• Business

    «Koκκινίζουν» ξανά και ξανά τα δάνεια που ρυθμίζονται


    Προβληματισμό προκαλεί στους τραπεζίτες το «κοκκίνισμα» των ήδη ρυθμισμένων δανείων με αποτέλεσμα να μην είναι βιώσιμη η προσπάθεια μείωσης των προβληματικών χαρτοφυλακίων. Τα στοιχεία των τραπεζών δείχνουν ότι τα έξι στα δέκα ρυθμισμένα δάνεια επιστρέφουν στο κόκκινο μετά από λίγους μήνες και χρειάζονται νέα ρύθμιση με αμφίβολα και πάλι αποτελέσματα.

    Οι «μηχανές» των τραπεζών δεν μπορούν να τρέξουν εξαιτίας της αβεβαιότητας, της ισχνής οικονομικής δραστηριότητας, του παγώματος πλειστηριασμών, όπως και της καθυστέρηση στην λειτουργία του εξωδικαστικού συμβιβασμού και στην νομοθέτηση της νομικής κάλυψης.

    Η πρόοδος που επιτεύχθηκε στο τέλος του 2016 όσο αφορά τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων διασώζει το πρώτο τρίμηνο, αλλά οι καθυστερήσεις θέτουν εν αμφιβόλω τον σχεδιασμό του έτους.

    Οι τράπεζες θα επιδιώξουν να καλύψουν το χαμένο χρόνο στο δεύτερο εξάμηνο, με την ελπίδα ότι θα ομαλοποιηθούν οι συνθήκες με το κλείσιμο της αξιολόγησης και θα αρχίσουν να λειτουργούν όλα τα μέρη της «μηχανής».

    Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός πάντως θα ισχύσει σε τρεις μήνες, σύμφωνα με την εκτίμηση της κυβέρνησης που τοποθετεί την έναρξη πραγματοποίησης ηλεκτρονικών πλειστηριασμών τον Σεπτέμβριο.

    Η πλευρά των τραπεζών θεωρεί και τα δύο χρονοδιαγράμματα αισιόδοξα αλλά ακόμη και εάν ισχύσουν η καθυστέρηση που έχει καταγραφεί είναι μεγάλη και αυξάνει το στοκ του προβλήματος.

    Το εναλλακτικό σχέδιο για να καλυφθούν οι στόχοι του 2017 είναι να δοθεί  έμφαση σε διαγραφές και πωλήσεις δανείων.

    Οι πρώτοι μήνες του 2017 ήταν κακοί, και ανακόπηκε η θετική πορεία του προηγούμενου έτους. Ο στόχος που έχει συμφωνηθεί για φέτος είναι για το σύστημα η μείωση των NPEs κατά 7,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2,5 δισ. ευρώ η Τράπεζα Πειραιώς, 2 δισ. ευρώ η Alpha Bank, 1,9 δισ. ευρώ η Eurobank και 1,2 δισ. ευρώ η Εθνική Τράπεζα.

    Το πρώτο τρίμηνο χαρακτηρίστηκε από νέες καθυστερήσεις άνω των 90 ημερών, της τάξης του 1,5 με 2 δισ. ευρώ, που προήλθαν από ρυθμισμένα δάνεια που «ξανακοκκίνισαν», ενώ το 2016 τα NPLs είχαν μείωση της τάξης των 4 δισ. ευρώ. Αμετάβλητα παρέμειναν πάντως τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs).

    Η αντοχή των ρυθμίσεων προβληματίζει τις τράπεζες αφού διαπιστώνεται ότι στις βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις, για περίοδο δηλαδή ως δύο ετών, οι έξι στις δέκα αποτυγχάνουν ενώ καλύτερες είναι οι επιδόσεις στις μακροπρόθεσμες λύσεις, όπου η αναλογία των δανείων που αθετούνται εκ νέου πέφτει στο 40%.

    Και η Τράπεζα της Ελλάδος πιέζει για περισσότερες μακροπρόθεσμες λύσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν έναν δανειολήπτη στη βιωσιμότητα και τελικά στην εξυπηρέτηση του δανείου. Οι τράπεζες έχουν θέσει ως στόχο την αύξηση των μακροπρόθεσμων ρυθμίσεων, με το εύρος του στόχου να κυμαίνεται σε 27%-61% το 2019, από 15%- 19% κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2016. Στο τρίτο τρίμηνο του 2016, η ΤτΕ εκτιμά ότι οι λύσεις ρυθμίσεων μακροπρόθεσμου χαρακτήρα και δευτερευόντως οριστικής διευθέτησης αντιπροσωπεύουν πλέον μερίδιο 50,1% επί του συνόλου έναντι 39,4% το τέταρτο τρίμηνο του 2015.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ιβάν Σαββίδης, ο τρομερός: Ο άνδρας που θέλει να γίνει ο «τσάρος» της Βορείου Ελλάδος

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιώργος Οικονόμου: Η νέα εποχή ξεκίνησε

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Βαγγέλης Μαρινάκης: Limit up κερδών για τη ναυτιλιακή του



    ΣΧΟΛΙΑ