• Business

    BlackRock Blog: Νέα δεδομένα για την κατάταξη κινδύνου BSRI των χωρών


    Η σύγκρουση για την ανεξαρτησία της Καταλονίας από την Ισπανία «θερμάνθηκε» αυτή την εβδομάδα. Η ισπανική κυβέρνηση έλαβε μέτρα για την κατάργηση της καταλανικής κυβέρνησης και ανακοίνωσε την οργάνωση περιφερειακών εκλογών, ενώ οι αυτόνομοι ηγέτες στην Καταλονία ζήτησαν ειρηνικές διαμαρτυρίες κατά της εφαρμογής της απόφασης της Μαδρίτης.

    Το αποτέλεσμα εξακολουθεί να είναι στον αέρα και η ένταση είναι πιθανόν να παραμείνει για μήνες, αλλά οι ισπανικές αγορές έμειναν σχετικά σταθερές τις τελευταίες εβδομάδες. Οι μετοχές είναι ελάχιστα χαμηλότερα και οι αποδόσεις των ομολόγων είναι πιο αδύναμες. Ωστόσο, η σύγκρουση έχει επιπτώσεις σε ορισμένα μέτρα της φερεγγυότητας του ισπανικού δημόσιου χρέους.

    Το τελικό σκορ στην κατάταξη BSRI κάθε χώρας βασίζεται σε τέσσερα στοιχεία. Ο φορολογικός χώρος (40%) αξιολογεί κατά πόσον μια χώρα βρίσκεται σε μια δημοσιονομικά βιώσιμη πορεία, η εξωτερική χρηματοοικονομική θέση (20%) εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να υπάρξει μόχλευση μιας χώρας στις συναλλαγές και σε κρατικές επιπτώσεις εκτός του ελέγχου της. Η επιθυμία για πληρωμή (30%) μετράει εάν μια χώρα εμφανίζει ποιοτικά, πολιτιστικά και θεσμικά χαρακτηριστικά που υποδηλώνουν τόσο την ικανότητα όσο και την προθυμία να πληρώσουν πραγματικά χρέη, ενώ η χρηματοπιστωτική αγορά (10%) επιδιώκει να υπολογίσει την πιθανότητα ενός χρηματοπιστωτικού τομέα μιας χώρας που χρειάζεται κρατικό bailout.

    Η Ισπανία έπεσε στην κατάταξή μας, καθώς η αστάθεια στην Καταλονία βλάπτει τη μέτρηση της προθυμίας της να πληρώσει, αν και η Ισπανία βαθμολογεί σχετικά υψηλά το στοιχείο αυτό. Η ασθενέστερη βαθμολογία του έρχεται στο φορολογικό χώρο.

    Η Ισπανία ήταν μόνο μια από τις χώρες με μεγάλη μετακίνηση σε αυτό το τρίμηνο. Το τρίτο τρίμηνο σημείωσε μεγάλη ανοδική τάση στις βαθμολογίες των BSRI, αφού πολλές χώρες αναβάθμισαν την αναφορά των επιπέδων του καθαρού χρέους στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), που είναι η βασική πηγή δεδομένων για αυτόν τον δείκτη. Οι αλλαγές καθιστούν τα στοιχεία πιο συγκρίσιμα μεταξύ των χωρών και ουσιαστικά σημαίνουν ότι ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία που είχαν προηγουμένως αποκλειστεί από τους υπολογισμούς καθαρών χρεών συμπεριλαμβάνονται πλέον. Αυτή η μεθοδολογική αλλαγή οδήγησε σε μεγάλες μεταβολές  ορισμένων χωρών.

    Η Λιθουανία και η Σλοβενία σημείωσαν άνοδο 11 και 9 βαθμούς αντίστοιχα. Η πρώτη έσπασε το top 20 του BSRI στον αριθμό 19 και η δεύτερη κατέλαβε την 38η θέση. Οι δύο χώρες σημείωσαν μεγάλες βελτιώσεις στο δημοσιονομικό χώρο, κυρίως λόγω της μείωσης του καθαρού χρέους έναντι του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ).

    Η Ιρλανδία, η Νότια Κορέα και η Γαλλία παρουσίασαν σχετικά σημαντικές βελτιώσεις στην κατάταξη σε σύγκριση με το τρίμηνο Ιουνίου. Η Ιρλανδία, στην 15η θέση και η Νότια Κορέα στην 11η θέση, ενισχύθηκαν κυρίως από τις αναθεωρήσεις προς τα κάτω των καθαρών αναλογιών του χρέους προς το ΑΕΠ που οδήγησαν σε σημαντικές βελτιώσεις στο δημοσιονομικό χώρο.

    Το Βέλγιο και η Πολωνία εμφάνισαν τη μεγαλύτερη απότομη επιδείνωση του BSRI, το πρώτο έπεσε τώρα  στη θέση 34 και το τελευταίο στη θέση 31. Και οι δύο «τραυματίστηκαν» από τη μεγάλη πτώση στη μέτρηση του δημοσιονομικού χώρου που προήλθε από τις ανατιμήσεις του χρέους του ΔΝΤ. Τέλος, οι Η.Π.Α. υποχώρησαν  16 θέσεις, με ασθενέστερες προσδοκίες για μακροχρόνια ανάπτυξη, οι οποίες σταθμίζουν τις μετρήσεις του δημοσιονομικού χώρου και υποβαθμίζουν την αποδοχή της κυβέρνησής της, η οποία αντικατοπτρίζεται σε μια ασθενέστερη βαθμολογία Willingness to Pay.

    Το κείμενο είναι της Isabelle Mateos y Lago Chief Multi-Asset Strategist at BlackRock

    Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ενέργεια και Χρηματοοικονομικά – Γιατί ξεχωρίζουν μεταξύ των μετοχών αξίας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: BlackRock Blog: Τρία επενδυτικά θέματα που στοχεύουν στο Q4

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Οι ευκαιρίες εμφανίζονται όταν οι κεντρικές τράπεζες αποκλίνουν



    ΣΧΟΛΙΑ