• Business

    Διπλή έκπληξη από Σ. Θεοδωρόπουλο: «Κοντά στην εξαγορά της ΒΙΚΗ- Δεν θα αργήσει η είσοδος της Chipita στο Χρηματιστήριο»

    Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ετών 59. Διευθύνων Σύμβουλος Chipita.

    Σπύρος Θεοδωρόπουλος


    Δυο πολύ σημαντικές ειδήσεις έκρυβε η χθεσινή γενική συνέλευση της Νίκας, η οποία επισφράγισε την εποχής του Σ. Θεοδωρόπουλου στην εταιρεία.

    Ο γνωστός επιχειρηματίας και νέος ιδιοκτήτης της ιστορικής αλλαντοβιομηχανίας ανακοίνωσε ενώπιων των μετόχων ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην εξαγοράς της ΒΙΚΗ και παράλληλα αποκάλυψε πως σύντομα η Chipita θα κάνει την είσοδό της στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου.

    Πρόθεση της Νίκας, όπως είπε ο κ. Θεοδωρόπουλος είναι να ηγηθεί της συγκέντρωσης στον κλάδο των αλλαντικών και τόνισε πως στο πλαίσιο αυτό βρίσκετε σε ιδιαίτερα προχωρημένες συζητήσεις με την εταιρεία ΒΙΚΗ.

    Απέφυγε ωστόσο να κάνει συγκεκριμένη πρόβλεψη για τον χρόνο ολοκλήρωσης της συμφωνίας, λέγοντας πως οι αναδιαρθρώσεις εταιρειών είναι μια πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία.

    «Η ΒΙΚΗ είναι μια εταιρεία με πάρα πολλά χρέη. Υπάρχουν χρέη προς τις τράπεζες… ακόμη και προς την παλιά Αγροτική τράπεζα. Είναι ένα πολύπλοκο deal και υπάρχουν πολλοί παράγοντες πρέπει να κοιτάξουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Ο ισχυρός άνδρας της Chipita ξεκαθάρισε πως δεν βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με άλλη εταιρεία του κλάδου των αλλαντικών ή των πουλερικών και πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή προέχει η συγχώνευση της Νίκας με την ΒΙΚΗ.

    «Οι άνθρωποι που βάζουν πολλές μπουκιές στο στόμα τους πνίγονται. Τώρα κάνουμε μια κίνηση και σταδιακά θα δούμε και άλλα πράγματα. Δεν χρειάζεται να μας πιάνει πανικός», είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Θεοδωρόπουλος έσπευσε να επισημάνει πως ο πρωταγωνιστικός ρόλος που φιλοδοξεί να παίξει η Νίκας για την συγκέντρωση του κλάδου δεν εξαρτάται μόνο από αυτή, αλλά και από άλλους παράγοντες.

    Για τον πολυπράγμων επιχειρηματία, η ανάγκη συγχωνεύσεων σε μεγαλύτερα σχήματα δεν αφορά μόνο την αλλαντοβιομηχανία, αλλά τους περισσότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Όπως είπε, οι περισσότερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα πλέον χρειάζονται αναδιάρθρωση, αν και συμπλήρωσε πως υπάρχουν και εξαιρέσεις.

    Όσον αφορά στην πορεία εξυγίανσης της Νίκας, ο κ. Θεοδωρόπουλος σημείωσε πως υπάρχει επιχειρηματικό σχέδιο που θα αρχίσει να ξετυλίγεται από τον Σεπτέμβριο.

    Από πέρυσι πάντως η αλλαντοβιομηχανία έχει αρχίσει να ανακάμπτει, ανακτώντας με γοργούς ρυθμούς τα μερίδια αγοράς που έχασε τα προηγούμενα χρόνια.

    Είναι ενδεικτικό πως μέσα σε πέντε μήνες κατάφερε να κερδίσει σχεδόν 5 μονάδες, ανεβάζοντας το μερίδιο της από 11,8% το 2016 στο 17% σε όγκο και 15,3% σε αξία τον Μάιο του 2017.

    Επιπλέον, σημαντική βελτίωση παρουσιάζουν και τα λειτουργικά κέρδη, τα οποία επλήγησαν από την κατάρρευση του Μαρινόπουλου και τη διακοπή λειτουργίας της εταιρείας στην Βουλγαρία. Ο κ. Θεοδωρόπουλος υποστήριξε πάντως πως στην παρούσα φάση η κερδοφορία δεν είναι αυτοσκοπός και πως προτεραιότητα έχει η ανάκαμψη.

    «Η κερδοφορία δεν είναι αυτοσκοπός, όταν έχεις να διαχειριστείς ένα μαγαζί που κάποτε ήταν κυρίαρχο στην αγορά. Και ήταν τόσο μεγάλο brand όπως η ΝΙΚΑΣ. Θα έρθει και η κερδοφορία», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

    Σύντομα στο “ταμπλό” η Chipita

    Ο κ. Θεοδωρόπουλος επεφύλασσε και μια δεύτερη αποκάλυψη στους παρευρισκόμενους της γενικής συνέλευσης που αφορούσε την Chipita.

    Όπως είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δεν θα αργήσει η ώρα που η Chipita θα μπει στο Χρηματιστήριο, για να προσθέσει πως δεν ξέρει ακόμη αν θα είναι στο ελληνικό ή σε κάποιο του εξωτερικού. Αυτό όπως τόνισε είναι κάτι που θα αποφασισθεί μετά και την ολοκλήρωση σχετικής μελέτης που είναι σε εξέλιξη με αυτό ακριβώς το αντικείμενο.

    Για την ιστορία, η χθεσινή γενική συνέλευση της Νίκας ενέκρινε μεταξύ άλλων την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου, με την τοποθέτηση κ. Θεοδωρόπουλου στην θέση του προέδρου αλλά και την αλλαγή των όρων του ομολογιακού δανείου ύψους 35 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της συμφωνίας εξυγίανσης με τις πιστώτριες τράπεζες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος (Chipita) δίνει την πιο συγκλονιστική συνέντευξη: Aπό το διαμέρισμα στο Μοσχάτο στην υπερπαραγωγή των κρουασάν

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Success Story: Ο ιδιοκτήτης του Nammos σήκωσε από τις αγορές 550 εκατ. ευρώ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οι σάλπιγγες του πολέμου ήχησαν – Το σχέδιο Μητσοτάκη, η άμυνα Τσίπρα και η «αχίλλειος πτέρνα»



    ΣΧΟΛΙΑ