• Business

    BlackRock Blog: Εμβαθύνουμε στα οφέλη του τεχνολογικού κλάδου και στα εμπόδιά του


    Η τεχνολογία είναι ο τομέας με τις καλύτερες επιδόσεις σε παγκόσμιο επίπεδο φέτος, αντιπροσωπεύοντας περίπου το ήμισυ των επιστροφών μετοχικού κεφαλαίου στις ΗΠΑ και τις αναδυόμενες αγορές (EM) της Ασίας. Ωστόσο, οι επενδυτές βρίσκονται μεταξύ αισιοδοξίας για αυτόν τον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο και  σκεπτικισμού που υπάρχει, δεδομένης της μετέωρης αύξησης και των αναμνήσεων από την μεγάλη φούσκα του 2000. Βλέπουμε πως υπάρχουν ευκαιρίες σε επιχειρήσεις που είναι σε θέση να δημιουργήσουν έσοδα από την τεχνολογία τους εν μέσω διαρθρωτικών αλλαγών, όπως γράφουμε στο μακροπρόθεσμο Global Equity Outlook «Tech for the long run».

    Οι επενδυτές τείνουν να υπερεκτιμούν τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις της τεχνολογίας και να υποτιμούν το μακροπρόθεσμο δυναμικό που τις συνοδεύει. Ωστόσο, παρατηρούμε διαταραχές και μετασχηματισμούς σε όλο το τεχνολογικό σύμπαν  που δημιουργούν ελκυστικές μακροπρόθεσμες επενδυτικές ευκαιρίες, τόσο για αυτούς που αναζητούν της ανάπτυξη όσο και για αυτούς που αναζητούν τα έσοδα.

    Οι κορυφαίοι κατασκευαστές μπορούν να αναδείξουν την πολυπλοκότητα της τεχνολογίας. Σε αυτούς συγκαταλέγονται οι αμερικανικές FAANG (Facebook, Apple, Amazon, Netflix και Google) και οι ισοδύναμες κινεζικές  BAT (Baidu, Alibaba και Tencent). Και οι δύο αυτές ομάδες μετοχών τεχνολογικών εταιρειών, αποτελούσαν κινητήριο μοχλό για τις  χρηματιστηριακές αγορές τους, οδηγώντας τες υψηλότερα από έτος σε έτος. Οι FAANG επέστρεψαν 35% σε απόδοση, σε σύγκριση με το 10% για τις υπόλοιπες μετοχες του  S&P 500, ενώ η ΒΑΤ επέστρεψε 81% έναντι 26% για το υπόλοιπο δείκτη MSCI China. Δείτε το διάγραμμα Running Ahead παρακάτω.

    GlobalEquityOutlookChartsSep17_RunningAhead_BlogWithWatermark_092017

    Tα υγιή εταιρικά κέρδη και οι αισιόδοξες προβλέψεις ήταν οι κινητήριες δυνάμεις των τεχνολογικών επιδόσεων. Η εξαιρετική απόδοση του τομέα συνέπεσε με την άνοδο των κερδών. Τα κέρδη για τις μετοχές τεχνολογίας του EM Asia αναθεωρήθηκαν μέχρι 45% από έτος σε έτος. Οι αναθεωρήσεις κερδών των ΒΑΤ ήταν ιδιαίτερα ισχυρές, ενώ η πολλαπλή επέκταση για την ασιατική τεχνολογία ήταν σχεδόν μηδενική. Η αύξηση των παγκόσμιων τεχνολογικών αποτιμήσεων έχει ξεπεράσει την ευρεία αγορά, αλλά θεωρούμε ότι η κίνηση αυτή δικαιολογείται σε μεγάλο βαθμό.

    Υπάρχουν δύο πιθανά εμπόδια για τις τεχνολογικές μετοχές εν γένει. Ανησυχούμε για τα βραχυπρόθεσμα κέρδη, καθώς οι νευρικοί επενδυτές θέλουν να κλειδώσουν τα κέρδη και να αναδιατάξουν το κεφάλαιό τους σε άλλες ευκαιρίες. Μακροπρόθεσμα, η δυνητική ρύθμιση αποτελεί πρόβλημα, καθώς το μέγεθος και η επιρροή του τομέα προσελκύουν την προσοχή των υπευθύνων χάραξης πολιτικής.

    Το κείμενο είναι της Kate Moore , Chief Equity Strategist

    Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: BlackRock Blog: Δημιουργώντας έναν νέο οδηγό για τις εκτιμήσεις του πληθωρισμού

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: BlackRock Blog: Τέσσερις επενδυτικές επιλογές για το δεύτερο εξάμηνο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Γιατί οι επενδυτές αγνοούν -προς το παρόν- τις πολιτικές αναταράξεις



    ΣΧΟΛΙΑ