• Business

    Μ. Παναγιωτάκης: Η πώληση των μονάδων λιγνίτη της ΔΕΗ κινδυνεύει να οδηγηθεί σε αδιέξοδο

    • NewsRoom
    ADMHE ΑΔΜΗΕ ΔΕΗ Παναγιωτάκης

    Εμμ. Παναγιωτάκης – Πρόεδρος ΔΕΗ


    Οι ευρωπαϊκές εταιρείες είναι εντελώς απρόθυμες να επενδύσουν σε λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και αν δεν έρθουν επιχειρήσεις από την Κίνα, την Ιαπωνία ενδεχομένως και τις ΗΠΑ, θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδο. Αυτό εκίμησε απόψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, μιλώντας στο συνέδριο του Economist για την επιχειρηματική συνεργασία Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ευρασίας και Κίνας, αναφερόμενος στη διαδικασία πώλησης του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ που επιβάλλεται σε εφαρμογή σχετικής απόφασης του ευρωπαϊκού δικαστηρίου.

    Με αφορμή τις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να καθοριστεί το χαρτοφυλάκιο των μονάδων που θα τεθεί προς πώληση, ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε ότι δεν πρέπει το ευρωπαϊκό δίκαιο να χρησιμοποιείται ως μοχλός για την παρεμπόδιση κινεζικών επενδύσεων.

    Αναφερόμενος στις ενεργειακές διασυνδέσεις που είναι υπό συζήτηση στην περιοχή, τόνισε ότι αυτές θα παράσχουν ευκαιρίες για πρόσβαση σε φθηνές πηγές ηλεκτρικής ενέργειας σε χώρες της ευρύτερης περιοχής.

    Ο κ. Παναγιωτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη ενίσχυσης των διασυνδέσεών μας ανατολικά (Τουρκία), και δυτικά (Ιταλία), με τις οποίες -όπως είπε- θα προκύψουν πολλαπλά οφέλη για όλες τις πλευρές. «Ειδικότερα η διασύνδεση με την Τουρκία θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για αξιοποίηση ευκαιριών, όπως φθηνή προμήθεια Ηλεκτρικής Ενέργειας από άλλες χώρες (π.χ. Ιράν, με το φυσικό αέριο, ή Γεωργία με τους υδατικούς πόρους)», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ΔΕΗ.

    Παράλληλα, τόνισε ότι η διασύνδεση με Κύπρο και Ισραήλ μέσω του καλωδίου Eurasia Interconnector θα δώσει τη δυνατότητα στο Ισραήλ να έχει πρόσβαση στις αγορές και θα ενισχύσει τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού και ηλεκτρικού κόμβου.

    Σχετικά με τις διασυνδέσεις των νησιών σημείωσε ότι υπήρξαν καθυστερήσεις, το κόστος των οποίων πληρώνουν τόσο οι καταναλωτές όσο και η ίδια η ΔΕΗ.

    Στο ίδιο συνέδριο, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της State Grid (στρατηγικός μέτοχος του ΑΔΜΗΕ από τον περασμένο Ιούνιο), Shirong Lyu, επισήμανε ότι η στρατηγική της εταιρείας αποβλέπει στην ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής ενώ περιλαμβάνει και τη διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο. «Σε συνεργασία με τους άλλους μετόχους κάνουμε συντονισμένες προσπάθειες ώστε να καταστήσουμε το ελληνικό δίκτυο αποτελεσματικό προς όφελος της ανάπτυξης», ανέφερε το στέλεχος της κινεζικής εταιρείας.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η ΔΕΗ βγάζει προς «πώληση» 500.000 συνεπείς πελάτες της

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΔΕΗ: «Κληρώνει» για το 40% του λιγνίτη-Στο «πακέτο» και οι δύο μονάδες στη Μεγαλόπολη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΔΕΗ: «Βουτιά» 75% στα κέρδη του πρώτου εξαμήνου 



    ΣΧΟΛΙΑ