• Business

    BlackRock Blog: Μην σας ανησυχεί και τόσο η πτώση του δολαρίου

    Ντόναλντ Τραμπ


    Αν το δεύτερο μισό του 2016 ήταν μια αντανάκλαση του πρώτου, τότε το 2017 αναμένεται να είναι κάτι στο ενδιάμεσο. Οι αγορές των μετοχών και των ομολόγων συνεχίζουν να προσεγγίζουν υψηλότερα επίπεδα, αλλά η σύνθεση του συγκεκριμένου ράλι έχει αλλάξει. Η αξία και μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης υστερούν, ενώ οι μετοχές που παράγουν ανάπτυξη απόδοση είναι και πάλι «στη μόδα». Πέρα από τις μετοχές, τα πράγματα φαίνονται διαφορετικά. Οι αποδόσεις των ομολόγων μακράς διάρκειας υποχώρησαν, ενώ το δολάριο των ΗΠΑ άφησε στο παρελθόν όλα τα κέρδη που είχε καταγράψει μετεκλογικά. Δείτε το παρακάτω διάγραμμα.

    chart-dollar-index

    Αυτό που παρατηρείται κυρίως -αν και είναι κάπως τετριμμένο- είναι ίσως μια επαναξιολόγηση του μετεκλογικού αφηγήματος.

    Αντιστροφή του “Trump Trade”

    Δεν βασίστηκε όλο αλλά ένα μεγάλο μέρος του μετεκλογικού ράλι σε μια συγκεκριμένη αφήγηση: Η νέα διοίκηση θα παρείχε οικονομική ώθηση υπό τη μορφή φορολογικών περικοπών και δημοσιονομικών κινήτρων. Δεδομένης της ορατής πάλης που δίνει για να περάσει τις μεταρρυθμίσεις στην Υγεία και των συνεχιζόμενων ερευνών, οι επενδυτές αξιολογούν εκ νέου το τι θα καταφέρει τελικά να κάνει η κυβέρνηση Τραμπ. Οι φορολογικές περικοπές και τα κίνητρα μπορεί να έρθουν σε  μικρότερη έκταση ή και καθόλου. Αυτό, λοιπόν, αναγκάζει τους επενδυτές να επανεξετάσουν τις προσδοκίες τους, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται το δολάριο.

    Μειώνονται οι προσδοκίες για ανάπτυξη στις ΗΠΑ

    Το μετεκλογικό αφήγημα δεν είχε να κάνει μόνο με τον Τραμπ. Υπήρξε επίσης μια ένθερμη άποψη ότι οι ΗΠΑ τελικά θεραπεύτηκαν από τη «κόπωση» που έφερε η κρίση. Ωστόσο, τα πρόσφατα στοιχεία ήταν διφορούμενα. Ο Δείκτης Οικονομικής Έκπληξης της Citigroup των ΗΠΑ υποχώρησε νωρίτερα την άνοιξη. Άλλοι δείκτες, όπως ο δείκτης για το ΑΕΠ της Fed της Ατλάντα που ονομάζεται GDPNow, υποδεικνύουν ισχυρή ανάκαμψη το δεύτερο τρίμηνο, αλλά δεν είναι σαφές εάν η οικονομία εισέρχεται σε ένα καθεστώς μεγαλύτερης ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, τα περισσότερα μέτρα πληθωρισμού επιβραδύνουν οποιαδήποτε ανάπτυξη, αντί να την ενισχύουν.

    Ο υπόλοιπος κόσμος παρακολουθεί τις εξελίξεις

    Το πραγματικό ΑΕΠ των ΗΠΑ ήταν 1,2% το πρώτο τρίμηνο, ενώ στην ευρωζώνη ήταν 1,7%. Και ενώ οι προσδοκίες ανάπτυξης των ΗΠΑ για το 2017 μειώθηκαν κατά 0,15% από τον Μάρτιο, οι προσδοκίες για ευρωπαϊκή ανάπτυξη αυξάνονται.

    Κανένα από τα παραπάνω δεν σημαίνει ιδιαιτέρα άσχημα νέα για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ανάπτυξη είναι ακόμα σημαντική και ένα «ασθενέστερο» δολάριο έρχεται ως φυσικό επακόλουθο της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. Η ανατροπή του δολαρίου βοήθησε και ενθάρρυνε την ανάκαμψη στις αναδυόμενες αγορές, πολλές από τις οποίες δυσκολεύτηκαν κατά τη διάρκεια του μετεκλογικού ράλι του αμερικανικού νομίσματος. Κάτι τέτοιο απλώς σημαίνει ότι οι ΗΠΑ δεν μοιάζουν να είναι και τόσο ισχυρές ή ότι ο υπόλοιπος κόσμος είναι τόσο αδύναμος όσο κάποιοι υπονόησαν στα τέλη της περσινής χρονιάς.

    Το κείμενο είναι του Russ Koesterich, CFA Portfolio Manager για την Global Allocation Team της BlackRock

    Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr



    ΣΧΟΛΙΑ