• Business

    BlackRock Blog: Ποιες είναι οι προοπτικές των ενυπόθηκων ομολόγων (MBS)


    Η Fed ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η μείωση του ισολογισμού της θα ξεκινήσει φέτος. Και ένας τομέας σταθερού εισοδήματος ενδέχεται να επηρεαστεί ιδιαίτερα από αυτή την διαδικασία εξομάλυνσης: Τα ενυπόθηκα ομόλογα, δηλαδή τα ομόλογα εκείνα που είναι εγγυημένα από μια δεξαμενή περιουσιακών στοιχείων (mortgage-backed securities-MBS).

    Ο τομέας της στέγασης βρισκόταν στον πυρήνα της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Για να περιορίσει αυτή την κρίση, η Fed εξαγόρασε στεγαστικά δάνεια αξίας 1,8 τρισ. δολαρίων. Τα spreads των αποδόσεων των MBSs, έναντι των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, έχουν επανέλθει στα επίπεδα που κυμαίνονταν πριν την κρίση.

    JuneFixedIncomeOutlookCharts_HelpingHomeowners_R3_BlogVersion_062117

    Το γεγονός αυτό θεωρείται ότι έχει μειώσει την παραδοσιακή τους ελκυστικότητα ως μια εναλλακτική λύση έναντι των αμερικανικών κρατικών ομολόγων. Ωστόσο, τα ενυπόθηκα ομόλογα κουβαλούν παρόμοιο default-free ρίσκο αλλά με υψηλότερο εισόδημα.

    Η εξομάλυνση του ισολογισμού της Fed πιθανόν να συμπεριλάβει τον περιορισμό της έκθεσής της στα MBSs με την πάροδο του χρόνου. Οι αποτιμήσεις των MBSs αντικατοπτρίζουν σήμερα την άποψη ότι αυτή η διαδικασία θα προχωρήσει ομαλά – καθώς και τις θετικές προσδοκίες ότι τα ποσοστά θα αυξηθούν μόνο σταδιακά. Αυτές οι προσδοκίες δεν περιορίζονται μόνο στα MBSs, από τη στιγμή που τα spreads του χρέους βρίσκονται επίσης κοντά ή και στα ίδια «ασφυκτικά» επίπεδα μετά την κρίση. Κάτι τέτοιο αφήνει ελάχιστα περιθώρια για λάθη.

    Ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη φορά που η Fed χρησιμοποιεί τη μείωση του ενεργητικού ως εργαλείο συσταλτικής νομισματικής πολιτικής (ή εξομάλυνσης), καθιστώντας τις επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία αβέβαιες. Για το λόγο αυτό, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ πιθανότατα θα κινηθεί πολύ προσεκτικά.

    Το κείμενο είναι του Jeffrey Rosenberg, CFA BlackRock Chief Investment Strategist for Fixed Income

    Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: BlackRock Blog: Τι κρύβεται πίσω από το μαζικό sell-off των τεχνολογικών μετοχών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: BlackRock Blog: Σε ποιους επενδυτικούς παράγοντες πρέπει να δώσετε βάση τώρα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Γιατί έχει σημασία ο ακριβής υπολογισμός των οικονομικών κύκλων



    ΣΧΟΛΙΑ