• Business

    Ούζο-μαϊμού κατακλύζει τις διεθνείς αγορές

    ούζο


    Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο των απομιμήσεων ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό.

    Η φέτα, το γιαούρτι, οι ελιές και άλλα εμβληματικά προϊόντα της χώρας μας πέφτουν όλο και πιο συχνά “θύματα” αντιγραφών από ανταγωνιστές που επιδιώκουν να εκμεταλλευθούν την αύξηση της ζήτησής τους στις διεθνείς αγορές.

    Στο στόχαστρο βρίσκεται και το ούζο, το πιο γνωστό και δημοφιλές ελληνικό αλκοολούχο ποτό διεθνώς.

    Όπως αναφέρει στο mononews.gr, το στέλεχος του Υπουργείο Εξωτερικών και Σύμβουλος ΟΕΥ, Λευτέρης Παπακωνσταντινίδης, απομιμήσεις του ούζου εντοπίζονται σε πάρα πολλές χώρες, ακόμη και μέσα στην ίδια την Ευρωπαική Ένωση παρά το αυστηρό καθεστώς προστασίας που διέπει τα προϊόντα ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη), όπου εντάσσεται το ούζο.

    Τις περισσότερες φορές οι επίδοξοι αντιγραφείς χρησιμοποιούν παραπλανητικά ονόματα αλλά και σήματα που παραπέμπουν στην Ελλάδα (π.χ. τσολιάδες, κίονες κτλ.), προκειμένου να δελεάσουν τους ξένους καταναλωτές.

    “Έχουμε εντοπίσει απομιμήσεις ούζου που φέρουν την ονομασία ρούζο, ώστε να είναι πιο εύκολο να παραπλανήσουν το αγοραστικό κοινό”, υπογραμμίζει ο κ. Παπακωνσταντίδης.

    Κρούσματα υπάρχουν και σε χώρες εκτός ΕΕ. Πρόσφατα εντοπίστηκε κύκλωμα στην Αρμενία που παρήγαγε και εξήγαγε ούζο στο Κουρδιστάν, μια χώρα που οι πολίτες του αρέσκονται στην κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ούζου.

    Τα μέτρα άμυνας

    Οι διαστάσεις που έχει λάβει το φαινόμενο έχει σημάνει “συναγερμό” στις ελληνικές Πρεσβείες που παρακολουθούν πολύ στενά την εξέλιξη του προβλήματος.

    Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίδη, η αντίδραση μόλις εντοπισθεί κάποιο κρούσμα ή υπάρξει σχετική καταγγελία είναι άμεση.

    “Είτε με ρηματικές διακοινώσεις προς τα αντίστοιχα υπουργεία είτε με κάποιες παραστάσεις προς τα σούπερ μάρκετ που διακινούνται αυτά τα προϊόντα ζητείται η απόσυρσή τους από τα ράφια”, αναφέρει ο ίδιος.

    Παρότι η προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος γίνεται σε όλες τις χώρες, τα αποτελέσματα δεν είναι το ίδιο καλά σε όλες.

    Στις κοινοτικές χώρες που ισχύει το καθεστώς προστασίας για τα ΠΓΕ τα αποτελέσματα είναι καλά καθώς υπάρχουν κανόνες που τηρούνται.

    Δυσκολότερα είναι τα πράγματα στις χώρες που συνδέονται με εμπορικές συμφωνίες με την ΕΕ και στις τρίτες χώρες που δεν υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο που να τις δεσμεύει.

    Εκεί, επιστρατεύονται οι φιλικές σχέσεις που έχει η Ελλάδα μαζί τους αλλά και επιχειρήματα που αφορούν στην προστασία της υγείας του καταναλωτή.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Β. Μπίλλης στο mononews.gr: «Το ομόλογο εχέγγυο για την ανάπτυξη της Sunlight»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Όμιλος Μυτιληναίος «τίναξε τη μπάνκα στον αέρα»! Στα 740,8 εκ. ευρώ η ζήτηση για το ομόλογο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πως «βλέπει» η αγορά τα ναυτιλιακά ομόλογα



    ΣΧΟΛΙΑ