• Business

    Citi: Ο φόβος που «καλλιεργεί» ο Τσίπρας αυξάνει τον κίνδυνο καθυστερήσεων

    Citi


    Ο Αλέξης Τσίπρας κάνει λόγο για κορύφωση των διενέξεων του ελληνικού προγράμματος σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία η Ελλάδα – κατά τα άλλα- δεν προβλέπεται να πάρει τίποτα πέρα από μια αυξημένη δόση, τονίζει η Citigroup σε νέο της note.

    Σύμφωνα με την αμερικάνικη τράπεζα, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι «εάν οι υπουργοί Οικονομικών προσφέρουν την ίδια συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης με αυτήν του Μαΐου, θα την απορρίψει και θα φέρει το ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις 22-23 Ιουνίου».

    Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η κρισιμότητα αυτής της συνεδρίασης δεν οφείλεται μόνο στην έγκριση της επόμενης δόσης και στην αποφυγή βραχυπρόθεσμης αδυναμίας πληρωμής του δημόσιου χρέους αλλά και στην προοπτική τερματισμού της ίδιας της κρίσης του χρέους.

    Όπως αναφέρει η Citi, υπάρχουν βλέψεις συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση αυτή την εβδομάδα, δίνοντας την έγκριση για την επόμενη εκταμίευση της χρηματοδότησης του ΕSM (περίπου 7 δισ. ευρώ και κάποια κεφάλαια παραπάνω), παρ’ όλα αυτά οι δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους μετά το τέλος του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018, θα παραμείνουν ασαφείς.

    Η αμερικάνικη τράπεζα ωστόσο, κάνει λόγο για περαιτέρω κινδύνους καθυστερήσεων, καθώς η Αθήνα θα αντιταχθεί στην έλλειψη σαφήνειας σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους, καθώς παρεμποδίζει τις ελπίδες για μια βραχυπρόθεσμη επιστροφή στις αγορές.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Χαμηλώνουν τον πήχη οι Ευρωπαίοι: Σίγουρη η δόση – Στον αέρα χρέος και QE

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χρήστος Μεγάλου: Πώς θα χρηματοδοτήσω τους υγιείς επιχειρηματίες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Προσοχή! Ποια πολιτικά γεγονότα και κίνδυνοι καραδοκούν



    ΣΧΟΛΙΑ