• Business

    Κλίμα αβεβαιότητας και αναταραχών στην ΔΕΗ

    ADMHE ΑΔΜΗΕ ΔΕΗ Παναγιωτάκης

    Εμμ. Παναγιωτάκης – Πρόεδρος ΔΕΗ


    Σε μια δήλωση προέβη χθες (Παρασκευή 19 Μαΐου) ο διοικητής της ΔΕΗ, ως απάντηση στον υφυπουργό ανάπτυξης Στ. Πιτσιόρλα ο οποίος είχε παγιώσει πρωτύτερα ένα από τα ουσιαστικότερα σχέδια της ΔΕΚΟ, το περίφημο project Μελίτη.

    Πολλά είναι τα επικριτικά σχόλια που έχει δεχτεί το συγκεκριμένο έργο όχι μόνο γιατί έχει πολλά παρακλάδια ως προς το τι μέλει γενέσθαι κατά την υλοποίησή του, αλλά επίσης για τον τρόπο και τις διαδικασίες με τις οποίες η ΔΕΗ επέλεξε τον παρτενέρ της, δηλαδή την κινεζική CMEC.

    Αυτή η διάσταση άλλωστε βρέθηκε και στο στόχαστρο της επιχειρηματολογίας του υφυπουργού ανάπτυξης, ο οποίος τόνισε ότι «τέτοιου είδους συνεργασίες πρέπει να γίνονται με ανοιχτές διαγωνιστικές διαδικασίες».

    Την Παρασκευή 19 Μαΐου λοιπόν ο κ. Παναγιωτάκης απάντησε ξεκάθαρα στον κ. Πιτσιόρλα με γραπτή δήλωσή του ότι «η σύσταση κοινής Ανώνυμης Εταιρείας της ΔΕΗ με τη CMEC που θα κατασκευάσει τη 2η Μονάδα Μελίτη 2 ισχύος 450MW, αποτελεί εταιρική συνεργασία που δεν εμπίπτει στους νόμους και τις οδηγίες που αφορούν σε συμβάσεις έργων και προμηθειών».

    Στο σημείο αυτό δημιουργείται και ένα σοβαρό ζήτημα. Εφόσον η ΔΕΗ θα εισφέρει στην κοινή εταιρεία τη μονάδα Μελίτη 1, ένα εργοστάσιο δικό της, αυτό πρέπει να γίνει με ανοιχτές διαγωνιστικές διαδικασίες και όχι με απευθείας διαπραγματεύσεις της διοίκησης της ΔΕΗ, όπως συνέβη στην περίπτωση της CMEC.

    Ακόμη κι αν η διοίκηση της ΔΕΗ λοιπόν να κρίνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ως προς τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, μέχρι και ο κ. Παναγιωτάκης δέχεται ότι η συμφωνία με τους κινέζους τελεί υπό αίρεση αφού εφόσον η Μελίτη 1 περιληφθεί στο πακέτο των υπό παραχώρηση μονάδων που θα περιληφθούν στο 40% που θα διατεθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές τότε η συμφωνία με τη CMEC βρίσκεται στον αέρα.

    Παράλληλα ο κ. Παναγιωτάκης στη δήλωσή του αναφέρει και ένα ακόμη πρόβλημα που αφορά στο ορυχείο της Βεύης. Σύμφωνα με το διοικητή της ΔΕΗ το συγκεκριμένο ορυχείο αποτελεί “συστατικό στοιχείο του Project Μελίτη” και εκφράζει την πεποίθηση “ότι θα διευθετηθούν τα όποια ζητήματα αφορούν στο ορυχείο”. Τα ζητήματα στα οποία αναφέρεται ο κ. Παναγιωτάκης, σχετίζονται με τη δήλωση του υπουργού ενέργειας Γ. Σταθάκη ο οποίος έκανε λόγο για νέο διαγωνισμό για την παραχώρηση του ορυχείου, γεγονός που φέρνει σε αδιέξοδο το project.

    Πολλάκις, στρατηγικά πλάνα της διοίκησης της ΔΕΗ οδηγούνται σε τοίχο. Κάτι αντίστοιχο έγινε και με τις περίφημες εταιρείες λιανικής που θα δημιουργούσε η εταιρεία προκειμένου να σταματήσουν οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ, κάτι που ωστόσο δεν επετεύχθει. Την ίδια τύχη εκτιμάται ότι θα έχει και η πρόταση που διατυπώθηκε πρόσφατα από τον πρόεδρο της ΔΕΗ σύμφωνα με την οποία αντί της πώλησης του 40% των λιγνιτών η ΔΕΗ θα διαθέσει 2 παλιά εργοστάσια για αναβάθμιση σε νέες εταιρείες που θα συστήσει από κοινού με ιδιώτες.

    Η τελευταία αυτή πρόταση μάλιστα καθώς διατυπώθηκε μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας με τους δανειστές δημιούργησε έντονο σκεπτικισμό έβαλε σε σκέψεις Αθήνα και Βρυξέλλες και σε συνδυασμό με το διαφαινόμενο πάγωμα του σχεδίου Μελίτη, δημιούργησε κλίμα αβεβαιότητας και αναταραχής για τη διοίκηση της ΔΕΗ. Ωστόσο όπως φάνηκε και από τη δήλωση Παναγιωτάκη, ο ίδιος δεν θεωρεί ότι υπάρχει κανένα ζήτημα.

    Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται με ενδιαφέρον την ερχόμενη Τρίτη η προγραμματισμένη έκτακτη ΓΣ της ΔΕΗ για τα θέματα του ΑΔΜΗΕ, όπου πιθανόν να υπάρξουν τοποθετήσεις από τα ενδιαφερόμενα μέρη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Λαγκάρντ και Μοσκοβισί πιέζουν για την ελάφρυνση στο ελληνικό χρέος – Αισιόδοξη η επικεφαλής του ΔΝΤ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΛΠΕ, ExxonMobil και Total ετοιμάζουν συνεργασία για τον ελληνικό «μαύρο χρυσό» – Συναντήσεις με την κυβέρνηση

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νέα πρόκληση στο Αιγαίο: Η Τουρκία δέσμευσε μέχρι και το αεροδρόμιο Ρόδου για την άσκηση «Θαλασσόλυκος»



    ΣΧΟΛΙΑ