• Business

    BlackRock Blog: Το Momentum ενδέχεται να αποτύχει


    Παρά τις μειωμένες προσδοκίες για ανάπτυξη και πληθωρισμό, το πρώτο εξάμηνο ήταν ιδιαίτερα κερδοφόρο για τις μετοχές. Ενώ το δεύτερο εξάμηνο του 2016 χαρακτηρίστηκε από αναθέρμανση της οικονομίας, υψηλότερα επιτόκια και ένα ισχυρότερο αμερικανικό δολάριο, το πρώτο εξάμηνο του 2017 έφερε επιβράδυνση του πληθωρισμού, ήπια μειωμένα μακροπρόθεσμα επιτόκια και την κατάρρευση του δολαρίου. Παρ ‘όλα αυτά, οι επενδυτές απλώς σήκωσαν τους ώμους και μεταπήδησαν σε άλλους κλάδους της αγοράς, κυρίως στην υγεία και στην τεχνολογία.

    Και μαζί με αυτή την αλλαγή ήρθε και μια άλλη. Το momentum επέστρεψε! Με βάση τους δείκτες MSCI Momentum και Value των ΗΠΑ, το momentum διέλυσε το value το πρώτο εξάμηνο του έτους, οδηγώντας το από το 18% μόλις στο 6%. Εντούτοις, τις τελευταίες εβδομάδες αυτό φαίνεται να έχει σταματήσει, θέτοντας το ερώτημα εάν μπορεί να συνεχίσει να ηγείται της αγοράς.

    1. Το momentum τα πήγε τέλεια κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017.

    Ιστορικά, το momentum αποδίδει καλύτερα σε ένα περιβάλλον χαμηλής και σταθερής μεταβλητότητας – ακριβώς δηλαδή το καθεστώς που κυριάρχησε φέτος. Παρόλο που οι συζητήσεις για την αναθέρμανση της οικονομίας εξαλείφθηκαν, τα χαμηλά επιτόκια, το «χαλαρό» δολάριο και τα ιστορικά «σφιχτά» spreads, διατήρησαν τις οικονομικές συνθήκες σε θετικά επίπεδα. Τον Ιούνιο, ο δείκτης παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής πίεσης (Global Financial Stress Index) άγγιξε τα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2014. Η έλλειψη της πίεσης και το εύκολο χρήμα τείνουν να υποστηρίζουν την επένδυση του momentum.

    2. Αυτή η ευοίωνη κατάσταση θα είναι δύσκολο να διατηρηθεί.

    Προκειμένου να διατηρηθούν αυτές οι ιδανικές συνθήκες, η παγκόσμια οικονομία θα πρέπει να παραμείνει σε καλή κατάσταση. Με άλλα λόγια, πρόκειται για μια οικονομία αρκετά ισχυρή για να αποτρέψει τους φόβους ύφεσης, αλλά όχι τόσο ισχυρή ώστε να υποκινήσει τις κεντρικές τράπεζες να κάνουν το αδιανόητο: σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Ωστόσο κάτι τέτοιο είναι απίθανο, καθώς μια σύσφιξη μαρτυρά υψηλότερη μεταβλητότητα, κάτι που εν τέλει θα βλάψει το momentum.

    Ένας δείκτης που πρέπει να παρακολουθήσουμε είναι η μεταβλητότητα της αγοράς ομολόγων, η οποία θα παρέχει έγκαιρη προειδοποίηση για τις μεταβαλλόμενες συνθήκες της χρηματοπιστωτικής αγοράς. Μετά από ένα τετραετές χαμηλό στα τέλη Ιουνίου, η μεταβλητότητα της αγοράς ομολόγων -που μετράται από το δείκτη MOVE- αυξήθηκε κατά 10% περισσότερο (βλ. Παρακάτω πίνακα). Ιστορικά, οι αποδόσεις του momentum υπήρξαν αντιστρόφως ανάλογες των μεταβολών του δείκτη MOVE.

    chart-volatility-v2

    Η ιστορία ωστόσο επαναλαμβάνεται καθώς αρχίζουν να λαμβάνουν χώρα οι πρώτες -αν και μικρές- ρωγμές στο trade του momentum. Παρόλο που εξακολουθεί να καταγράφει ιδιαιτέρως θετική ετήσια απόδοση, το momentum μειώθηκε γύρω στο 1% τον Ιούνιο, ασκώντας πιέσεις τόσο στο quality όσο και στο value. Σε περίπτωση που οι χρηματοοικονομικές συνθήκες συνεχίσουν να μετατοπίζονται, η μεταβλητότητα είναι απίθανο να παραμείνει «ήσυχη».

    Το κείμενο είναι του Russ Koesterich, CFA Portfolio Manager της Global Allocation Team της BlackRock

    Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: BlackRock Blog: Τι θα συμβεί στις αγορές από εδώ και στο εξής

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: BlackRock Blog: Πώς ο «εφιάλτης» των φοιτητικών δανείων γονατίζει την οικονομία των ΗΠΑ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Γιατί έχει σημασία ο ακριβής υπολογισμός των οικονομικών κύκλων



    ΣΧΟΛΙΑ