• Business

    BlackRock Blog: Οι προβλέψεις μας για το Ηνωμένο Βασίλειο

    England


    Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκαν με την προσδοκία ότι η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) θα αυξήσει τα επιτόκια στις 2 Νοεμβρίου ένεκα του υψηλού πληθωρισμού. Η ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου στο Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσε άνοδο, αλλά βλέπουμε ότι οι ισορροπίες της οικονομίας να μένουν πίσω με την περαιτέρω αυστηροποίηση της BoE.

    Οι υψηλότερες τιμές (ο πληθωρισμός σημείωσε υψηλό πενταετίας τον Σεπτέμβριο) πλήττουν τις καταναλωτικές δαπάνες, καθώς οι μισθοί δεν ακολουθούν το ρυθμό. Αυτό αντανακλάται στις λιανικές πωλήσεις του τρίτου τριμήνου που έπεσαν σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά το 2013. Το BlackRock Growth GPS για το Ηνωμένο Βασίλειο έχει σημειώσει πτώση, όπως δείχνει η πορτοκαλί γραμμή στο παρακάτω διάγραμμα, υποδεικνύοντας ότι οι ετήσιες εκτιμήσεις για το βρετανικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) θα κινηθούν ελαφρώς χαμηλότερα. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με μια ανοδική μετατόπιση του GPS Growth για άλλες οικονομίες του G7 (η πράσινη γραμμή) και μας κάνει προσεκτικότερους σχετικά με πολλά επενδυτικά στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου.

    52819_BII_COTW_103017_v2_blog

    Η μειωμένη προοπτική ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με το 2016, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδόν απολάμβανε την κορυφή των διαγραμμάτων ανάπτυξης του G7, μαζί με τη Γερμανία. Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, ειδικότερα, «βαραίνουν» την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου. Σημαντική είναι η πρόοδος όσον αφορά στα τρία βασικά ζητήματα στις συζητήσεις για τις εμπορικές σχέσεις μετά το Brexit μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ): Tα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο και αντιστρόφως, οι οικονομικές υποχρεώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου προς την ΕΕ, και τα ιρλανδικά σύνορα. Κατά τις τελευταίες εβδομάδες σημειώθηκε πρόοδος στα θέματα αυτά, αλλά όχι αρκετά για να προχωρήσουν οι συνομιλίες, όπως ανέφεραν οι ηγέτες της ΕΕ κατά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής.

    Το κλειδί για την υποστήριξη των επενδύσεων και της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια συμφωνία για τη μετάβαση που θα λειτουργούσε σαν μαξιλάρι στις συνέπειες από την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ το Μάρτιο του 2019, επιτρέποντας στο Ηνωμένο Βασίλειο να συνεχίσει τις εμπορικές συναλλαγές με τους υπάρχοντες όρους. Σε αυτό το στάδιο, βλέπουμε μια συμφωνία “κατ ‘αρχήν” για μια μεταβατική περίοδο που θα επιτευχθεί μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2018, αν και αυτό δεν είναι δεδομένο. Η αβεβαιότητα είναι υψηλή και όσο περισσότερο παραμένει, τόσο περισσότερο θα υποσκάψει την εγχώρια οικονομία. Όσο πιο κοντά φτάνουμε στον Μάρτιο του 2019 και η συμφωνία δεν διακρίνεται στον ορίζοντα, τόσο περισσότερο οι Βρετανικές επιχειρήσεις θα ξεκινούν να εκτελούν το «σχέδιο Β’» τους, για μια πιθανή έξοδο χωρίς συμφωνία.

    Η προοπτική ανάπτυξης ωστόσο, έχει επιπτώσεις στις επενδύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι επόμενες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας είναι λιγότερο σαφείς και ενδέχεται να αφήσουν το κρατικά ομόλογα να λάβουν συνθήματά από τις παγκόσμιες αγορές ομολόγων. Παρομοίως, βλέπουμε τη λίρα να ενισχύεται βραχυπρόθεσμα, αλλά κινδυνεύει να υποχωρήσει προς τα κάτω, καθώς λειτουργεί ως βαρόμετρο των ανησυχιών του Brexit μεσοπρόθεσμα. Υπάρχουν παρόμοιοι κίνδυνοι στις εγχώριες εταιρείες που είναι εκτεθειμένες στην αγορά μετοχών της Βρετανίας και ευνοούμε τις εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου και της ευρωζώνης που προσανατολίζονται στη σταθερή ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

    Το κείμενο είναι του Richard Turnill, BlackRock Global Chief Investment Strategist

    Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: BlackRock Blog: Η ζήτηση του υψηλού κινδύνου μειώνεται

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  BlackRock Blog: Μην το φτιάξετε και το ξεχάσετε-Να παρακολουθείτε το πορτοφόλιο σας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Οι ευκαιρίες εμφανίζονται όταν οι κεντρικές τράπεζες αποκλίνουν



    ΣΧΟΛΙΑ