• Business

    Κίνηση-ματ από τη Γερμανία: Υψώνει τείχος ενάντια στην επέλαση των Κινέζων

    Μέρκελ Γερμανία


    Η Γερμανία προχώρησε στη νομοθέτηση του πλαισίου που προβλέπει την παρεμπόδιση της πώλησης επιχειρήσεων σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας της σε επενδυτές που προέρχονται από κράτη εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για ένα μέτρο που σκοπό έχει να αποτρέψει την απόβαση κινεζικών επιχειρηματικών ομίλων σε ευρωπαϊκό έδαφος, κάτι για το οποίο η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει δηλώσει δημοσίως την έντονη αντίθεσή της, καθώς δεν επιθυμεί οι Κινέζοι να έρθουν σε επαφή με την γερμανική τεχνογνωσία.

    Οι εξελίξεις αυτές ανοίγουν το δρόμο στη Γερμανία να εμποδίζει κινήσεις εξαγορών στην περίπτωση που κάτι τέτοιο ενέχει τον κίνδυνο να διοχετευθεί στο εξωτερικό σημαντική τεχνογνωσία, ωστόσο παραμένουν οι ανησυχίες ότι η θεσμοθέτηση τέτοιων κανόνων ενισχύει το κλίμα προστατευτισμού και πλήττει το παγκόσμιο εμπόριο. Είναι γεγονός ότι αυτοί οι κανόνες που υιοθέτησε η γερμανική κυβέρνηση δεν απαιτούν κοινοβουλευτική έγκριση.

    «Παραμένουμε μια από τις πιο ανοικτές οικονομίες στον κόσμο, αλλά επίσης χρειαζόμαστε να λάβουμε υπόψη τις προϋποθέσεις θεμιτού ανταγωνισμού», δήλωσε σε σημερινή ανακοίνωση η υπουργός Οικονομίας Brigitte Zypries. «Το χρωστάμε αυτό στις εταιρίες μας. Συχνά ανταγωνίζονται με χώρες, των οποίων οι οικονομίες δεν είναι τόσο ανοικτές όσο η δική μας», πρόσθεσε.

    Οι νέες ρυθμίσεις καθορίζουν για πρώτη φορά τα κριτήρια για την παρεμπόδιση μιας συμφωνίας, ειδικότερα το να κινδυνεύουν κρίσιμης σημασίας υποδομές, όπως νοσοκομεία και ενεργειακά δίκτυα. Υπενθυμίζεται ότι τον κώδωνα του κινδύνου για την κινεζική εισβολή έκρουσε πέρσι η εξαγορά της γερμανικής εταιρείας ρομποτικής Kuka από την Κινεζική Midea, μέσω της οποίας η Κίνα απέκτησε πρόσβαση σε νέες τεχνολογίες.

    Η πρωτοβουλία της Μέρκελ αποκτά ακόμη μεγαλύτερη ισχύ καθώς ο σχεδιασμός είναι, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, σε πλήρη συντονισμό με τη δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, τη Γαλλία και την Ιταλία.

    Αρχίζει να δημιουργείται με αυτόν τον τρόπο ένα πλέγμα προστασίας για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, την ώρα που η Ελλάδα κινείται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση προτάσσοντας την ανάγκη ενίσχυσης των ξένων επενδύσεων στη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό, ο στρατηγικός σχεδιασμός της ελληνικής κυβέρνησης είναι επικεντρωμένος στην προσέλκυση κεφαλαίων και παραχώρησης στρατηγικών υποδομών σε κινεζικές επιχειρήσεις. Ακριβώς αυτό, δηλαδή, που προσπαθούν να αποτρέψουν οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της ένωσης. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται τόσο η παραχώρηση του λιμανιού του Πειραιά στην Cosco, όσο και η πώληση μεριδίου του ΑΔΜΗΕ, στην κινεζικών συμφερόντων εταιρεία State Grid, αλλά και η αναζήτηση επενδυτών για την εξαγορά, μεταξύ άλλων, μονάδων της ΔΕΗ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πώς ο Στουρνάρας φρέναρε τις ορέξεις της κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξεκινούν οι γεωτρήσεις στην Κύπρο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Συνέντευξη στο mononews: Γιατί ο επικεφαλής της εταιρείας που εξαγοράστηκε από τη Samsung δεν πρόκειται να φύγει από την Ελλάδα;



    ΣΧΟΛΙΑ