• Business

    BlackRock Blog: Μην το φτιάξετε και το ξεχάσετε-Να παρακολουθείτε το πορτοφόλιο σας

    • NewsRoom
    γιατρός


    Πρόσφατα είχα μια καταπληκτική εμπειρία στο γραφείο του γιατρού μου. Μετά από το ετήσιο καθιερωμένο check up, ο γραμματέας μου είπε: «Δεν υπάρχει καμία χρέωση για τη σημερινή επίσκεψη. Η ασφαλιστική κάλυψή σας καλύπτει το 100% του κόστους.» Ωστόσο, ενώ η ασφάλισή μου είναι σχετικά καλή, συνήθως υπάρχουν πληρωμές για τα περισσότερα πράγματα. Καθώς αναρωτήθηκα γιατί θα καλύπτεται πλήρως ο λογαριασμός μου, συνειδητοποίησα ότι η ασφαλιστική εταιρεία είναι στην ευχάριστη θέση να επενδύσει στην παρακολούθηση της υγείας μου, γιατί τους βοηθά να βγάλουν συμπεράσματα.

    Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την διαχείριση των οικονομικών σας στον τομέα της υγείας. Είναι σημαντικό να αξιολογήσετε τους στόχους σας – τόσο το ύψος της απόδοσης που χρειάζεστε όσο και τον κίνδυνο που μπορείτε να ανεχτείτε. Με λίγα λόγια, είναι σημαντικό να βλέπετε το μέλλον, κάνοντας ωστόσο προσεκτικές κινήσεις.

    Έχει αλλάξει κάτι;

    Αυτή είναι η πρώτη ερώτηση που με ρωτά ο γιατρός μου σε κάθε ετήσιο σωματικό έλεγχο. Όντας σχετικά υγιής, ξέρω ότι ψάχνει για πρώιμα σημάδια ότι η κατάστασή μου ενδέχεται να μην είναι τόσο καλή. Ωστόσο αυτό που θέλω να ακούσω δεν συνάδει πάντα με αυτό που πρέπει να ακούσω.

    Κάτι εξίσου κρίσιμο συμβαίνει και με το χαρτοφυλάκιό σας. Όταν οι αγορές είναι επάνω μπορεί να είναι αρκετά διασκεδαστικό, ενώ τα συναισθήματα αλλάζουν εντελώς όταν οι αγορές πέφτουν.

    Ακολουθούν μερικές ερωτήσεις που πρέπει να γίνονται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο σχετικά με το χαρτοφυλάκιό σας:

    1. Έχετε αλλάξει τους στόχους σας; Υπάρχει κάτι νέο το οποίο σχεδιάζετε τώρα; Έχει αλλάξει ο χρονικός σας ορίζοντας; Αν ναι, θα χρειαστεί να προσαρμόσετε το χαρτοφυλάκιό σας.
    2. Πώς άλλαξαν οι απόψεις σας για την αγορά; Το χαρτοφυλάκιό σας θα πρέπει να συνάδει με τις διαφορετικές επενδύσεις που προκύπτουν.
    3. Δεν είναι δική σας δουλειά; Η παρακολούθηση των επενδύσεων σας πρέπει πάντα να γίνεται με προοπτική. Ορισμένες επενδύσεις πρέπει να παρέχουν ανάπτυξη.

    Τι γίνεται αν συμβεί κάτι;

    Τα χαρτοφυλάκια θα πρέπει να εξελίσσονται καθώς αλλάζουν οι συνθήκες. Μέσω πειθαρχημένης παρακολούθησης και μέτρησης ενός χαρτοφυλακίου σε σχέση με το σημείο αναφοράς του, μπορούν να εντοπιστούν και να διορθωθούν οι αναντιστοιχίες. Συγκεκριμένα, ένα stress-testing χαρτοφυλακίου μπορεί να μας βοηθήσει αρκετά.

    Τα stress tests, μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να αποφύγετε ακατάλληλες κινήσεις όταν αλλάζει η μεταβλητότητα της αγοράς. Όταν οι αγορές είναι ευμετάβλητες, οι επενδυτές τείνουν να αυξάνουν περισσότερο την αποφυγή κινδύνων. Το αντίθετο ισχύει επίσης – όταν οι αγορές είναι ήρεμες, οι επενδυτές τείνουν να αναλαμβάνουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

    Συνεχής αξιολόγηση

    Η συνεχής παρακολούθηση διαπερνά ολόκληρη τη διαδικασία κατασκευής του χαρτοφυλακίου. Σας δίνει τη δυνατότητα να αξιολογείτε τα αποτελέσματα, να κάνετε ερωτήσεις σχετικά με την πρόσφατη συμπεριφορά του χαρτοφυλακίου στο πλαίσιο των πρόσφατων αποδόσεων των αγορών και να εξασφαλίσετε την ευθυγράμμιση του χαρτοφυλακίου με τον στόχο επιστροφής που καθορίσατε εξαρχής.

    Η διαδικασία κατασκευής χαρτοφυλακίου είναι πιο πολύπλοκη από ποτέ. Οι επενδυτές χρειάζονται τα σωστά εργαλεία, την τεχνολογία, τους πόρους, τα προϊόντα και, κυρίως, τις ιδέες για την επίτευξη των επενδυτικών τους στόχων. Η διαδικασία κατασκευής χαρτοφυλακίου μπορεί να είναι χρονοβόρα και να προκαλεί σύγχυση.

    Η τακτική παρακολούθηση της οικονομικής κατάστασης είναι απαραίτητη για την επιτυχία.

    Το κείμενο είναι του Patrick Nolan, CFA Portfolio Strategist, BlackRock Portfolio Solutions

    Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ενέργεια και Χρηματοοικονομικά – Γιατί ξεχωρίζουν μεταξύ των μετοχών αξίας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: BlackRock Blog: Τρία επενδυτικά θέματα που στοχεύουν στο Q4

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Οι ευκαιρίες εμφανίζονται όταν οι κεντρικές τράπεζες αποκλίνουν



    ΣΧΟΛΙΑ