• Business

    Κίνα και Ινδία: Πως αλληλοεπηρεάζονται;

    • NewsRoom


    Η οικονομία της Κίνας φτάνει στα επίπεδα της Ινδίας, τουλάχιστον από την άποψη της πιστοληπτικής αξιολόγησης.

    Την προηγούμενη εβδομάδα, η S&P Global υποβάθμισε την Κίνα κατά μία βαθμίδα, θέτοντάς την πιο κοντά στην πιστοληπτική αξιολόγηση της Ινδίας.

    Εν τω μεταξύ, η αξιολόγηση της Ινδίας παραμένει στα ίδια επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα – ακόμη αρκετά πιο πίσω από την Κίνα.

    Η υστέρηση της Ινδίας σε σχέση με την Κίνα, σε αυτό το κομμάτι, γίνεται αντιληπτή στις αγορές πιστώσεων, όπου η ινδική κυβέρνηση έχει να αποπληρώσει το διπλάσιο ποσό από αυτό που πληρώνει η Κίνα για να δανειστεί χρήματα για μία δεκαετία.

    Ωστόσο, αυτό μπορεί να αλλάξει μέσα στο προσεχές μέλλον – γιατί η Ινδία δικαιούται μία πιστοληπτική αξιολόγηση που να πλησιάζει περισσότερο την αξιολόγηση της Κίνας. Για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της επιτάχυνσης του ρυθμού ανάπτυξης της χώρας, αφού καταγράφει ισχυρότερες επιδόσεις από την ασιατική “ανταγωνίστριά” της.

    Στην πραγματικότητα, η Ινδία είναι η τέταρτη ταχύτατα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο, για το 2017, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές (Global Economic Prospects). Την ίδια ώρα που η ινδική οικονομία καθίσταται ισχυρότερη, γίνεται και περισσότερο ανταγωνιστική. Για την περίοδο 2016-2017, η ανταγωνιστικότητα της Ινδίας διαμορφώθηκε στις 4,52 μονάδες (σε σύγκριση με τις 7 μονάδες που αποτελούν το ανώτατο όριο), σύμφωνα με την παγκόσμια έκθεση ανταγωνιστικότητας που δημοσίευσε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (World Economic Forum), “σκαρφαλώνοντας” στην 39η θέση.

    Παράλληλα, καταγράφεται σταθερή πρόοδος όσον αφορά στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, όπως είναι η χαλάρωση των περιορισμών σε ξένες επενδύσεις και η μείωση της φορολογίας εισαγωγών – εξαγωγών.

    Κάποιοι διεθνείς οργανισμοί το έχουν ήδη αντιληφθεί, όπως είναι η Aon, η οποία θεωρεί την Ινδία ως μία θετική εξαίρεση στην περιοχή.

    Αλλά και οι αγορές το έχουν αντιληφθεί.

    Σύντομα, θα είναι η σειρά της Moody’s, της S&P Global και της Fitch να ακολουθήσουν, τοποθετώντας την Ινδία πιο κοντά στην αξιολόγηση της Κίνας. Και αυτά θα ήταν καλά νέα για τους επενδυτές στις χρηματαγορές της Ινδίας.

    Πηγή: Forbes

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  BlackRock Blog: Εμβαθύνουμε στα οφέλη του τεχνολογικού κλάδου και στα εμπόδιά του

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Bill Gates: Θα έρθει κι άλλη επανάσταση που θα αλλάξει όλα όσα γνωρίζουμε

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Γιατί οι επενδυτές αγνοούν -προς το παρόν- τις πολιτικές αναταράξεις



    ΣΧΟΛΙΑ