• Business

    BlackRock Blog: Οι νικητές του 2017 κάνουν περίεργους «κολλητούς»


    Μέχρι στιγμής, το 2017 ήταν γνωστό για τα σταθερά του κέρδη αλλά όχι και για την πνευματική του συνέπεια. Για διάφορους λόγους, οι επενδυτές έχουν επιδείξει σαφή προτίμηση ως προς τον κίνδυνο. Η ετήσια απόδοση δείχνει την προτίμηση είτε προς πάρα πολύ επικίνδυνα είτε προς πάρα πολύ ασφαλείς επενδύσεις.

    Οι κορυφαίες επιδόσεις του έτους περιλαμβάνουν τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών (EM), τα βιομηχανικά μέταλλα και εταιρείες τεχνολογίας του NASDAQ, όλα τα παραδοσιακές επενδύσεις δηλαδή που ενέχουν κίνδυνο. Ωστόσο, και οι «αμυντικές» κινήσεις αποδίδουν επίσης εκπληκτικά οφέλη.

    Δείτε το παρακάτω διάγραμμα.

    Ο απόδοση του χρυσού ξεπέρασε τις πιο ανεπτυγμένες αγορές μετοχών, το ιαπωνικό γιεν έχει συσπειρωθεί και τα μακροχρόνια (20+ χρόνια) κρατικά ομόλογα «τρέχουν» με πάνω από 10%.

    asset-performance-v2

    1. Παράγοντες υπέρ

    Αυτό το έτος χαρακτηρίστηκε από την ανάπτυξη και το λεγόμενο “momentum“. Το ξετύλιγμα του αποκαλούμενου “Trump trade” ώθησε τους επενδυτές κυρίως προς την τεχνολογία, που μπορεί να δημιουργήσει οργανική ανάπτυξη. Μια αργή αλλά σταθερή οικονομία σημαίνει επίσης χαμηλή οικονομική και εμπορική μεταβλητότητα. Το φαινόμενο αυτό υποστήριξε το momentum. Με άλλα λόγια, ο συνδυασμός της αργής ανάπτυξης και της χαμηλής μεταβλητότητας ευνοούσε τμήματα της αγοράς που συνδέονται με την προτίμηση του κινδύνου, όταν στην πραγματικότητα αυτό που θέλουν οι επενδυτές είναι οι εταιρείες που μπορούν να ευδοκιμήσουν σε έναν αργό αναπτυσσόμενο κόσμο.

    2. Οφέλη από το αποδυναμωμένο δολάριο των ΗΠΑ

    Τα υψηλά κέρδη των επενδύσεων είναι απόρροια ενός αδύναμου δολαρίου. Το ράλλι του χρυσού και των αναδυόμενων αγορών αναστρέφει την τάση που παρατηρήθηκε στα τέλη του 2016, όταν ένα ισχυρό δολάριο οδήγησε σε χαμηλότερη απόδοση για τις δύο κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων. Όμως, καθώς οι προσδοκίες για υψηλότερα επιτόκια έχουν μειωθεί και το δολάριο έχει επιστρέψει τα πρόσφατα κέρδη του, οι αναδυόμενες αγορές και ο χρυσός έχουν οπισθοχωρούν

    3. Παροχή εμπορευμάτων

    Ενώ τα βιομηχανικά μέταλλα και ο χρυσός έχουν ένα εντυπωσιακό έτος, τα κέρδη σε άλλα εμπορεύματα δεν επεκτείνονται με τους ίδιους ρυθμούς. Το πετρέλαιο είναι εκείνο με τις πιο αξιοσημείωτες καθυστερήσεις.

    Εκτός λοιπόν από τα ιδιοσυγκρασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα επιλεγμένα εμπορεύματα, εκείνο που πρέπει να προσέξουμε είναι η ανάπτυξη και οι κεντρικές τράπεζες. Προκειμένου να συνεχιστεί η τρέχουσα τάση, είναι απαραίτητες τρεις, σχετικά συναφείς, συνθήκες: η μέτρια ανάπτυξη και ο πληθωρισμός, η χαμηλή μεταβλητότητα και οι δυσάρεστοι κεντρικοί τραπεζίτες! Κάτω από αυτό το σενάριο, ο συνδυασμός της “αρκετά ικανής” ανάπτυξης, της μακροοικονομικής σταθερότητας και των χαμηλών ποσοστών μπορεί να συνεχίσει να ταιριάζει στους παράξενους αυτούς «κολλητούς».

    Το κείμενο είναι  του Russ Koesterich, CFA Portfolio Manager for BlackRock’s Global Allocation Team

    Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  BlackRock Blog: Ποιες είναι οι συνέπειες της συμφωνίας για την αύξηση στο ανώτατο όριο του χρέους

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  BlackRock Blog: Δημιούργησε ένα χαρτοφυλάκιο ομολόγων με γνώμονα την κοινωνία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  BlackRock Blog: Τι μας δείχνει (ή δεν μας δείχνει) η χαμηλή μεταβλητότητα



    ΣΧΟΛΙΑ