• Business

    ΔΕΣΦΑ: Σε… συναγερμό οι διεκδικητές-Προβληματισμός για την πιθανή αναθεώρηση των τελών


    Συνεδριάζει σήμερα εκτός απροόπτου το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, όπου και θα αποφασιστεί και θα ανακοινωθεί ποιοι θα είναι οι τελικοί διεκδικητές για την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ.

    Η απόφαση αναμενόταν να ληφθεί την προηγούμενη Δευτέρα κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ αλλά αυτή αναβλήθηκε δίνοντας ένα επιπλέον περιθώρια για να ανέβει το τίμημα προτού περάσουμε στην τελική φάση των δεσμευτικών προσφορών.

    Ενισχυτικά λειτουργεί η αύξηση των εσόδων και της κερδοφορίας της επιχείρησης λόγω της αύξησης κατανάλωσης του φυσικού αερίου αλλά και η ανάπτυξη υποδομών όπως είναι ο αγωγός ΤAP o οποίος αναβαθμίζει το ρόλο του ΔΕΣΦΑ στην αγορά της ΝΑ Ευρώπης.

    Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού τον ΔΕΣΦΑ μπορούν να διεκδικήσουν Ευρωπαίοι Διαχειριστές Δικτύου καθώς και εταιρείες τρίτων χωρών μέσω κοινοπραξιών.

    Οι εταιρείες που έχουν εκδηλώσει μη δεσμευτικό ενδιαφέρον είναι οι:

    – Transgaz S.A. / GRTgaz S.A. (Ρουμανία, Γαλλία)

    – Powerglobe LLC (Κατάρ)

    – Snam S.p.A./ Enagás Internacional S.L.U./ Fluxys S.A./ N.V. Nederlandse Gasunie (Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο, Ολλανδία)

    – Regasificadora del Noroeste S.A. (Ισπανία)

    – Macquarie Infrastructure and Real Assets (Europe) Limited (Λουξεμβούργο)

    – Powerglobe LLC (Κατάρ)

    – Integrated Utility Services Inc. (INTUS) (Καναδάς)

    Όπως ορίζει και η συμφωνία με τους δανειστές, οι όροι του διαγωνισμού θα πρέπει να θέτουν αυστηρές προϋποθέσεις για τους υποψήφιους αγοραστές.

    Από το 66% των μετοχών που θα πουληθούν, το 31% αφορά στο μερίδιο του δημοσίου και το 35% στο μερίδιο των ΕΛΠΕ. Η ΔΕΠΑ, η οποία σήμερα είναι κάτοχος του 100% του ΔΕΣΦΑ, θα μεταβιβάσει στο Δημόσιο το 34%.

    Προβληματίζει η πιθανή αναθεώρηση των τελών

    Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΡΑΕ, που μέχρι πρότινος υποστήριζε ότι η όποια αναθεώρηση στα τιμολόγια δεν μπορεί να γίνει πριν το 2018 και συζητούσε μόνο τις χρεώσεις ισχύος για τη Ρεβυθούσα, πλέον θέτει θέμα αναθεώρησης των τελών χρήσης του δικτύου όσον αφορά την παράμετρο του όγκου.

    Συγκεκριμένα η ΡΑΕ υποστηρίζει ότι στη διάρκεια του 2017 αυξήθηκε κατά πολύ ο όγκος του αερίου που διακινήθηκε και ως εκ τούτου απαιτείται αναθεώρηση στης συγκεκριμένης παραμέτρου στον τύπο από τον οποίο προκύπτουν τα τέλη χρήσης του δικτύου.

    Εφόσον προωθηθεί η αναθεώρηση αυτή όπως υποστηρίζουν οι ενδιαφερόμενοι όχι μόνο δεν θα υπάρξει τετραετής σταθερότητα στα τέλη χρήσης δικτύου, αλλά θα γίνουν δυο αναθεωρήσεις μια εντός του 2017 για την Ρεβυθούσα και μια το 2018 σε ότι αφορά τον συντελεστή όγκου.

    Το ζήτημα αυτό ενδέχεται να αποτελέσει αντικείμενο τριβής και αντιδράσεων εκ μέρους των υποψήφιων επενδυτών.

    Σημειώνεται ότι ο ΔΕΣΦΑ ιδρύθηκε το 2007 ως 100% θυγατρική εταιρεία της ΔΕΠΑ, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου. Έχει στην κυριότητά του, λειτουργεί, συντηρεί, διαχειρίζεται, εκμεταλλεύεται και αναπτύσσει το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) και τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ), που βρίσκεται στη νήσο Ρεβυθούσα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τι ψάχνουν οι Άραβες επενδυτές στην Ελλάδα – Που «βλέπουν» ευκαιρίες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι λένε οι τραπεζίτες για το επενδυτικό αφήγημα Τσίπρα (μετά και την Eldorado Gold)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΔΕΗ: Υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την Κινέζικη Shenhua



    ΣΧΟΛΙΑ