• Business

    «Φωτιά στα φρένα» για το sell off των ελληνικών ομολόγων


    Αναταραχές στα ελληνικά ομόλογα έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες, με το sell-off που πήρε έναυσμα από το Eurogroup της Δευτέρας (22 Μαΐου), να εμμένει, εκτοξεύοντας τα yields τόσο των βραχυπρόθεσμων όσο και των μακροπροθέσμων τίτλων. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί πως το Eurogroup, στάθηκε «άκαρπο» αναφορικά με την αξιολόγηση, την εκταμίευση της δόσης αλλά και το ζήτημα σχετικά με το ελληνικό χρέος, για το οποίο η ελληνική κυβέρνηση είχε δημιουργήσει σημαντικές προσδοκίες οι οποίες φυσικά δεν ευδοκίμησαν.

    Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου σκαρφαλώνει στο 6,221% με άνοδο 3,41%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο, με το sell-off αυτής της εβδομάδας να έχει υπερκεράσει το 10%.

    Πιέσεις και για το 2ετές ομόλογο, με την απόδοσή του να εκτοξεύεται στο 6,1% με άνοδο 4,24%, έχοντας αυξηθεί πάνω από 11% σε σχέση με τα επίπεδα που βρισκόταν πριν το Eurogroup της Δευτέρας.

    Ο Αλέξης Τσίπρας το πρωί της Τετάρτης άφησε υπόνοιες πως θα αποδεχτεί το σχέδιο Σόιμπλε-ΔΝΤ για το οποίο το βράδυ της ίδια μέρας έδειχνε εντελώς αντίθετος. Το συγκεκριμένο σχέδιο αφορά στην συμμετοχή του Ταμείου χωρίς χρηματοδοτικό ρόλο μέχρι η Ευρωζώνη να δώσει περαιτέρω πληροφορίες για το πώς θα αντιμετωπιστεί η μείωση του ελληνικού χρέους.

    Οι επενδυτές φαίνονται αδιάφοροι προς τα ελληνικά assets καθώς επίσης παρατηρούν πως οι ψευδείς προσδοκίες της ελληνικής πλευράς πριν το Eurogroup, οδήγησε τους δανειστές σε ένα νέο Eurοgroup, σε τρεις εβδομάδες από σήμερα, χωρίς να θέτουν επί τάπητος το θέμα μίας έκτακτης συνάντησης.

    Η μη εκταμίευση της δόσης – αν και από όλες τις πλευρές θεωρείται ότι θα λυθεί εγκαίρως – δεν συμβάλλει στον εφησυχασμό του κλίματος γύρω από το ανοιχτό ενδεχόμενο να υπάρξει ένα νέο ελληνικό ατύχημα.

    “To no deal στη συνεδρίαση της Eurogroup αμφισβητεί πλέον τις αποτιμήσεις των ελληνικών assets καθώς οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων είχαν επιστρέψει το προηγούμενο διάστημα σε προ μνημονίων λόγω των ελπίδων για ελάφρυνση του χρέους και την ένταξη στο QE”, όπως αναφέρει η Commerzbank AG.

    Τα σενάρια για νέο μνημόνιο φυσικά, ένεκα αυτής της κατάστασης, έχουν πάρει φωτιά. Η Citigroup, σχολιάζοντας τη συμφωνία ανάμεσα σε Σόιμπλε και ΔΝΤ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την απομάκρυνση του ζητήματος της ελάφρυνσης του χρέους μέχρι το τέλος του τρέχοντος προγράμματος το καλοκαίρι του 2018, λόγω του συγκεκριμένου deal.

    Το γεγονός αυτό, όπως επισημαίνει, θα μειώσει ακόμα περισσότερο την πιθανότητα η ΕΚΤ να αποφασίσει να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο QE, καθώς και την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας στις αγορές.

    Εν ολίγοις λοιπόν η Citi υπογραμμίζει για μια ακόμη φορά, όπως ανέφερε και χθες σύμφωνα με πηγές του το monoews, πως η κατάσταση αυτή ανοίγει το δρόμο για την αναγκαιότητα ενός τέταρτου προγράμματος διάσωσης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Handelsblatt: Διαφαίνεται συμβιβασμός μεταξύ Σόιμπλε και ΔΝΤ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Συντάξεις: Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από το νέο τρόπο υπολογισμού



    ΣΧΟΛΙΑ