• Business

    BlackRock Blog: Τι πραγματικά σημαίνουν τα στοιχεία του πληθωρισμού


    «Φουντώνουν» οι συζητήσεις στις ΗΠΑ σχετικά με την ισχύ της οικονομίας και την ορθότητα για την εφαρμογή περαιτέρω πολιτικής εξομάλυνσης από τη Fed φέτος. Αυτά τα επιχειρήματα όμως φαίνεται να αντιπροσωπεύουν μια κάπως υπερβολική αντίδραση στα τρέχοντα στοιχεία του πληθωρισμού τα οποία δεν αντικατοπτρίζουν την τάση που κρύβεται μέσα σε αυτά τα στοιχεία: υψηλότερος πληθωρισμός στον κλάδο των υπηρεσιών και πραγματικός αποπληθωρισμός στον κλάδο των αγαθών.

    Πιο ακριβή μέτρα για τον πληθωρισμό

    Τα μέτρα για τον πληθωρισμό που θεωρούνται πιο ακριβή από τον δείκτη τιμών καταναλωτή (Consumer Price Index-CPI), όπως οι προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες (Personal Consumption Expenditures-PCE), έχουν καταστήσει σαφές ότι οι μεταβολές των τιμών ποικίλλουν δραματικά μεταξύ αυτών των ευρειών και πολύ διαφορετικών μεταξύ τους συνιστωσών. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών, τα στοιχεία του δείκτη PCE έχουν αυξηθεί σε ποσοστό της τάξεως του 1,67% κατά μέσο όρο σε ετήσια βάση, με τις κυρίαρχες συνιστώσες των υπηρεσιών και των αγαθών να παρουσιάζουν αλλαγές κατά 2,51% και -0,48% αντίστοιχα σε ετήσια βάση.

    Η υποκείμενη αυτή τάση υπάρχει αυτά τα 20 χρόνια και συνέχισε να υφίσταται σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα τη δημοσίευση των στοιχείων του πληθωρισμού την περασμένη εβδομάδα. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς η δυναμική αυτή είναι σε μεγάλο βαθμό απόρροια των σημαντικών αλλαγών στο δημογραφικό προφίλ των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και των τεχνολογικών αλλαγών. Έτσι, είναι φανερό πως στον CPI, οι υπηρεσίες (εξαιρείται ο κλάδος της ενέργειας) ενισχύονται περίπου κατά 2% έως 2,5% και τα αγαθά διολισθαίνουν κατά -1% έως -2% κατά μέσο όρο.

    Τα οφέλη για τους καταναλωτές

    Ίσως ακόμη πιο σημαντικό από την πορεία της οικονομίας, είναι ο αποπληθωρισμός των αγαθών που παρατηρείται σήμερα, ο οποίος μπορεί να θεωρηθεί ότι ωφελεί ξεκάθαρα την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, ιδιαίτερα για νοικοκυριά με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα.

    Συμπερασματικά: Είναι πολύ εύλογο το γιατί προκαλούν ανησυχία τα στοιχεία του πληθωρισμού τα οποία -με την πρώτη ματιά- φαίνονται σχετικά απογοητευτικά, ωστόσο μια πιο εμπεριστατωμένη έρευνα ενδέχεται να αποκαλύψει πολλά περισσότερα πράγματα.

    Το κείμενο είναι του Rick Rieder, Chief Investment Officer of Global Fixed Income της BlackRock

    Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: BlackRock Blog: Πού να επενδύσετε τα κεφάλαιά σας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: BlackRock Blog: Πώς ο «εφιάλτης» των φοιτητικών δανείων γονατίζει την οικονομία των ΗΠΑ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Γιατί έχει σημασία ο ακριβής υπολογισμός των οικονομικών κύκλων



    ΣΧΟΛΙΑ