• Business

    BlackRock Blog: Τα οφέλη διαφοροποίησης των κρατικών ομολόγων


    Τα κρατικά ομόλογα έχουν ένα τρόπο ρύθμισης έναντι της αγοράς μετοχών selloffs για μεγάλο μέρος της περιόδου μετά την κρίση. Οι τιμές των ομολόγων τείνουν να ανεβαίνουν όταν οι τιμές των μετοχών έχουν μειωθεί και το αντίστροφο, παρουσιάζοντας αρνητική συσχέτιση κατά μέσο όρο.

    Αυτό το μοτίβο ξεκίνησε πάλι την αρχή της περασμένης εβδομάδας, όταν οι γεωπολιτικές ανησυχίες της Βόρειας Κορέας κλιμακώθηκαν – μια έγκαιρη υπενθύμιση για διαφοροποίηση του κινδύνου μετοχικού κεφαλαίου μέσω της κατανομής κρατικών ομολόγων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε μια εποχή που ορισμένοι επενδυτές έχουν χάσει την πίστη τους σε αυτή την αρχή μετά από αρκετά αξιοσημείωτα επεισόδια τα τελευταία χρόνια καθώς οι τιμές των μετοχών και των ομολόγων «συμβαδίζουν». Δείτε τον παρακάτω πίνακα:

    32347_BII_COTW_090517_v3_blog

    Η ταχεία άνοδος των επιτοκίων υπονόμευσε την εμπιστοσύνη στις αγορές μετοχών με αυτά τα επεισόδια, τα οποία περιελάμβαναν το “taper tantrum” του 2013, ανταποκρινόμενη στις υποδείξεις της Federal Reserve σχετικά με τη μείωση των αποδόσεων των γερμανικών ομολόγων. Το αποτέλεσμα: Οι χορηγήσεις ομολόγων ενισχύθηκαν παρά τις μειωμένες απώλειες χαρτοφυλακίου. Οι φόβοι παρόμοιων αναταραχών φαίνεται ότι συγκρατούν τις επενδυτικές ροές σε κρατικά ομόλογα, ενώ η ανάγκη για το εισόδημα έχει ενισχύσει άλλα στοιχεία ενεργητικού σταθερού εισοδήματος, όπως η πίστωση.

    Η ανάλυσή μας δείχνει ότι τα κρατικά ομόλογα έχουν δώσει θετικές αποδόσεις κατά τη διάρκεια περιόδων σημαντικών μειώσεων μετοχικού κεφαλαίου, διατηρώντας τον ρόλο διαφοροποίησης τους. Από τους 22 μήνες από το 2010 που παρουσίασαν αρνητικές αποδόσεις μετοχών στις ΗΠΑ, τα ομόλογα εμφάνισαν θετικές αποδόσεις σε κάθε μήνα κατά τον οποίο οι μετοχές μειώθηκαν κατά 2,5% ή περισσότερο. Η μόνη εξαίρεση: κατά τη διάρκεια του “taper tantrum”. Υπάρχουν επίσης περίοδοι που τα ομόλογα και οι μετοχές καταγράφουν ανοδική πορεία.

    Το κείμενο είναι του Richard Turnill BlackRock Global Chief Investment Strategist

    Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: BlackRock Blog: Μην αφήσεις να σε φοβίσουν με τις αποτιμήσεις των μετοχών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: BlackRock Blog: Τέσσερις επενδυτικές επιλογές για το δεύτερο εξάμηνο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Γιατί οι επενδυτές αγνοούν -προς το παρόν- τις πολιτικές αναταράξεις

     



    ΣΧΟΛΙΑ