• Business

    «Πάγωσε» η ανοδική πορεία του ΧΑ – Αρνητικό πρόσημο για ΔΕΗ και Alpha bank


    Αλλάζει το τοπίο αυτήν την ώρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ), το οποίο αν και μέχρι πριν από λίγο έδειχνε ικανό να διατηρήσει στο κλείσιμο τις 750 μονάδες, οι πωλητές σε ορισμένες ισχυρές μετοχές μετέβαλαν το κλίμα της αγοράς. Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,04% στις 749 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 134 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με τους αναλυτές, κυριαρχεί μία “αδράνεια” στην ανοδική πορεία, η οποία είναι από αναμενόμενη μέχρι και ευκταία. Άλλωστε, στις τελευταίες επτά συνεδριάσεις ο γενικός δείκτης του ΧΑ σημείωσε κέρδη που έφτασαν ακόμη και το 11,5%. Πάνω από 11% ήταν και τα κέρδη του FTSE 25, ενώ στο ίδιο διάστημα ο τραπεζικός δείκτης έδωσε κέρδη πάνω από 31%.

    Στο πλαίσιο αυτό, και όπως τονίζει σήμερα η Bank of America, σημαντικός παράγοντας για το βραχυπρόθεσμο διάστημα είναι η διαδικασία μείωσης του ελληνικού χρέους. Σημαντική ημερομηνία για την Ελλάδα είναι το Eurogroup στις 22 Μαΐου, όπου πρόκειται να πραγματοποιηθούν κάποιες δηλώσεις αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους. Η αμερικανική τράπεζα σημείωσε ήπια άνοδο στις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών, αλλά μείωσε τις προσδοκίες της για κέρδη.

    Αν και νωρίτερα η κερδοφορία στον γενικό δείκτη άγγιζε έως και το 1%, πλέον η αγορά παλεύει για το πρόσημο. Μάλιστα, οι πιέσεις σε ΔΕΗ και Alpha Bank είναι αυτές που έχουν αλλάξει το κλίμα, ενώ αρνητικά έχουν γυρίσει αρκετές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

    Στο ταμπλό τώρα, η ΔΕΗ και η Alpha Bank είναι στο -2,6% και -3% αντίστοιχα. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Εθνική, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΕΕ, Motor Oil, Σαράντης και Λάμδα.
    Στον αντίποδα, η Jumbo κρατά τα κέρδη της στο 2,4%, ενώ άνω του 2% είναι τα κέρδη της Μυτιληναίος και ΜΕΤΚΑ. Σταθερή αύξηση δείχνει η Ελλάκτωρ και ο ΟΤΕ, με 4% και 3% αντίστοιχα. Ήπια άνοδικά κινούνται οι Aegean και ΟΠΑΠ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ξεκινάει ο κύκλος των συζητήσεων στο υπουργικό συμβούλιο για τη συμφωνία – «Επίθεση» του ΣΥΡΙΖΑ στον Μητσοτάκη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κ. Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας έφερε 4ο μνημόνιο χωρίς λεφτά – Καραμπινάτη διαπλοκή η τροπολογία για Σαββίδη (video)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου: Ένα ζευγάρι Βούλγαρων έσωσε την Α κατοικία στην Ευρώπη



    ΣΧΟΛΙΑ