• Business

    BlackRock Blog: Μετοχές και ομόλογα, δύο αντικρουόμενες δυνάμεις


    Τα βασικά θέματα προς συζήτηση στην εποχή μας είναι η αυξανόμενη εξάρτηση από τα smart phones, η πρόσφατη τάση προς τον λαϊκισμό και η οικονομική άνοδο της Κίνας! Ωστόσο, οι αρνητικοί συσχετισμοί μεταξύ μετοχών και ομολόγων σπάνια τίθενται επί τάπητος…

    Από το 2000 οι μετοχές και τα ομόλογα τείνουν να κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις. Αυτή η τάση προς αρνητική συσχέτιση αυτών των δύο, έχει κάνει τα ομόλογα αξιόπιστα σε αντίθεση με τον ενδεχόμενο κίνδυνο του μετοχικού κεφαλαίου. Η τάση αυτή -όπως είναι αναμενόμενο- αποτελεί το κλειδί για το πως οι επενδυτές «δημιουργούν» τα χαρτοφυλάκια τους.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συσχετισμοί μετοχών-ομολόγων δεν είχαν πάντα αρνητικό χαρακτήρα.

    Συσχέτιση μετοχών-ομολόγων

    chart-stock-bond-correlation

    Γιατί η μετατόπιση;

    Η έλλειψη ανεξάρτητων οικονομικών κύκλων που να υποστηρίζουν ένα τέτοιο ισχυρό συμπέρασμα, οι συσχετίσεις των μετοχών με τα ομολόγων τείνουν πράγματι να επηρεάζονται από τον πληθωρισμό και τις συνθήκες νομισματικής πολιτικής. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 25 ετών, υπήρξε τάση η συσχέτιση αυτή να είναι υψηλότερη όταν η πολιτική της Fed είναι πιο αυστηρή. Με τη σύσφιγξη λοιπόν των νομισματικών συνθηκών της Fed, για πρώτη φορά μετά την κρίση, οι συσχετίσεις αυτού του ίδους μεταξύ μετοχών-ομολόγων ενδέχεται να είναι εντονότερες.

    Αλλά γιατί να νοιάζει έναν επενδυτή μια η ένταση μιας τέτοιας συσχέτισης;

    Η συσχέτιση «ρυθμίζει» την κατανομή

    Εξετάζοντας μια απλή κατανομή assets, η θεωρητική κατανομή σε μακροχρόνια ομόλογα των ΗΠΑ (+20 έτη) κυμαίνεται από το 3% έως και το 25% με βάση τις αλλαγές στο μοντέλο κινδύνου. Ακόμα και χωρίς μεταβολές στις εκτιμήσεις απόδοσης, μια σημαντική αλλαγή στη συσχέτιση μπορεί να επιφέρει τεράστιες μεταβολές στις κατανομές.

    Όταν οι συσχετισμοί μετοχών-ομολόγων έχουν αρνητικό πρόσημο, η κατασκευή χαρτοφυλακίου ευνοεί τα παραδοσιακά ομόλογα του Δημοσίου – ιδιαίτερα τα μακροχρόνια – ως καλή πηγή carry trade και διαφοροποίησης. Όταν από την άλλη, οι συσχετισμοί μετοχών-ομολόγων έχουν θετικό αντίκτυπο, μπορεί να είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται και άλλου είδους κάλυψη – ιδίως μετρητά.

    Αυτή είναι μια υποεκτιμημένη δυναμική. Σε ένα περιβάλλον όπου οι αναμενόμενες αποδόσεις των ομολόγων είναι ήδη χαμηλές, η ικανότητα αντιστάθμισης του κινδύνου μετοχικού κεφαλαίου είναι η βασική επιδίωξη για το ομολογιακό βάρος ενός χαρτοφυλακίου. Οι περισσότεροι επενδυτές είναι ικανοί αναφορικά με τις αποδόσεις.

    Το κείμενο είναι του Russ Koesterich, CFA Portfolio Manager για την BlackRock’s Global Allocation Team

    Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: BlackRock Blog: Τι πραγματικά σημαίνουν τα στοιχεία του πληθωρισμού

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 10 εταιρείες που σου εξασφαλίζουν απεριόριστες διακοπές

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Oι ΗΠΑ ανοίγουν το δρόμο αγοράς όπλων στους Ευρωπαίους



    ΣΧΟΛΙΑ