• Business

    BlackRock Blog: Η ανάπτυξη της Κίνας είναι μεν ήπια αλλά βιώσιμη


    Η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας επιβραδύνεται ελαφρά μετά από ένα απροσδόκητα ισχυρό πρώτο τρίμηνο – Θα έπρεπε μήπως να ανησυχείτε για μια σκληρή προσγείωση; Όχι, τουλάχιστον όχι προς το παρόν. Μια μέτρια επιβράδυνση, μετά τον έκπληκτο ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 7% του τελευταίου τριμήνου, είναι στην πραγματικότητα ευπρόσδεκτη, καθώς η χώρα εξισορροπεί την οικονομία της και μετατοπίζεται προς έναν πιο βιώσιμο ρυθμό ανάπτυξης που εξαρτάται λιγότερο από το χρέος.

    008942A_US1_COTW_6.12.17_V2_BLOG

    Η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας άγγιξε σχεδόν το 7% το πρώτο τρίμηνο του 2017 και από τότε έχει μετριαστεί. Οι επενδυτές ανησυχούν τώρα επίσης για τις ηπιότερες κατασκευαστικές δραστηριότητες και τις ασθενέστερες τιμές των εμπορευμάτων και των κινεζικών μετοχών.

    Μια πιο ήπια «προσγείωση»

    Μια καταστολή της χρηματοοικονομικής μόχλευσης θα μπορούσε να περιορίσει τις δαπάνες των επιχειρήσεων κρατικών συμφερόντων κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αλλά θεωρείται ότι είναι απίθανο να βλάψει το δανεισμό του ιδιωτικού τομέα. Οι αυστηρότερες πολιτικές, στόχευαν κυρίως στον «σκιώδη» χρηματοοικονομικό τομέα, τις μικρότερες τράπεζες και τους μη τραπεζικούς δανειστές, οι οποίοι κατέχουν χρέος περισσότερο από το διπλάσιο του μεγέθους της οικονομίας. Οι φορείς χάραξης πολιτικής, κάνουν προσεκτικά βήματα για να προλάβουν τυχόν κρίσεις στο σύστημα, αλλά τέτοιες πολιτικές σύσφιξης είναι ρίσκο σε μια οικονομία με υψηλή μόχλευση. Όσο τα μεγαλύτερα προβλήματα του χρέους της Κίνας δεν αντιμετωπίζονται, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι κίνδυνοι.

    Συμπέρασμα

    Οι ανησυχίες για την Κίνα φαίνονται υπερβολικές καθώς ο πραγματικός ρυθμός ανάπτυξης διατηρείται κοντά στο 6,5% προς το παρόν. Οι ασιατικές μετοχές μοιάζουν ελκυστικές και επίσης υπάρχουν ευκαιρίες και στις αγορές ομολόγων της Ασίας οι οποίες δείχνουν να έχουν στέρεες βάσεις.

    Το κείμενο είναι του Richard Turnill, Global Chief Investment Strategist της BlackRock

    Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr



    ΣΧΟΛΙΑ