• Business

    Υποχώρηση των καταθέσεων περιμένουν οι τράπεζες – Ποια είναι τα «4 βαρίδια»

    οικονομία


    Τέσσερις είναι οι λόγοι που κρατάνε τα υπόλοιπα των καταθέσεων σε χαμηλά επίπεδα: τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια τραπεζικών λογαριασμών, η αύξηση της φορολογίας, τα capital controls και η καθυστέρηση του δημοσίου να πληρώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του.

    Τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος, τα υπόλοιπα των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 1δις ευρώ στα 120,42 δις ευρώ.

    Όμως τα τραπεζικά στελέχη μιλώντας στο mononews.gr περιμένουν υποχώρηση των υπολοίπων τον Ιούλιο λόγω των πληρωμών του φόρου εισοδήματος. «Η επιθετικότητα των αρχών στο φορολογικό πεδίο ανακόπτει κάθε προσπάθεια για σημαντική αύξηση των καταθέσεων», λένε χαρακτηριστικά και σημειώνουν πως και η ΤτΕ έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να «κάνει κράτει στην επιβολή και αύξηση της φορολόγησης».

    Σημαντικά ποσά θα συνεχίσουν να παραμένουν αποθησαυρισμένα σε στρώματα, μπαούλα και θυρίδες, όσο συνεχίζεται η «επιθετική διαχείριση» για όλους εκείνους που έχουν οφειλές προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους Δήμους, λένε οι ίδιες πηγές και συμπληρώνουν πως: Οι πολίτες δύσκολα θα πάρουν την απόφαση να επιστρέψουν τα χρήματα τους στις τράπεζες.

    Μάλιστα λένε πως καθημερινά φτάνει στις τράπεζες ένα ηλεκτρονικό αρχείο που είναι «φορτωμένο» με σχεδόν 3.000 ονόματα και ΑΦΜ οφειλετών που χρωστάνε σε εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και σε Δήμους. Και αμέσως ένα επιτελείο 100 περίπου ατόμων σε κάθε τράπεζα πιάνει δουλειά και αρχίζει να ψάχνει τα ονόματα για να εντοπίσει αν έχουν καταθετικούς λογαριασμούς. Αν βρουν λογαριασμό με υπόλοιπο κατάθεσης προχωρούν στην ηλεκτρονική κατάσχεση των οφειλόμενων ποσών.

    Την ίδια ώρα το δημόσιο καθυστερεί χαρακτηριστικά σε ότι αφορά την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς τους πολίτες.

    «Η αυξημένη φορολογία και τα ληξιπρόθεσμα του δημοσίου έχουν αρνητική επίπτωση και δεν επιτρέπουν να γεμίσει το «πουγγί» των καταθέσεων» λέει με έμφαση υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος.

    Σε ότι αφορά τα capital controls η κατάσταση είναι γνωστή. Οι πολίτες μπορούν να προχωρούν σε ημερήσια ανάληψη ποσού 60 ευρώ με μέγιστο τη σωρρευτική ανάληψη 840 ευρώ ανά δύο βδομάδες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ε. Τσακαλώτος: «Δεν μπορείς και δεν είσαι σοβαρός όταν συγκρίνεις την Ελλάδα με χώρες εκτός μνημονίων»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Σε πέντε δόσεις η εξόφληση του φετινού ΕΝΦΙΑ – Δείτε όλες τις αλλαγές που αφορούν σε 3 εκατ. πολίτες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στα «πράσα» πιάστηκαν εννέα εφοριακοί υπάλληλοι που έκρυβαν εισοδήματα έως και 577.000 ευρώ!



    ΣΧΟΛΙΑ