• Business

    BlackRock Blog: Η δυναμική των μετοχών σε νούμερα

    Leonardo Di Capro. Aπό την ταινία ο Λύκος της Wall Street


    Πολλοί επενδυτές αμφισβητούν εάν το διεθνές ράλι στα χρηματιστήρια μπορεί να έχει διάρκεια, αφότου αρκετοί δείκτες επανειλημμένα κατέγραψαν υψηλά επίπεδα-ρεκόρ. Έρχονται περισσότερα κέρδη στην συνέχεια, πιο ήπια ωστόσο, καθώς το ράλι διευρύνεται όλο και πιο πολύ, υποστηριζόμενο από τη μεγάλη δυναμική των κερδών και από ένα διεθνές περιβάλλον αναθέρμανσης της οικονομίας.

    008891A_US1_BII_COTW_053017_v3_BLOG

    Θεωρείται ότι το ράλι αυτό εξαρτάται από τη δύναμη της διευρυμένης αγοράς και όχι μόνο από έναν μεμονωμένο τομέα. Ο παραπάνω πίνακας παρουσιάζει τη συνεισφορά του κλάδου με τις καλύτερες επιδόσεις στην ευρεία ετήσια απόδοση του δείκτη MSCI ACWI κάθε χρόνο από το 1995 ως σήμερα. Ο τεχνολογικός κλάδος συνέβαλε περίπου στο 1/3 της απόδοσης του δείκτη φέτος, πλησιάζοντας τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο της συνεισφοράς του κλάδου με τις καλύτερες επιδόσεις κατά τη διάρκεια της εν λόγω περιόδου.

    Κάτι παραπάνω από μια «χούφτα» μετοχές

    Παρατηρείται μεγαλύτερο εύρος στις σημαντικές χρηματαγορές, με την Ευρώπη και τις αναδυόμενες αγορές να «κοντράρουν» σχεδόν στα ίσα την επί 8 συναπτά έτη ανατιμητική αμερικανική χρηματαγορά. Το μεγάλο εύρος, λοιπόν, εμπνέει εμπιστοσύνη για τη βιωσιμότητα των κερδών.

    Είναι γεγονός ότι ο τεχνολογικός κλάδος έχει ωθήσει σημαντικά προς τα πάνω τις αμερικανικές μετοχές και τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών, όμως η δυναμική αυτή πάει πολύ παραπέρα. Στην Ευρώπη, οι τεχνολογικές μετοχές αντιστοιχούν σε ποσοστό μικρότερο του 1/10 του 8% των τιμών των αποδόσεων μέχρι τώρα. Το εύρος των κερδών υποστηρίζεται από σημαντική ανάπτυξη, την οποία οι 8 στους 11 κλάδους παγκοσμίως αναμένεται να «νιώσουν» μέσα στο 2017. Σημειώνεται ότι το παγκόσμιο εύρος των κερδών πάει «πακέτο» με τη διεθνή αναθέρμανση της οικονομίας.

    Συμπέρασμα: Οι ισχυρές οικονομικές επιδόσεις καθοδηγούν τις διευρυμένες αποδόσεις, όχι απλώς μια «χούφτα» από μετοχές. Αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί, ενισχύοντας την προτίμηση για τις μετοχές έναντι του σταθερού εισοδήματος, δεδομένων των συνθηκών.

    Το κείμενο είναι του Richard Turnill, BlackRock Global Chief Investment Strategist

    Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr



    ΣΧΟΛΙΑ