• Business

    BlackRock Blog: Σε περιόδους ηρεμίας, το βλέμμα στην ποιότητα

    Ποιότητα


    Ήταν ένα καλό, αλλά παράξενο έτος για τις μετοχές. Το γεγονός ότι οι παγκόσμιες αγορές διανύουν μία από τις καλύτερες χρονιές από την περίοδο της οικονομικής κρίσης δεν είναι από μόνο του το αξιοσημείωτο της υπόθεσης. Ο τρόπος, ωστόσο, με τον οποίο συνέβη αυτό, είναι.

    Το ράλλυ των μετοχών διεξάγεται από έναν παράξενο συνδυασμό κινδύνου – σε αγαπημένους κλάδους όπως οι αναδυόμενες αγορές -, αναπτυξιακών τάσεων στo secular market και κλασσικών αμυντικών κινήσεων, όπως στην υγειονομική περίθαλψη των ΗΠΑ. Το έτος έχει χαρακτηριστεί από τη χαμηλή μεταβλητότητα, τόσο την ανοδική όσο και την καθοδική: Υπάρχουν λίγες διορθώσεις, αλλά και ένας σχετικά μικρός αριθμός αξιοσημείωτων ανόδων διάρκειας μίας ημέρας.

    Αντ ‘αυτού, υπήρξε μια αργή κινητικότητα. Δεδομένου αυτού του περιβάλλοντος, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι μετοχές για momentum investing κυριαρχούν, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Δείκτης MSCI USA Momentum κέρδισε περίπου  30%,  περίπου δύο φορές τα κέρδη του δείκτη MSCI USA Enhanced Value ή των μετοχών ποιότητας, όπως αντιπροσωπεύει ο Δείκτης Ουδέτερης Ποιότητας του τομέα MSCI USA (πηγή: Bloomberg, από 10/18/17). Δεδομένου του μεγέθους της υπεραπόδοσης, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι έχουμε αρχίσει να βλέπουμε να έχουν αρχίσει να ισορροπούν η αξία και η ποιότητα.

    Σε προηγούμενες αναλύσεις εξετάσθηκε το ενδεχόμενο να προσθέσει κάποιες μετοχές αξίας  σε ένα χαρτοφυλάκιο. Θα πραγματοποιούσα το ίδιο επιχείρημα και για την ποιότητα. Για να είμαστε δίκαιοι, η ποιότητα είναι πιο δύσκολο να προσδιοριστεί. Σε γενικές γραμμές, αναφέρονται σε μεγάλες, σταθερές εταιρείες με τουλάχιστον τρία κοινά χαρακτηριστικά: υψηλή απόδοση των ιδίων κεφαλαίων, συνεχή αποδοτικότητα και χαμηλό χρέος.

    Η ποιότητα μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου

    Το μεγάλο ποσοστό της ποιότητας δεν αποτελεί συνάρτηση μιας γενναιόδωρης απόδοσης, αλλά καθοδηγείται από  ιστορικές ιδιότητες μετριασμού του κινδύνου. Οι ποιοτικές εταιρείες τείνουν να είναι σταθερές και κατ ‘επέκταση οι μετοχές τους είναι λιγότερο ευμετάβλητες.

    Παραδείγματος χάριν, η μεταβλητότητα ενός έτους (με άλλα λόγια, πόσο οι τιμές των μετοχών κυμαίνονται σε σχέση με τον χρόνο) του δείκτη MSCI U.S. Sector Neutral Quality Index είναι περίπου 20% χαμηλότερη από ό,τι για τις αντίστοιχες τιμές των δεικτών της αξίας ή της ανάπτυξης (πηγή: Bloomberg, από 10/18/17).  Οι αναλύσεις των δεικτών με φέρνουν στο δεύτερο, σχετικό επιχείρημα για την ποιότητα: Το στυλ του κάθε χαρτοφυλακίου είναι αναμφίβολα συναφές με την αύξηση της αστάθεια.

    Η αστάθεια αλλάζει τα πράγματα

    Ιστορικά, οι μετοχές momentum κατέχουν καλύτερη ποιότητα. Ωστόσο, αυτή η δυναμική μειώνεται όταν αυξάνεται η μεταβλητότητα.

    Η φύση της ποιότητας αποτελεί τον βασικότερο λόγο για να εξεταστεί το στυλ ενός χαρτοφυλακίου. Το επιχείρημα μπορεί να γίνει ισχυρότερο εν αναμονή μιας αύξησης της μεταβλητότητας. Και όσο αταίριαστο θα φαινόταν σε ένα χρόνο σαν αυτό, είναι δύσκολο να προβλέψουμε πού θα μπορούσε να φτάσει η αστάθεια.

    Το κείμενο είναι του Russ Koesterich, CFA Portfolio Manager for BlackRock’s Global Allocation Team

    Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ενέργεια και Χρηματοοικονομικά – Γιατί ξεχωρίζουν μεταξύ των μετοχών αξίας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: BlackRock Blog: Τρία επενδυτικά θέματα που στοχεύουν στο Q4

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Οι ευκαιρίες εμφανίζονται όταν οι κεντρικές τράπεζες αποκλίνουν

     



    ΣΧΟΛΙΑ