• Business

    BlackRock Blog: Γιατί η Fed επιμένει να «δει» τον πληθωρισμό στο 2%


    Η Fed προχώρησε την περασμένη εβδομάδα, όπως αναμενόταν, στην αύξηση των επιτοκίων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων κατά 0,25%. Η κίνηση της Fed ήταν απόλυτα δικαιολογημένη, παρά το γεγονός πως ακολούθησαν αυξήσεις των επιτοκίων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, καθώς οι αναλυτές επικεντρώθηκαν στα αδύναμα μακροοικονομικά στοιχεία (πληθωρισμός κ.α.).

    Η νομισματική πολιτική υποτίθεται όμως ότι πρέπει να είναι προσανατολισμένη προς το μέλλον και να μην επικεντρώνεται υπερβολικά σε βραχυπρόθεσμα, εποχιακά, αδύναμα δεδομένα.

    Σήμερα, οι τεράστιες αλλαγές στην τεχνολογία και οι μακροπρόθεσμες δημογραφικές τάσεις επαναπροσδιορίζουν το τοπίο του πληθωρισμού, καθιστώντας ξεκάθαρο πως τόσο οι επενδυτές όσο και οι υπεύθυνοι χάραξης της πολιτικής πρέπει να εγκαταλείψουν την υπερβολικά αδιάλλακτη άποψη που έχουν περί αλλαγής των τιμών.

    Ιστορικά, η τεχνολογική καινοτομία αποδείχθηκε ότι προκαλεί αποπληθωρισμό, ασκώντας πίεση στις τιμές. Αυτό είναι εμφανές στο παρακάτω διάγραμμα.

    chart-global-storage

    Η τεχνολογική καινοτομία επιπλέον, διαταράσσει τα παραδοσιακά επιχειρηματικά μοντέλα πολλών βιομηχανιών, πράττοντας το καλύτερο για τις τιμές και επηρεάζοντας τον πληθωρισμό συνολικά.

    chart-2

    Οι μεγαλύτεροι ηλικιακά άνθρωποι παγκοσμίως, εν τω μεταξύ, είναι πιθανό να διατηρήσουν τα επίπεδα ανάπτυξης και πληθωρισμού χαμηλότερα από ό,τι ήταν στο παρελθόν. Η γήρανση του πληθυσμού γενικά απορροφά περισσότερα από την οικονομία από όσα προσφέρει σε αυτή.

    Ο πληθωρισμός και ο τρόπος με τον οποίο αυτός επηρεάζει την κατανάλωση και τις επενδύσεις ποικίλλει ανάλογα με το είδος της βιομηχανίας. Και μάλιστα, ίσως αναποτελεσματικά, η μείωση του πληθωρισμού στο στόχο του 2% που επιθυμεί να «δει» η Fed, προσανατολίζεται στη σταθερότητα των τιμών σε όλο το σύστημα. Πρόκειται για μια κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπιστεί σήμερα στη εποχή των μοντέρνων εμπορικών συναλλαγών την οποία βιώνουμε.

    Με βάση τα παραπάνω, για να γίνουν πιο κατανοητά τα κατάλληλα μακροπρόθεσμα επίπεδα των επιτοκίων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων και του πληθωρισμού, τόσο οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής όσο και οι επενδυτές θα πρέπει να εστιάσουν στις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στο τοπίο του πληθωρισμού.

    Εν τω μεταξύ, οι παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες παραμένουν ιδιαίτερα ευνοϊκές, η τελευταία προσέγγιση της Fed ήταν στη λογική ότι υπάρχουν προσδοκίες πως η οικονομία των ΗΠΑ θα χειριστεί αρκετά καλά αυτή την πολιτική μετάβαση.

    Το κείμενο είναι του Rick Rieder, Chief Investment Officer of Global Fixed Income της BlackRock

    Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: BlackRock Blog: Τι κρύβεται πίσω από το μαζικό sell-off των τεχνολογικών μετοχών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: BlackRock Blog: Σε ποιους επενδυτικούς παράγοντες πρέπει να δώσετε βάση τώρα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Γιατί έχει σημασία ο ακριβής υπολογισμός των οικονομικών κύκλων



    ΣΧΟΛΙΑ