• Business

    BlackRock Blog: Πώς να ανησυχείτε λιγότερο και να εξοικονομείτε περισσότερα


    Οι επενδύσεις είναι μια τόσο πραγματιστική όσο και συναισθηματική επιδίωξη. Η πιο πρόσφατη έρευνα της BlackRock παρουσιάζει ευρήματα σχετικά με το συναίσθημα και τη συμπεριφορά των επενδυτών.

    Το πρώτο σύνολο παρατηρήσεων επικεντρώνεται στις μεγαλύτερες ανησυχίες των επενδυτών – δηλαδή τη μακροζωία, την υγειονομική περίθαλψη και τη συνταξιοδότηση. Οι ερωτηθέντες ανέφεραν τα παραπάνω ως τα πράγματα που είναι πιθανότερο να θέσουν σε κίνδυνο το οικονομικό τους μέλλον.

    Τα έξοδα για την υγειονομική περίθαλψη δεν έχουν γίνει μόνο το μεγαλύτερο άγχος σε σχέση με πέρυσι, αλλά μεταξύ των μη συνταξιοδοτημένων, οι δύο στις τρεις βασικές τους ανησυχίες αφορούν στον τομέα της υγείας: το 60% ανησυχούσε για τη μείωση της σωματικών δυνατοτήτων του και το 52% για τη μείωση των νοητικών ικανοτήτων του, κατά τα χρόνια της σύνταξης.

    Το άλλο βασικό ζήτημα είναι ένα κοινό πρόβλημα: «φοβάστε ότι μπορεί να ζήσετε περισσότερο από τα περιουσιακά σας στοιχεία». Παρά την ευρέως διαδεδομένη αυτή ανησυχία, η έρευνα διαπίστωσε ότι το 39% των Αμερικανών δεν εξοικονομούσαν χρήματα για τη σύνταξή τους – πρόκειται για τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μεταξύ των 18 χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα.

    Μια κρίση εμπιστοσύνης;

    Οι λόγοι που δεν επιτρέπουν σε κάποιον να αποταμιεύει είναι πολλοί, αλλά υπάρχουν κάποιες ενδιαφέρουσες συνδέσεις μεταξύ των επιπέδων εμπιστοσύνης και της απόφασης για αποταμίευση (ή μη). Σχεδόν το 60% των αποταμιευτών βλέπει θετικά το οικονομικό τους μέλλον έναντι μόλις του 37% όσων δεν αποταμιεύουν. Όταν ρωτήθηκαν αν ήταν σίγουροι για τις οικονομικές τους αποφάσεις, το 48% δήλωσε «ναι» σε σύγκριση με μόλις 21% που δήλωσε «όχι».

    Σε κάποιο βαθμό, είναι εύλογο να απορεί κανείς. Νιώθουν σίγουροι επειδή αποταμιεύουν ή αποταμιεύουν επειδή νιώθουν σίγουροι για το μέλλον τους;

    Στην πραγματικότητα, δεν έχει σημασία. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: Όσοι αναλαμβάνουν δράση και αναζητούν συμβουλές είναι πιο προετοιμασμένοι για τη συνταξιοδότησή τους.

    Η γνώση είναι δύναμη

    Η προφανής ερώτηση λοιπόν: Εάν η αποταμίευση για τα χρόνια της συνταξιοδότησης και η αναζήτηση οικονομικών συμβουλών τείνουν να κάνουν τους ανθρώπους πιο θετικούς, βέβαιους και ικανούς να παραμείνουν στο σωστό δρόμο, τότε γιατί δεν ενεργούν ανάλογα περισσότεροι άνθρωποι;

    Τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν ότι ο κίνδυνος -και η αντίληψη των επενδυτών για τον κίνδυνο- είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Αλλά η συνεργασία με τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους στην κατασκευή επενδυτικών χαρτοφυλακίων οδηγεί σε μερικά ακόμη αξιοσημείωτα στοιχεία:

    1. Δεσμευτείτε σε ένα πλάνο

    Ένα επενδυτικό πλάνο είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα. Ενθαρρύνει την εξοικονόμηση και την πειθαρχία καθορίζοντας τους στόχους σας και τον χρονικό ορίζοντα για την επίτευξή τους. Η δέσμευση σε ένα επενδυτικό πλάνο παρέχει βάσεις και ευθύνη.

    2. Ζητήστε βοήθεια

    Η ικανότητα να παρακολουθείτε το σχέδιό σας και να αναζητάτε συμβουλές -είτε με τεχνολογικά είτε με ανθρώπινα μέσα- είναι απαραίτητη για την παρακολούθηση της προόδου και την απόκτηση εμπιστοσύνης για το μονοπάτι το οποίο έχετε επιλέξει να βαδίσετε. Από το 53% των ερωτηθέντων που δήλωσαν ότι είτε δεν βρίσκονται σε καλό δρόμο είτε δεν έχουν ιδέα τι κάνουν, περίπου οι 9 στους 10 δεν λαμβάνουν οικονομικές συμβουλές. Από εκείνους που είτε πιστεύουν είτε γνωρίζουν ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο, παραπάνω από τους μισούς όντως αναζητούν συμβουλές.

    3. Αναγνωρίστε τα συναισθήματά σας

    Η θετική σκέψη και η εμπιστοσύνη θα πηγαίνουν ανάλογα με τις αγορές. Ένα σωστό πλάνο και η σωστή καθοδήγηση θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε προσηλωμένοι στους στόχους σας, ειδικά όταν η αυτοπεποίθησή σας κλονίζεται.

    Το κείμενο είναι του  Patrick Nolan, CFA Portfolio Strategist, BlackRock Portfolio Solutions

    Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr



    ΣΧΟΛΙΑ