• Business

    Ο Άρειος Πάγος «ξεμπλοκάρει» τη δόση. Ασκήθηκε αναίρεση στο βούλευμα του ΤΑΙΠΕΔ


    Το βούλευμα για την παραπομπή, μεταξύ άλλων, Ευρωπαίων τεχνοκρατών για την υπόθεση του ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται πλέον λίγο πριν από την αναίρεσή του. Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου άσκησε αναίρεση, με το Ποινικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου να αποφασίζει μέσα στο προσεχές διάστημα εάν θα δώσει οριστικό τέλος στο θρίλερ της… εκταμίευσης της δόσης για την Ελλάδα.

    Με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών είχαν παραπεμφθεί σε δίκη 3 μέλη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ και 6 μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων για την πώληση και επαναμίσθωση των 28 ακινήτων του Δημοσίου την περίοδο 2013-2014.

    Το γεγονός ότι μεταξύ των κατηγορουμένων ήταν τρείς Ευρωπαίοι, μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, αποτέλεσε την αιτία για το «βέτο» που άσκησαν Ιταλοί, Ισπανοί και Σλοβάκοι. Ουσιαστικά απειλούσαν την Ελλάδα ότι θα μπλοκάρουν την εκταμίευση της δόσης, εάν οι συμπατριώτες τους δεν απαλλαγούν από κάθε κατηγορία. Ο λόγος που επικαλούνταν, ψηφισμένη από το ελληνικό κοινοβούλιο, διάταξη με την οποία υπάρχει πλέον ακαταδίωκτο για τα μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων και του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, έγινε ο λόγος που επικαλείται ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης στην αναίρεση που ζητά.

    «Εσφαλμένη εφαρμογή ποινικής διάταξης»

    Ο κ.Βουρλιώτης έκρινε πως το βούλευμα πάσχει λόγω «έλλειψης αιτιολογίας» αλλά και λόγω «εσφαλμένης εφαρμογής ποινικής διάταξης». Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρεται στη διάταξη του άρθρου 192 § 8 του Ν. 4389/2016, βάσει του οποίου: «Οι εμπειρογνώμονες, τα μέλη Συμβουλίων Εμπειρογνωμόνων ή τα μέλη άλλων γνωμοδοτικών οργάνων της εταιρείας και των άμεσων θυγατρικών της δεν υπέχουν αστική ή ποινική ευθύνη για γνωμοδοτήσεις τους, εφόσον οι τελευταίες έχουν συνταχθεί σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες ή τα οριζόμενα στους εσωτερικούς κανονισμούς και τα καταστατικά τους, γεγονός που τεκμαίρεται αν έχει ακολουθήσει θετικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου”. Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση είχε ακολουθήσει τέτοιος θετικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΣ 1204/2014)».

    Η αναίρεση αφορά και στο αδίκημα της υπεξαίρεσης εκ μέρους των τριών μελών του Δ.Σ. του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ.

    Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων είχαν υποβάλει πριν από λίγες ημέρες το σχετικό αίτημα αναίρεσης. Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου θα αποφασίσει για την αναίρεση ή όχι του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Βενετία Κοντογούρη: Το νέο πρόσωπο της Τράπεζας Πειραιώς και η δωρεά του 1 εκατ δολ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τράπεζες: Μειώσεις προσωπικού… χωρίς εθελούσιες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Συνεχίζουν να σηκώνουν τις καταθέσεις τους τα νοικοκυριά – Πόσο μειώθηκαν τον Μάιο



    ΣΧΟΛΙΑ