• Business

    «Νηνεμία» στα ελληνικά ομόλογα μετά το Eurogroup

    Ντάισελμπλουμ

    Ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem


    Στην βελτίωση των ελληνικών ομολόγων οδήγησε η συμφωνία στο χθεσινό Eurogroup, καθώς όπως σχολιάζουν οι αναλυτές, αν και είναι ακόμα θολό το τοπίο αναφορικά με το χρέους, παρ’ όλα αυτά το αβέβαιο κλίμα της Ελλάδας έχει υποχωρήσει, αφού η εκταμίευση της δόσης ακυρώνει την πιθανότητα ενός ατυχήματος εν όψει των πληρωμών του Ιουλίου.

    Μετά από μία εβδομάδα γεμάτη διακυμάνσεις και συζητήσεις αλλά και επίσημες δηλώσεις από την πλευρά τις ελληνικής κυβέρνησης οι οποίες είχαν οδηγήσει τους επενδυτές σε αβεβαιότητα για απόρριψη της συμφωνίας από την ελληνική πλευρά, παρά την αισιοδοξία που εξέφραζαν οι δανειστές, το χθεσινό Eurogroup έβαλε τέλος στην φοβία αναφορικά με τα ελληνικά assets.

    Τα ελληνικά ομόλογα λοιπόν σήμερα καταγράφουν ένα σημαντικό ράλι ανακούφισης, με τους βραχυπρόθεσμους τίτλους να παίρνουν το χρυσό μετάλλιο της ανόδου, καθώς οι αποδόσεις των 2ετών ομολόγων υποχωρούν στο 4,7% με πτώση της τάξης του 6% από τα χθεσινά επίπεδα. Αυτό φέρνει το ελληνικό 2ετές στα επίπεδα του Μαρτίου του 2010.

    Σημαντικό ράλι σημειώνουν και τα 10ετή ομόλογα, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 5,721% με πτώση της τάξης του 2,90% από χθες, επιστρέφοντας στα επίπεδα που βρισκόταν πριν το «άκαρπο» Eurogroup του Μαΐου.

    Αξίζει να σημειωθεί πως οι δανειστές δήλωσαν πως θα στηρίξουν τις προσπάθειες της Αθήνας σε περίπτωση που θέλει να δοκιμάσει την έξοδο στις αγορές, όταν οι συνθήκες της το επιτρέπουν, κάτι που αποτελεί ένα καλό σήμα για τους επενδυτές.

    Η HSBC εμφανίζεται με θετικό βλέμμα χαρακτηρίζοντας την συμφωνία ως μία νέα αρχή για την ελληνική οικονομία και όπως τονίζει, δεδομένης της δηλωμένης πρόθεσης του ΔΝΤ να συμμετάσχει, “θα εκπλαγούμε εάν η ΕΚΤ δεν άρχιζε να αγοράζει ελληνικά ομόλογα τις προσεχείς εβδομάδες».

    Από την πλευρά της η Barclays σημειώνει πως το αποτέλεσμα του Eurogroup αποτελεί καλά νέα για τους επενδυτές, καθώς η συμμετοχή του ΔΝΤ και οι ενισχυμένες δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους αυξάνουν τις πιθανότητες για μακροπρόθεσμη βελτίωση του μακροοικονομικού αποτελέσματος της Ελλάδας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τσίπρας σε Παυλόπουλο: «Εκτός μνημονίων σε έναν χρόνο από τώρα»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βόμβα από ΝΔ: O Κυριάκος πάει τη συμφωνία στη Βουλή – Ποιες οι επόμενες κινήσεις του Μαξίμου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ολοκληρώθηκε το Eurοgroup με επίτευξη συμφωνίας για δόση 8,5 δισ. ευρώ

     



    ΣΧΟΛΙΑ