Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

SHIPPING FOCUS: Η οικογένεια Λυκιαρδόπουλου (Neda Maritime) πούλησε το παλαιότερο τάνκερ της

ναυτιλία ναυλαγορά

Αυτές είναι πέντε από τις σημαντικότερες εξελίξεις στη ναυτιλία που πρέπει να γνωρίζετε.

Η Neda Maritime πούλησε το παλαιότερο VLCC του στόλου της

Η ναυτιλιακή Neda Maritime, συμφερόντων της οικογένειας Λυκιαρδόπουλου, προχώρησε στην πώληση του παλαιότερης κατασκευής δεξαμενόπλοιου τύπου VLCC που είχε στο στόλο της, το Amantea (χωρητικότητας 309.288-dwt και κατασκευής 2002) για το ποσό των 24 εκατ. δολαρίων. Ωστόσο, η ταυτότητα του αγοραστή -πρόκειται για εταιρεία ελληνικών συμφερόντων- δεν έχει γίνει γνωστή.

O Eyal Ofer επιστρέφει στα VLCCs

Ευριπίδης Κουτσοχρήστος

Στην αγορά των tankers τύπου VLCC επιστρέφει η ναυτιλιακή Zodiac Maritime, συμφερόντων του Ισραηλινού εφοπλιστή Eyal Ofer, η οποία προχώρησε στην εξαγορά του Dalian Venture (χωρητικότητας 296.722-dwt και κατασκευής 2011). Η Zodiac κατέβαλε το ποσό των 53,5 εκατ. δολαρίων για την απόκτησή του από την εταιρεία Wah Kwong Shipping από το Χονγκ Κογνκ.

Στο Άρθρο 11 η GulfMark

Άλλη μια ναυτιλιακή που δραστηριοποιείται στον κλάδο των πλοίων ανεφοδιασμού ανοικτής θαλάσσης, η GulfMark Offshore, έκανε αίτηση για υπαγωγή στο Άρθρο 11 του Πτωχευτικού Κώδικα των ΗΠΑ. Το πλάνο αναδιάρθρωσης της εταιρείας ενέκριναν οι Wells Fargo Bank, Raging Capital Management, DNB Bank και μερίδα θεσμικών επενδυτών, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση.

Μπαίνει στα panamaxes η Carval;

Η επενδυτική εταιρεία Carval Investors φαίνεται ότι θα εισέλθει στην αγορά των φορτηγών πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου τύπου panamax με τη φημολογούμενη εξαγορά 2 κομματιών για το ποσό των 30 εκατ. δολαρίων. Σύμφωνα με τους brokers, η Carval ενδιαφέρεται για τα αδελφά Golden Trader I και Golden Trader II (αμφότερα χωρητικότητας 79.500-dwt και κατασκευής 2012).

Στο «κόκκινο» η ASL Marine

Η ναυτιλιακή ASL Marine από τη Σιγκαπούρη -που δραστηριοποιείται με πλοία ανεφοδιασμού ανοικτής θαλάσσης τύπου OSV- κατέγραψε ζημίες 8,12 εκατ. δολαρίων το Q1 του 2017, έναντι κερδών ύψους 587.571 δολ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016, λόγω των πιέσεων που δέχεται η συγκεκριμένη αγορά. Η ASL διαθέτει στόλο 40 πλοίων.

Το Baltic Exchange Index και οι επιμέρους δείκτες του εκπροσωπούν καθημερινά τις τιμές των ναύλων για τα χύδην φορτία. Για την Τρίτη (16/5/17), οι δείκτες του Baltic Freight Index διαμορφώθηκαν ως εξής:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αγγελική Φράγκου: Έπεσαν κατά 18 εκατ. τα κέρδη, αλλά αισιοδοξεί

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι δείχνουν οι δείκτες για τη ναυλαγορά ξηρού φορτίου

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Π. Λιβανός: Η GasLog Partners άντλησε σχεδόν 140 εκατ. δολάρια και ετοιμάζεται να πάρει πλοίο από τη μητρική της