• Business

    BlackRock Blog: Πώς να χειριστείς το «χετζάρισμα» στα νομίσματα

    Χρηματιστήριο


    Οι επενδύσεις σε νομίσματα μπορούν να αυξήσουν τις αποδόσεις σας, αλλά μπορούν επίσης να αποδεκατιστούν τα χαρτοφυλάκια σας εάν οι κίνδυνοι που πιθανόν να συνοδεύονται δεν αντιμετωπιστούν προσεκτικά. Η ικανότητα των επενδυτών να προβλέπουν τις κινήσεις συναλλαγματικών ισοτιμιών (FX) είναι εμφανώς περιορισμένη.

    Το να παρακολουθείς τις ταλαντεύσεις των νομισμάτων είναι δύσκολο. Οι παράγοντες που τα επηρεάζουν – από τα επιτόκια και τη νομισματική πολιτική έως τις επενδυτικές ροές και το επενδυτικό κλίμα – αλλάζουν γρήγορα. Και τα ίδια τα νομίσματα μπορούν να επηρεάσουν την πολιτική των κεντρικών τραπεζών και τις επενδυτικές ροές. Ωστόσο, το να αγνοείς τις κινήσεις των νομισμάτων δεν αποτελεί επιλογή. Η ερώτηση που τίθεται λοιπόν είναι: Πώς να τα χειριστείτε καλύτερα;

    Συγκεντρώσαμε εμπειρογνώμονες της BlackRock για να χαρτογραφήσουμε τις μεθόδους εντοπισμού και διαχείρισης των κινδύνων συναλλάγματος για τους πελάτες. Γενικά, βλέπουμε το FX ως ένα κίνδυνο χαρτοφυλακίου που χρειάζεται προσεκτική αξιολόγηση και διαχείριση, παρά ως ευκαιρία δημιουργίας πρόσθετων αποδόσεων.

    FX piece blog chart

    Τα συναλλάγματα είναι περίπλοκα και για τον λόγο αυτό προτιμούμε το χετζάρισμα (σσ. Henge – τεχνική που χρησιμοποιείται για να μειώσει η έκθεση μιας επένδυσης σε πιθανές ζημιές) σε  μέσο ή μακροπρόθεσμο όριο. Πιστεύουμε πως το να αναλαμβάνει, ένας μεσος επενδυτής, το ρίσκο του FX δεν επιβραβεύεται πάνω από αυτούς του επενδυτικούς ορίζοντες. Γιατί χετζάρισμα; Χωρίς σαφή όφελος επιστροφής με την πάροδο του χρόνου, ο βασικός στόχος για πολλούς μακροπρόθεσμους επενδυτές είναι η μείωση της μεταβλητότητας. Οι συναλλαγματικές κινήσεις μπορούν να αυξήσουν αυτή την μεταβλητότητα στα χαρτοφυλάκια. Κάτι τέτοιο συμβαίνει κυρίως σε χαμηλής απόδοσης στοιχεία ενεργητικού σταθερού εισοδήματος, όπως φαίνεται στο παραπάνω διάγραμμα.

    Η αστάθεια του χαρτοφυλακίου σας μπορεί να διπλασιαστεί σε ετήσια βάση χωρίς χετζάρισμα στις ομολογίες, όπως δείχνει η ανάλυση μας. Οι συναλλαγματικές διακυμάνσεις μπορούν να επιβαρύνουν το εισόδημα των χαρτοφυλακίων ομολόγων, ειδικά όταν οι αποδόσεις είναι ιστορικά χαμηλές. Πρόκειται για έναν κίνδυνο που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Ο αντίκτυπος είναι μικρότερος για τις μετοχές σε σχέση με το συνολικό κίνδυνο – παραμένει ωστόσο υψηλός. Ο συναλλαγματικός κίνδυνος επηρεάζει σημαντικά τη συνολική μεταβλητότητα του χαρτοφυλακίου στις μετοχές της Ευρωζώνης και του Ηνωμένου Βασιλείου. Η εξαίρεση: η Ιαπωνία, λόγω της τάσης του γιέν να κινηθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς.

    Ως αποτέλεσμα, συνηγορούμε με το χετζάρισμα των εκθέσεων των επενδυτών στις μεγάλες αναπτυγμένες αγορές (DM). Προτιμούμε να χετζάρουμε πλήρως τα κονδύλια σταθερού εισοδήματος και να αφήσουμε ένα μέρος των συμμετοχών σε μετοχές χωρίς σχετική προφύλαξη, ειδικά για τους Ευρωπαίους επενδυτές.

    Βλέπουμε κάποιο περιθώριο για βραχυπρόθεσμο κίνδυνο ρευστότητας, ειδικά στις αναδυόμενες αγορές. Αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτή η μεταβαλλόμενη, 24ωρη παγκόσμια αγορά είναι συχνά η πρώτη που ανταποκρίνεται σε απρόσμενα γεγονότα (όπως συνέβη για παράδειγμα με το Brexit).

    Αυτές οι κατηγορίες αντικατοπτρίζουν αυτό που βλέπουμε ως βασικούς παράγοντες για τις συναλλαγματικές κινήσεις: Τις πολιτικές που επηρεάζουν τις διαφορές επιτοκίων, το επενδυτικό κλίμα και άλλους τεχνικούς παράγοντες, τις αποτιμήσεις και τα βασικά οικονομικά μεγέθη.

    Το κείμενο είναι του Terry Simpson, CFA, CAIA Multi-Asset Strategist for the BlackRock Investment Institute

    Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: BlackRock Blog: Δημιουργώντας έναν νέο οδηγό για τις εκτιμήσεις του πληθωρισμού

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: BlackRock Blog: Τέσσερις επενδυτικές επιλογές για το δεύτερο εξάμηνο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Γιατί οι επενδυτές αγνοούν -προς το παρόν- τις πολιτικές αναταράξεις

     



    ΣΧΟΛΙΑ