• Business

    Ο Οδ. Κυριακόπουλος εξομολογείται: Γιατί πούλησα την S&B

    Οδυσσέας Κυριακόπουλος


    Η πώληση της S&B στους Γάλλους της Imerys πριν από περίπου τρία χρόνια προκάλεσε αίσθηση στην αγορά. Κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει πως μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες της χώρας, με βαριά παράδοση και ιστορία θα περνούσε στον έλεγχο ξένης πολυεθνικής.

    Πως η οικογένεια Κυριακόπουλου θα αποφάσιζε να παραδώσει τον έλεγχο σε ξένους και θα περιορίζονταν σε ρόλο… παρατηρητή.

    Γιατί όμως έφθασε μια τόσο μεγάλη επιχείρηση σε αυτό το σημείο; Τι ρόλο έπαιξε η κρίση; Υπήρχε εναλλακτική λύση; Ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος, τρία περίπου χρόνια μετά μιλώντας σε δημοσιογράφους άφησε να εννοηθεί πως η πώληση ήταν σχεδόν μονόδρομος.

    Όπως είπε, οι συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη την περίοδο στην ελληνική οικονομία ήταν αφόρητες για την επιχειρηματική κοινότητα. Πως ο δανεισμός θα ήταν σχεδόν αδύνατος ακόμη και για εταιρείες όπως η S&B, με διεθνές αποτύπωμα και σημαντικές εξαγωγές.

    “Δεν πίστεψα ποτέ ότι θα επηρεαζόμασταν τόσο από τις διεθνείς αγορές. Πως όταν θα πήγαμε να φτιάξουμε ομόλογο στο εξωτερικό θα μας αντιμετώπιζαν έτσι και θα μας προσέφεραν τόσο ψηλά επιτόκια”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Τότε, αντιλαμβάνεται πως το σχέδιο που είχε θέσει σε εφαρμογή δεν μπορούσε πλέον να εφαρμοστεί και ξεκινάει αμέσως την αναζήτηση επενδυτή, με βασικό στόχο να εξασφάλιζε το μέλλον της επιχείρησης και την μακροπρόθεσμη ανάπτυξή της.

    Τον επενδυτή που αναζητούσε, τον βρήκε τελικά στο πρόσωπο της Imerys. Ο κολοσσός στο χώρο των εξειδικευμένων ορυκτών με τζίρο 5 δισ. Ευρώ και 18.000 εργαζόμενους συγκέντρωνε όλες τις προϋποθέσεις που είχε θέσει. Έτσι, οι δυο πλευρές δεν άργησαν να δώσουν τα χέρια και να προχωρήσουν σε ένα από τα μεγαλύτερα deal που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

    Η Imerys δεν ήταν άγνωστη στον Οδ. Κυριακόπουλο. Αντίθετα, λίγους μήνες είχε προσπαθήσει να εξαγοράσει την S&B ανεπιτυχώς.

    Ο κ. Κυριακόπουλος δηλώνει χαρούμενος για την επιλογή του, καθώς όπως λέει έτσι γλίτωσε πολλές θέσεις εργασίας που διαφορετικά θα χάνονταν, προκαλώντας ζημιά στην ελληνική οικονομία.

    Χαρούμενοι δηλώνουν και οι Γάλλοι, με τον Gilles Michel, πρόεδρο και CEO να επισημαίνει πως η απόκτηση της S&B βοήθησε στην μεγέθυνση του ομίλου και την εδραίωση της παρουσίας του σε αρκετές χώρες.

    Να σημειωθεί πως ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος κατέχει σήμερα το 5% της Imerys.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Gilles Michel (Imerys): Γιατί μίλησε με τα καλύτερα λόγια ο Γάλλος manager για Σταθάκη – Παπαδημητρίου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Γιατί η Βουλγαρία έγινε παράδεισος επιχειρηματικότητας. Οι ευθύνες Τσακαλώτου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αποκλειστικό: Ποιο είναι το Arctos που βγαίνει προς πώληση από την Τράπεζα Πειραιώς



    ΣΧΟΛΙΑ