• Business

    Μ. Στασινόπουλος: Η βιομηχανία δεν ήταν προτεραιότητα για πολλά χρόνια

    Ισχυρές πιέσεις στην αγορά ομολόγων


    Την ανάγκη ενός θετικού σοκ στην ελληνική μεταποίηση επισημαίνει το ΙΟΒΕ στο πλαίσιο έρευνας που παρουσίασε για τις τάσεις και τις προοπτικές στον τομέα της μεταποίησης.

    Σύμφωνα με στελέχη του ΙΟΒΕ, η ανασυγκρότηση της βιομηχανικής παραγωγής είναι μονόδρομος για την ανάκαμψη της οικονομίας και την έξοδο από την κρίση.

    Σύμφωνα με την έρευνα του Ινσιτούτου, “εάν η ζήτηση γύριζε πίσω στα επίπεδα του 1995 ή ενισχύονταν κατά 5,7 δισ. ευρώ, τότε το ελληνικό ΑΕΠ δυνητικά θα μπορούσε να αυξάνονταν κατά 4,1% ενώ θα δημιουργούνταν συνολικά 163.000 νέες θέσεις εργασίας.

    Απαραίτητη ωστόσο προϋπόθεση για να ξαναπάρει μπρος η παραγωγική μηχανή της χώρας είναι η επιστροφή της βιομηχανίας στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής, και να αρθούν τα εμπόδια που την κρατούν καθηλωμένη όπως το θεσμικό πλαίσιο για τις αδειοδοτήσεις, το ακριβό κόστος χρήματος και η έλλειψη ρευστότητας.

    Όπως επεσήμανε ο κ. Μιχάλης Στασινόπουλος μέλος του Δ.Σ της Βιοχάλκο και εκ των εμπνευστών της Πρωτοβουλίας Ελληνική Παραγωγή- Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη”, η βιομηχανία στην Ελλάδα δεν είχε για πολλά χρόνια κεντρικό ρόλο. “Δεν ήταν προτεραιότητα” όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Ανεκμετάλλευτο δυναμικό

    Αυτή τη στιγμή, όπως είπε ο κ. Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ υπάρχει μεγάλη αργούσα δυναμικότητα στη βιομηχανία που είναι έτοιμη να αξιοποιηθεί, εφ’ όσον τονωθεί η ζήτηση.

    “Η μείωση του εργατικού κόστους δεν αρκεί”, υπογράμμισε ο ίδιος, σπεύδοντας πάντως να τονίσει πως έχει γίνει σημαντική προσαρμογή στον τομέα των εργασιακών σχέσεων.

    Καταλυτικό ρόλο στην αναστροφή του κλίματος και στην προσέλκυση νέων επενδύσεων στην βιομηχανία θεωρείται και η επιστροφή στην κανονικότητα και η σταθεροποίηση της οικονομίας.

    “Όσο υπάρχει η αβεβαιότητα στα μακροοικονομικά και το country risk είναι υψηλό, τόσο οι επενδύσεις θα καθυστερούν”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βέττας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: H ιταλική κρίση χρέους θα κάνει την ελληνική να μοιάζει παιχνιδάκι

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποχωρούν οι εργαζόμενοι από το Athens Ledra – Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οι σαουδαραβικές αρχές ακύρωσαν την άδεια της Qatar Airways



    ΣΧΟΛΙΑ