• Business

    BlackRock Blog: Πού να επενδύσετε τα κεφάλαιά σας


    Στην 5η έρευνα Global Investor Pulse της BlackRock, συμμετείχαν 4.000 Αμερικανοί, οι οποίοι διερωτήθηκαν για την οικονομική τους κατάσταση, με σκοπό να καταγραφεί το τρέχον επενδυτικό κλίμα που επικρατεί αλλά και η συμπεριφορά των επενδυτών.

    Αυτό που προκάλεσε εντύπωση ήταν τρεις διαφορετικές ιδέες για επενδύσεις που προέκυψαν από τα αποτελέσματά της συγκεκριμένης έρευνας.

    Οverweight στις μετοχές

    Οι Αμερικανοί σήμερα διαθέτουν λιγότερα μετρητά από ό,τι το δεύτερο εξάμηνο του 2016, αλλά εξακολουθούν να πραγματοποιούν το 58% των επενδύσεων τους σε μετρητά κατά μέσο όρο, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα της έρευνας. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές εξακολουθούν να μην βλέπουν με θετικό μάτι -όχι όλοι τουλάχιστον- το να αναλαμβάνουν ρίσκα. Ίσως παραμένουν επιφυλακτικοί ή φοβούνται πως μετά την οικονομική κρίση, το περιβάλλον μικρότερης ανάκαμψης ενδέχεται να οδηγήσει σε ανεπαρκείς αποδόσεις. Έτσι, οι μετοχές δείχνουν να έχουν τους προσφέρουν αυτό που αναζητούν.

    Overweight στους “dividend growers”

    Η επιθυμία των επενδυτών για εισόδημα ή μερίσματα εκλαμβάνεται ως κάποια περαιτέρω στήριξη στις μετοχές που έχουν υψηλές αποδόσεις. Οι επενδυτές που αναζητούν εισόδημα ενώ τα ομόλογα καταγράφουν ρεκόρ χαμηλών αποδόσεων, μετατοπίζονται προς μετοχές που παρουσιάζουν σταθερές αποδόσεις τα τελευταία χρόνια. Περίπου το 75% των εισοδημάτων προέρχεται πλέον από τις μετοχές. Οι μετοχές πρόκειται να παραμείνουν η κυρίαρχη πηγή εισοδήματος, αν και προτιμώνται εκείνες των “dividend growers”, εταιρειών δηλαδή που αυξάνουν το μέρισμα που θα καταβάλουν στους μετόχους τους, έναντι των μετοχών των “dividend payers”, εταιρειών δηλαδή που απλώς καταβάλουν κάποιο μέρισμα. Αναμένεται ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν σταδιακά σε ένα πλαίσιο σταθερής οικονομικής ανάπτυξης.

    Η σημασία του σταθερού εισοδήματος

    Ένας άλλος παράγοντας, ο οποίος θα παρείχε στους συμμετέχοντες στην έρευνα περισσότερη βεβαιότητα είναι: «μια εγγύηση ότι τα κεφάλαιά τους είναι ασφαλή». Αυτό ερμηνεύεται ότι η ζήτηση για επενδύσεις σταθερού εισοδήματος (fixed income) θα συνεχίσει να κινείται σε υψηλά επίπεδα. Είναι φανερό λοιπόν πως μια μεγάλη μετατόπιση από τα ομόλογα στις μετοχές, δεν μοιάζει πιθανή στο εγγύς μέλλον.

    Πέρυσι, οι επενδυτές «σήκωσαν» τα χρήματά τους από τις χρηματαγορές και τα τοποθέτησαν τόσο σε ομόλογα όσο και στις μετοχές. Φέτος, βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας Global Investor Pulse, η συγκρατημένη διάθεση των επενδυτών σε συνδυασμό με την επιθυμία τους για διασφάλιση των κεφαλαίων τους, θα μπορούσαν να συνεπάγονται μια συνεχιζόμενη ζήτηση για ομόλογα, υποθέτοντας ότι οι επενδυτές δεν επηρεάζονται αρνητικά από τις χαμηλές αποδόσεις. Ωστόσο, το γεγονός αυτό δεν αποτελεί λόγο για τα δώσει κανείς βαρύτητα στα ομόλογα έναντι των μετοχών. Το fixed income έχει το δικό του ρόλο στα χαρτοφυλάκια.

    Το κείμενο είναι της Kate Moore, Chief Equity Strategist της BlackRock

    Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: BlackRock Blog: Τι θα συμβεί στις αγορές από εδώ και στο εξής

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: BlackRock Blog: Πώς ο «εφιάλτης» των φοιτητικών δανείων γονατίζει την οικονομία των ΗΠΑ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Γιατί έχει σημασία ο ακριβής υπολογισμός των οικονομικών κύκλων



    ΣΧΟΛΙΑ