• Business

    BlackRock Blog: Τα κέρδη και οι προοπτικές των μετοχών μακρυά από τις ΗΠΑ


    Οι βελτιωμένες αποδοχές για το τρίτο τρίμηνο και η παρατεταμένη υψηλή παγκόσμια ανάπτυξη ενισχύουν την προτίμησή μας για τις μετοχές στην Ευρώπη, την Ιαπωνία και τις αναδυόμενες αγορές (EM). Η αύξηση των κερδών είναι σταθερή, οι αποτιμήσεις είναι ελκυστικές και οι πολιτικές των μεγάλων κεντρικών τραπεζών εκτός των ΗΠΑ παραμένουν ευνοϊκές.

    Τα εταιρικά κέρδη εκτός των Η.Π.Α. επανέρχονται γρήγορα σε μεγαλύτερα επίπεδα, όπως δείχνει το διάγραμμα που ακολουθεί, και τώρα προσεγγίζουν εκείνα των Η.Π.Α. Γιατί υπέφεραν για τόσο πολύ καιρό; Οι λόγοι περιλαμβάνουν την υπέρβαση της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας, το selloff των εμπορευμάτων, τις επιπτώσεις της τιμής του δολαρίου ΗΠΑ και την οικονομική επιβράδυνση της Κίνας. Τώρα η κατάσταση είναι διαφορετική, χάρη στην πιο συγχρονισμένη παγκόσμια επέκταση στην περίοδο μετά την κρίση. Η ρευστοποίηση των κερδών εξελίσσεται στην Ευρώπη και την Ιαπωνία φέτος, παρά τη συσσώρευση ισχυρότερων νομισμάτων στους εξαγωγείς. Και οι δύο περιοχές αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση στις αποδοχές τους με ταχύτερους ρυθμούς από ότι οι Η.Π.Α. για το 2017. Πιστεύουμε ότι αυτή η τάση κερδίζει μεγαλύτερο έδαφος, εν μέρει επειδή βλέπουμε τη φετινή ισχύ του ευρώ και του γιεν να μεταβάλλεται με αργούς ρυθμούς.

    54500_BII_COTW_111317_v2_blog

    Βλέπουμε μια πιο θετική προοπτική για τις επιδόσεις σε μετοχές εκτός των ΗΠΑ κατά τα προσεχή τρίμηνα. Η παγκόσμια οικονομική διεύρυνση τελικά διαχέεται στις εταιρείες όλου του εύρους σε Ιαπωνία, Ευρώπη και EM. Μια περίοδος ισχύος του ευρώ και του γιεν νωρίτερα φέτος δημιούργησε κάποιες αμφιβολίες σχετικά με την εταιρική απόδοση, αλλά κατέληξε να έχει ελάχιστες επιπτώσεις στην κερδοφορία. Οι ιαπωνικές εταιρείες αύξησαν τα κέρδη τους κατά 17% το τελευταίο τρίμηνο – η καλύτερη ετήσια αύξηση σε κάθε μείζονα αναπτυγμένη αγορά. Το momentum είναι έτοιμo να μεταφερθεί και στο 2018. Η άποψή μας για ένα μέτρια πιο ενισχυμένο δολάριο υποστηρίζει περαιτέρω την πρότασή μας για μετοχές εταιρειών εκτός των ΗΠΑ, καθώς τα κέρδη με βάση τις εξαγωγές αποκτούν περαιτέρω ώθηση από ένα υγιές παγκόσμιο εμπορικό περιβάλλον.

    Οι συγκρίσεις σε ετήσια βάση σημαίνουν ότι είναι δύσκολο να δει κανείς ότι το 2018 θα είναι ένα ακόμη έτος διψήφιας αύξησης των παγκόσμιων κερδών. Καθώς οι ρυθμοί αύξησης του κέρδους κορυφώνονται, αναμένουμε μεγαλύτερη διασπορά στις αποδόσεις των μετοχών- ένα αυξανόμενο χάσμα μεταξύ κερδισμένων και χαμένων κερδών. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να επικεντρωθούν σε περιοχές και τομείς όπου η δυναμική κέρδους θα πρέπει να παραμείνει ισχυρή. Ο τομέας της τεχνολογίας ήταν ξεκάθαρος, δείχνοντας ότι μπορεί να φτάσει στις υψηλές προσδοκίες, δημοσιεύοντας τα καλύτερα αποτελέσματα το τελευταίο τρίμηνο σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους τομείς στις Η.Π.Α., την Ευρώπη και την Ασία το τελευταίο τρίμηνο. Τα οικονομικά μεγέθη αποτελούσαν το 20% περίπου της παγκόσμιας αύξησης των κερδών φέτος – ένα μερίδιο που βλέπουμε να αυξάνεται το 2018 καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται.

    Συμπέρασμα: Πιστεύουμε ότι οι μετοχές εκτός των ΗΠΑ, ιδιαίτερα οι κυκλικές, προσφέρουν ανταμοιβές δεδομένης της προσδοκίας μας για διατηρήσιμη παγκόσμια ανάπτυξη, υψηλότερες τάσεις, σχετικά ελκυστικές αποτιμήσεις και ευνοϊκές πολιτικές από τις κεντρικές τράπεζες. Μας αρέσουν οι συντελεστές momentum και αξίας.

    Το κείμενο είναι του Richard Turnill BlackRock Global Chief Investment Strategist

    Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: BlackRock Blog: Πόσο μπορεί να διαρκέσει η «αναγέννηση» των μετοχών EM;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  BlackRock Blog: Μην το φτιάξετε και το ξεχάσετε-Να παρακολουθείτε το πορτοφόλιο σας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Οι ευκαιρίες εμφανίζονται όταν οι κεντρικές τράπεζες αποκλίνουν

     



    ΣΧΟΛΙΑ