολές στις υφιστάμενες συνθήκες της αγοράς.

    Hilton

    Παρόλα αυτά σε εξέλιξη βρίσκεται η σκληρή μάχη των διαπραγματεύσεων για την οριστική συμφωνία με την αλυσίδα διαχείρισης που θα αναλάβει να «τρέξει» τη μονάδα και τις κατοικίες. Tελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως το ξενοδοχείο θα λειτουργήσει υπό την επωνυμία Conrad Hotels, ωστόσο δεν αποκλείεται και η επαναλειτουργία του μέσω του νέου operator της Waldorf Astoria της luxury επωνυμίας της Hilton International, η οποία θα σηματοδοτήσει την περαιτέρω αναβάθμιση του ξενοδοχειακού προϊόντος της Αθήνας. Ωστόσο οι αρχικές πληροφορίες ήθελαν τη θέση της νέας εταιρείας διαχείρισης να διεκδικεί σθεναρά και η Mandarin Oriental Hotel. Πάντως επί του παρόντος όλοι οι υποψήφιοι ενδιαφερόμενοι τηρούν σιγήν ιχθύος.

    Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το Hilton θα κάνει το… λίφτινγκ του. Είναι κάτι, άλλωστε, που συνηθίζουν γενικά όλες οι νέες ιδιοκτησίες. Η προηγούμενη αλλαγή είχε γίνει το 2004, στη μεγάλη ανακαίνιση ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Προστέθηκε ένα ακόμη κτίριο στην πίσω πλευρά, ώστε να αυξηθούν τα δωμάτια, ενώ ανακαινίστηκαν και όλοι οι υπόλοιποι χώροι.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κρι Κρι: «Αναγεννήθηκε από τις στάχτες της» και διεκδικεί την πρώτη θέση στο γιαούρτι

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έκπληξη από Τράπεζα Πειραιώς: Μάζεψε το 40% των νέων καταθέσεων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νέος παίκτης στην ελληνική αγορά των ναυλομεσιτών



    ΣΧΟΛΙΑ