• Business

    ΔΕΗ: «Κληρώνει» για το 40% του λιγνίτη-Στο «πακέτο» και οι δύο μονάδες στη Μεγαλόπολη

    • NewsRoom
    ΔΕΗ

    ΔΕΗ


    Μέχρι τις 20 Οκτωβρίου προβλέπεται να έχει οριστικοποιηθεί το πακέτο της ελληνικής κυβέρνησης με την Κομισιόν για την πώληση του 40% του λιγνίτη της ΔΕΗ. Εντός των επομένων ημερών θα βρεθούν τα τεχνικά κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν για την τελική λύση, όπου θα συζητήσουν τις τελευταίες εκκρεμότητες για την αποεπένδυση της Επιχείρησης κατά την επίσκεψη των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα στις 15 Οκτωβρίου.

    Οι διαπραγματεύσεις με τα στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος για τις μονάδες που θα περιλαμβάνει το «καλάθι» της ΔΕΗ εντείνονται καθώς έχει απορριφθεί η αρχική λίστα που πρότεινε η επιχείρηση και στην αντιπρόταση της ελληνικής πλευράς περιλαμβάνονται οι δύο μονάδες της Μεγαλόπολης, που μαζί με τις μονάδες του Αγίου Δημητρίου αποτελούν δύο από τα  σημαντικότερα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας.

    Στην αρχική πρόταση της ΔEΗ περιλαμβάνονταν οι δύο μονάδες του Αμυνταίου (550MW), η μονάδα Ι της Μελίτης (330MW) ) και η άδεια κατασκευής και λειτουργίας της μονάδας ΙΙ της Μελίτης (450MW) μαζί με τα ορυχεία του Αμύνταιο που κατέρρευσε μέσα στο καλοκαίρι, της Λακκιάς και της Βεύης.

    Οι Βρυξέλλες από την άλλη μεριά φέρονται να διαφωνούν με την επιλογή του ΑΗΣ Αμυνταίου (Ι και ΙΙ) στο «πακέτο» των μονάδων που θα βγουν σε διεθνή διαγωνισμό. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι οι αντιρρήσεις της Κομισιόν στηρίζονται στο γεγονός πως οι συγκεκριμένες πρόκειται να αποσυρθούν το 2019, ενώ ήδη βρίσκονται και σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας. Η γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού δεν εγείρει ενστάσεις για το συγκρότημα της Μελίτης, με τη μονάδα που λειτουργεί να είναι από τις πλέον σύγχρονες, ενώ σε διαγωνισμό προτείνεται να βγει και η άδεια της δεύτερης.

    Η ελληνική πλευρά, κατά τις ίδιες πληροφορίες, έχει βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως λύση για τη συνέχιση της διαδικασίας τις λιγνιτικές μονάδες του ΑΗΣ Μεγαλόπολης. Η διάρκεια ζωής τους είναι μέχρι το 2025 και έχουν αναβαθμιστεί περιβαλλοντικά.

    Θέμα πώληση υδροηλεκτρικών σταθμών δεν τίθεται από την πλευρά της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε για άλλη μια φορά και ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης χωρίς να κάνει καμία αναφορά για το τι θα περιλαμβάνει το πακέτο των προς πώληση λιγνιτικών μονάδων.Οι αξιωματούχοι του υπουργείου ΠΕΝ που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων με την Κομισιόν σημειώνουν πως οι εκτιμήσεις της γενικής διεύθυνσης Ανταγωνισμού θέλουν να υπάρχει προσέλκυση επενδυτών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Imerys: Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία η ενσωμάτωση της S&B στον γαλλικό ομιλο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Lamda Development για την απόφαση του ΚΑΣ: Αναδεικνύουμε τις αρχαιότητες και… επιφυλασσόμαστε

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Οι ευκαιρίες εμφανίζονται όταν οι κεντρικές τράπεζες αποκλίνουν

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ